“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.

Latest Post -:

Knot🟢Why are there 12 Inches in a Foot?🟢Nanotechnology🟢नवरात्रि - Navratri🟢What is Stem Cell Research?🟢The Most Dangerous Tree🟢Extinct Animals of the World🟢जातक कथा: लक्खण मृग की कहानी | The Story of The Two Deer🟢जातक कथा: महाकपि का बलिदान | The Story of Great Monkey🟢जातक कथा: छद्दन्त हाथी की कहानी | Chaddanta Elephant🟢जातक कथा: दो हंसों की कहानी | The Story of Two Swans🟢जातक कथा: रुरु मृग | The Story of Ruru Deer🟢जातक कथा: चांद पर खरगोश | The Hare on The Moon🟢जातक कथा: महिलामुख हाथी | The Story Of Mahilaimukha Elephant🟢जातक कथा: बिना अकल के नक़ल की कहानी | Akal Ke Bina Nakal🟢जातक कथा: गौतम बुद्ध और अंगुलिमाल की कथा | Gautam Budha & Angulimal Ki Kahani🟢अलिफ लैला - शहरयार और शहरजाद की शादी की कहानी🟢अलिफ लैला - अमीना की कहानी🟢अलिफ लैला - गरीब मजदूर की कहानी🟢अलिफ लैला - भद्र पुरुष और उसके तोते की कहानी

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Knot🟢Why are there 12 Inches in a Foot?🟢Nanotechnology🟢नवरात्रि - Navratri🟢What is Stem Cell Research?🟢The Most Dangerous Tree🟢Extinct Animals of the World🟢जातक कथा: लक्खण मृग की कहानी | The Story of The Two Deer🟢जातक कथा: महाकपि का बलिदान | The Story of Great Monkey🟢जातक कथा: छद्दन्त हाथी की कहानी | Chaddanta Elephant🟢जातक कथा: दो हंसों की कहानी | The Story of Two Swans🟢जातक कथा: रुरु मृग | The Story of Ruru Deer🟢जातक कथा: चांद पर खरगोश | The Hare on The Moon🟢जातक कथा: महिलामुख हाथी | The Story Of Mahilaimukha Elephant🟢जातक कथा: बिना अकल के नक़ल की कहानी | Akal Ke Bina Nakal🟢जातक कथा: गौतम बुद्ध और अंगुलिमाल की कथा | Gautam Budha & Angulimal Ki Kahani🟢अलिफ लैला - शहरयार और शहरजाद की शादी की कहानी🟢अलिफ लैला - अमीना की कहानी🟢अलिफ लैला - गरीब मजदूर की कहानी🟢अलिफ लैला - भद्र पुरुष और उसके तोते की कहानी

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

1.Which one of the following books is the official History of Revolt of 1857 published by publication division ,Ministry of Information and broadcasting ,Government of India?

[A] Eighteen Fifty Seven
[B] Theories of Indian Mutiny
[C] The Sepoy Mutiny and the Revolt of 1857
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [ Eighteen Fifty Seven]

Notes:
Eighteen Fifty Seven was written by well known Indian Historian Dr. Surendra Nath Sen ,with a foreword by Maulana Azad. It was published on May 1957 by the publication division, Ministry of Information and broadcasting, Government of India.

2.Which one of the following leaders was not a part of Non-cooperation movement ?

[A] M. A. Ansari
[B] M. A. Zinnah
[C] Abul Kalam Azad
[D] Hakim Ajmal Khan

 

Correct Answer: B [M. A. Zinnah]

Notes:
Non cooperation movement (1920-22) was led by Mahatma Gandhi Veterans like Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chandra Pal, Mohammad Ali Jinnah, Annie Besant opposed the idea outright. But the younger generation of Indian nationalists were thrilled, and backed Gandhiji. The Congress Party adopted his plans, and he received extensive support from Muslim leaders like Abul Kalam Azad, Mukhtar Ahmed Ansari, Hakim Ajmal Khan, Abbas Tyabji, Maulana Mohammad Ali and Maulana Shaukat Ali.

3.Who among the following was the Vice president of the Interim Government formed in 1946?

[A] Dr. S Radha Krishnan
[B] Jawahar Lal Nehru
[C] C Rajgopalachari
[D] Dr. Rajendra Prasad

 

Correct Answer: B [Jawahar Lal Nehru ]

Notes:
The Interim Government of India was formed on 2 September 1946. On 26th October, Muslim league joined the league. Sir Claude Auchinleck was the commander of the league. Jawaharlal Nehru was the Vice President of the league.

4.The Namgyal Monarchy used to rule which among the following current states of India, once upon a time?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Megahalaya
[C] Nagaland
[D] Sikkim

 

Correct Answer: D [Sikkim]

Notes:
The Chogyal were the monarchs of the former kingdoms of Sikkim and Ladakh. They were ruled by separate branches of the Namgyal dynasty.

5.What was the original name of Mirabehn, an associate and disciple of Mahatma Gandhi?

[A] Oliver Schriener
[B] Millie Graham Polock
[C] Madeline Slade
[D] Margarate Cousins

 

Correct Answer: C [Madeline Slade]

Notes:
Madeleine Slade was in England and was named as Meera Behn by Mahatma Gandhi , whose disciple and associate she was. She was awarded Padma Vibhushan in 1982.

6.Who among the following imposed Press censorship?

[A] Lord William Bentinck
[B] Lord Curzon
[C] Lord Wellesley
[D] Lord Rippon

 

Correct Answer: C [Lord Wellesley]

Notes:
In 1799 Lord Wellesley promulgated the Press Regulations, which had the effect of imposing pre-censorship on an infant newspaper publishing industry.

7.In which year First Roundtable conference on Kashmir was held in New Delhi ?

[A] 2002
[B] 2004
[C] 2005
[D] 2006

 

Correct Answer: D [2006]

Notes:
The first round table conference on Kashmir was held on 25th May 2006 under prime minister man Mohan Singh .

8.In which year a British Committee of INC was founded?

[A] 1885
[B] 1887
[C] 1889
[D] 1891

 

Correct Answer: C [1889]

Notes:
The British Committee of the Indian National Congress was established in Britain by the Indian National Congress in 1889. Its objective was to raise awareness of Indian issues to the public in Britain, to whom the Government of India was responsible. William Wedderburn served as the first chairman and William Digby as its secretary.

9.Which of the following paramilitary forces of India was launched to carry out war with the help of Guerilla tactics?

[A] Indian Home Guard
[B] Special Protection Group
[C] Central Reserve Police Force
[D] Sashastra Seema Bal

 

Correct Answer: D [Sashastra Seema Bal]

Notes:
The Special Service Bureau (now Sashastra Seema Bal) was conceived in November 1962 and eventually created in March 1963 with the sole objective of achieving ‘Total security preparedness’ in the remote border areas for performing a ‘stay-behind’ role in the event of a war. SSB was started in North Assam, North Bengal, hill districts of Uttar Pradesh (now Uttarakhand), Himachal Pradesh, part of Punjab and Ladakh area of J&K.

10.Which among the following act was known as the Anarchical and Revolutionary Crime act 1919?

[A] Indian Arms Act
[B] Pitts India Act
[C] Ilbert Bill
[D] Rowlatt Act

 

Correct Answer: D [Rowlatt Act]

Notes:
Please note that this act triggered the Rowlatt Satyagraha. Gandhi ji called it a Black act and it took away the Habeas Corpus which forms the basis of Civil Liberties in England.

11.In which of the following wars, Rober Clive was one among the prisoners of war?

[A] First Carnatic War
[B] Second Carnatic War
[C] Third Carnatic War
[D] Seven Years War

 

Correct Answer: A [First Carnatic War]

Notes:
In the first Carnatic War, a French attack on Madras led to surrender of the British. The British leadership was taken prisoner and sent to Pondicherry. However, Clive was not among them. Clive along with few others were kept under weak guard in the fort itself. Clive and few others slipped out of the court disguised as locals and made their way to Fort St. David (the British post at Cuddalore).

12.What was PEPSU, after India’s independence?

[A] Part A state
[B] Part B state
[C] Part C state
[D] Part D state

 

Correct Answer: B [Part B state]

13.Bring out the only incorrect statement:

[A] Allahabad High Court has Maximum number of sanctioned Judges in India
[B] Uttar Pradesh shares its border with 8 states
[C] Sultan Sikandar Lodi was the first to move his capital from Delhi to Agra
[D] Aligarh Muslim University was originally established by an act of parliament

 

Correct Answer: D [Aligarh Muslim University was originally established by an act of parliament]

Notes:
Aligarh Muslim University was originally founded by Sir Syed Ahmed Khan in 1875 as Muhammadan Anglo Oriental College

14.Who founded the association ‘ Naujawan Bharat Sabha’ to help foster revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youth in 1928 ?

[A] Chandra Shekhar Azad
[B] Surya Sen
[C] Bhagat Singh
[D] V.D.Savarkar

 

Correct Answer: C [Bhagat Singh]

Notes:
Naujawan Bharat Sabha was founded by Bhagat Singh in 1926. Members from the Hindu, Muslim and Sikh communities were there in the organization. The public meeting of the association was reduced after the killing of J.P. Saunders in 1928. In the year 1929, the association was banned.

15.During whose viceroyship the Kakory Train Robbery took place?

[A] Lord Hardinge II
[B] Lord Chelmsford
[C] Lord Reading
[D] Lord Irwin

 

Correct Answer: C [Lord Reading]

Notes:
Kakory Train Robbery (1925): The members of the Hindustan Republican Association (HRA) looted the treasury of the British government from a train between Hardoi and Lucknow railway station. This incident is known as Kakori Train Robbery incident in the Indian history. In it, the great Indian revolutionaries viz. Ram Prasad Bismil, Ashfaque-ullah Khan and Roshan Singh were hanged to death. The incident took place during the viceroyship of Lord Reading.

16.Who among the following personalities associated with the formation of Bombay Presidency Association (1885)?

[A] Badruddin Tyabji
[B] Pherozshah Mehta
[C] K.T. Telang
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
The Bombay Presidency Association was formed by Badruddin Tyabji, Pherozshah Mehta and Kashinath Trimbak Telang in 1885. It’s an association that defended Indian interests and hosted the first meeting of the Indian National Congress (INC) in Bombay at the end of 1885.

17.Who founded the Anushilan Samiti in 1902?

[A] Pulin Das
[B] Barinder Kumar Ghosh
[C] Pramathanath Mitra
[D] Both 2 & 3

 

Correct Answer: D [Both 2 & 3]

Notes:
Anushilan Samiti was launched on 24 March, 2002 by Barinder Kumar Ghosh, Jatindernath Banerji and Pramathanath Mitra.

18.The executive decision to grant India independence was arrived at for the first time via__?

[A] August Offer
[B] Cripps Proposals
[C] Cabinet Mission Plan
[D] Indian Independence Act

 

Correct Answer: C [Cabinet Mission Plan]

Notes:
Independence was formally granted to India by the Crown-in-Parliament’s enactment of the Indian Independence Act, 1947 though the executive decision to grant India independence was arrived at earlier in the Cabinet Mission Plan (1946). It was under the Cabinet Mission Plan that the Constituent Assembly was envisaged and charged with the mandate of drafting the new Constitution for India. This was legally recognised in Section 8 of the Independence Act. The Cabinet Mission Plan had envisaged that the new Constitution would be put to the Crown-in-Parliament for approval. Though the Indian Independence Act did not reiterate this requirement, it did specify that the new Constitution drafted by the Constituent Assembly would have to receive the assent of the Governor General of India, who would assent to such law in the name of the British Crown.

19.The Poona Pact provided for which of the following?

  1. Reservation in Provincial legislatures in favour of the depressed classes
  2. 18% Reservation for depressed classes in the central legislatures
  3. Education grant for the depressed classes
  4. Double voting for the depressed classes in some select electorates

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: B [ Only 1, 2 & 3 ]

Notes:
The option which says that Double voting for the depressed classes in some select electorates was not a feature. In fact double voting which was demanded by Dr. Ambedkar in the beginning got nullified with this pact, and Dr. Ambedkar was not happy with the pact.

20.During Freedom Struggle, who had launched a journal called “Free Hindustan” from United States of America?

[A] Tarankanath Das
[B] Akshay Kumar Datta
[C] Batukeshwar Datta
[D] Lala Hardayal

 

Correct Answer: A [ Tarankanath Das]

Notes:
In 1905 , Tarankanath Das sailed to japan and lived there in exile under an assumed name Tarak Brahmachari and after one year. He went to San Francisco(USA) and launched his journal named “Free Hindustan”. With its columns he started influencing the American public opinion about the real condition of India and circulated the cause of a free Indian republic. He established the Indian Independence League in California and also helped Lala Hardayal in organizing the Ghadar Party Movement in the USA . He later became of a professor of political science at the university of California. He strongly opposed the partition of India.

21.Which act provided for right to vote to women?

[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Government of India Act, 1919
[C] Government of India Act, 1935
[D] Indian Independence Act, 1947

 

Correct Answer: B [ Government of India Act, 1919 ]

Notes:
The Government of India Act, 1919 provided for limited voting rights to women. Only women with certain income criteria could be enfranchised by provinces if they wish to do so. However, women were not allowed to contest elections.

22.Which act created a new office of the High Commissioner for India in London and transferred to him some of the functions performed by the Secretary of State of India?

[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Government of India Act, 1919
[C] Government of India Act, 1935
[D] Indian Independence Act, 1947

 

Correct Answer: B [ Government of India Act, 1919 ]

Notes:
The Government of India Act of 1919 provided for the creation of a new office of the High Commissioner for India in London and transferred to him some of the functions hitherto performed by the Secretary of the State of India.

23.What was the name of the ship of Captain Hawkins by which he came to Surat?

[A] Red Dragon
[B] Hector
[C] Khaibar
[D] Majesty

 

Correct Answer: B [Hector]

Notes:
In the year 1607, Captain Hawkings started his journey with a letter of ing James I. He reached Jahangir’s court in 1609. The name of his ship was Hector.

24.‘Namak Haram Deorhi’ is the Palace of which of the following person?

[A] Mir Kashim
[B] Mir Jafar
[C] Siraj-Ud-Daulah
[D] Alivardi Khan

 

Correct Answer: B [Mir Jafar]

Notes:
The gate of Mir Jafar’s Palace is known as ‘Namak Haram Deorhi’. It is situated in Murshidabad, West Bengal

25.How was Mir Kashim related to Mir Jafar?

[A] Son-in law
[B] Son
[C] Nephew
[D] Cousin

 

Correct Answer: A [Son-in law]

Notes:
Mir Kashim was the son-in-law of Mir Jafar. Henry Vansittart proposed to appoint Mir Jafar as the Subahdar after the battle of Chinsurah.

26.The permanent settlement of Bengal was started in which year?

[A] 1772
[B] 1790
[C] 1793
[D] 1798

 

Correct Answer: C [1793]

Notes:
The permanent settlement of Bengal was started on 22nd March 1793 by Lord Cornwallis with the direction of the Board of Control. It was started in Bengal, Bihar and Odisha. Later it was started in Banaras, some places of North East and Madras Provinces.

27.Who of the following was the head of the administrative unit “Village” of the Maratha empire under Peshwas?

[A] Patoari
[B] Mamlatdar
[C] Patel
[D] Kulkarni

 

Correct Answer: C [Patel]

Notes:
The head of the administrative unit “Village” of the Maratha empire under Peshwas was Patel. He was assisted by Kulkarni (Village Clerk). Kulkarni was always a Brahmin and the payment was the same as Patel.

28.Arrange chronologically the following Peshwas according to their year of succession in the Maratha empire
1. Balaji Biswanath
2. Balaji Bajirao
3. Bajirao I
4. Madhavrao
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1, 2, 3, 4
[B] 1, 3, 2, 4
[C] 3, 2, 1, 4
[D] 2, 1, 4, 3

 

Correct Answer: B [1, 3, 2, 4]

Notes:
The tenure of the Peshwas- Balaji Biswanath (1713-20), Bajiirao I (1720-40), Balaji Bajirao (1740-61), Madhavrao (1761-72), Narayanrao (1772-73), Raghunathrao (1773-74), Sawai Madhavrao (1774-95), Bajirao II (1796-1818).

29.Third Anglo Burmese war was fought during the viceroyship of who of the following?

[A] Lord Dufferin
[B] Lord Lawrence
[C] Lord Elgin II
[D] Lord Ripon

 

Correct Answer: A [Lord Dufferin]

Notes:
Third Anglo Burmese war was fought in the year 1885 during the viceroyship of Lord Dufferin. The Konbaung dynasty was defeated by the British.

30.Which among the following events took place during the time of Lord Curzon?
1. North-West Frontier Province was established
2. Queen Victoria died
3. Kolkata Corporation Law was passed
4. Partition of Bengal revoked
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 1 & 4
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: C [1, 2 & 3]

Notes:
North-West Frontier Province was established in the year 1901 and it was named Khyber Pakhtunkhwa province in the year 2010. Queen Victoria died on 22nd January 1901. Kolkata Corporation Law was passed in 1899. Partition of Bengal was announced in the year 1905 during the time of Lord Curzon but revoked in the year 1911 during the time of Lord Hardinge II.

31.Who among the following was known as Periyar?

[A] E.V. Ramaswamy
[B] Gopal Hari Deshmukh
[C] C.N Mudaliar
[D] P. Tyagaraja

 

Correct Answer: A [E.V. Ramaswamy]

Notes:
E.V. Ramaswamy Naicker started the Self-respect movement in the year 1925 in Tamil Nadu. He is known as Periyar. In the year 1919, he joined the Congress party but left in 1925.

32.Who among the following was the writer of the book “The Blue Mutiny”?

[A] Leo Tolstroy
[B] Blair B. Kling
[C] Martin Luther King Jr.
[D] Michael Madhushudan Dutta

 

Correct Answer: B [Blair B. Kling]

Notes:
The book “The Blue Mutiny” was written by Blair B. Kling. The book is all about the Indigo disturbances in Bengal and the revolt which was started in the year 1855.

33.Which of the following organization used to revere the philosophy of Vedanta, Advaita Vedanta and four yogic ideals?

[A] Arya Samaj
[B] Paramahansa Mandali
[C] Ramkrishna Mission
[D] Brahma Samaj

 

Correct Answer: C [Ramkrishna Mission]

Notes:
The philosophy of Vedanta, Advaita Vedanta and four yogic ideals were revered by Ramkrishna Mission which was established in 1897 by Swami Vivekananda.

34.What was the motive of the British East India Company when they came to India?

[A] Trade and territory
[B] Trade, not territory
[C] Only territory
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Trade, not territory]

Notes:
In the year 1600 CE, the East India Company was formed and was given the exclusive right to trade with India and South East Asia after Queen Elizabeth I  granted the charter for the monopoly over the trade. Initially, the motive of the British East India Company was Trade, not territory.

35.The ‘Filtration Theory’ in the educational policy of India was propagated by which of the following?

[A] W.C. Wood
[B] Lord Macaulay
[C] J. Mill
[D] Lord Cornwallis

 

Correct Answer: B [Lord Macaulay]

Notes:
The ‘Filtration theory’, in the educational policy of India, was propagated by Lord Macaulay. The British planned to educate a small section of upper and middle classes, thus creating a class that would act as interpreters. This was called the ‘downward filtration theory’.

36.Who among the following Generals has also been called “Heaven Born General”?

[A] Francis Dupleix
[B] Robert Clive
[C] Albuquerque
[D] Lord Cornwallis

 

Correct Answer: B [Robert Clive]

Notes:

Major-General Robert Clive was the first British Governor of the Bengal Presidency. His brilliant leadership at Arcot gave him an immense reputation in Europe. When he went home in 1753, William Pitt the Elder called him a “heaven-born general.”

37.Which of the following was not an important centre of textile industry during 18th century India?

[A] Dacca
[B] Surat
[C] Calicut
[D] Madurai

 

Correct Answer: C [Calicut]

Notes:
Important Centres of Textile Industry Dacca, Murshidabad, Patna, Surat, Ahmedabad, Broach, Chanderi, Burhanpur, Jaunpur, Varanasi, Lucknow, Agra, Multan, Lahore, Masulipatnam, Aurangabad, Chicacole, Vishakhapatnam, Bangalore, Coimbatore, Madurai, etc.; Kashmir was a centre of woolen manufactures.

38.Khasis, Garos, Khamptis and Singhpos organised themselves under which of the following in Khasi Uprising?

[A] Birsa Munda
[B] Siddhu and Khanu
[C] Tirath Singh
[D] Phond Sawant

 

Correct Answer: C [Tirath Singh]

Notes:
Khasis, Garos, Khamptis and Singhpos organised themselves under Tirath Singh in Khasi Uprising. The Company was building a road linking the Brahmaputra valley with Sylhet therefore a large number of outsiders were brought to these regions.

39.Which of the following statements regarding Permanent Settlement is/are correct?
1. The system of Permanent Settlement was introduced in parts of the Madras and Bombay presidencies.

  1. It created a new class of landlords with hereditary rights on land.
    3. The landlords created under Permanent Settlement could never be removed under any circumstance.
    Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: B [Only 2]

Notes:
The system of Permanent Settlement was introduced in the provinces of Bengal, Bihar and Odisha. Under this system the landlords lost their proprietary rights over the lands if they couldn’t submit the fixed revenue to Britishers on time.

40.Which of the following was not one of the lawyers to fight the case of Indian National Army in 1946 in the Delhi Red Fort trial?

[A] Bhulabhai Desai
[B] Pandit Jawahar Lal Nehru
[C] Sardar Vallabhbhai Patel
[D] Dr. Kailash Nath Katju

 

Correct Answer: C [Sardar Vallabhbhai Patel]

Notes:
Sardar Vallabh Bhai Patel was not amongst the laywers who fought the case of Indian National Army in 1946 in the Delhi Red Fort trial. The lawyers included: Bhulabhai Desai, Pandit Jawahar Lal Nehru, Dr. Kailash Nath Katju.

41.Indian Penal Code, Civil Procedure Code, and Criminal Code were passed during the reign of which of the following viceroys of India?

[A] Lord Canning
[B] Lord Mayo
[C] Lord Lytton
[D] Lord Dufferin

 

Correct Answer: A [Lord Canning]

Notes:
A few of the most important recommendations made by the First Law Commission were those on, Indian Penal Code, Criminal Procedure Code, Criminal code, etc. During the period of Lord Canning, the Indian Penal Code, the Civil Procedure Code, and the Criminal Code were passed.

42.Which of the following made the statement,”In my belief, Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise”?

[A] Lord Curzon, in a letter to the Secretary of States in 1900
[B] Lord Curzon, while announcing the partition of Bengal
[C] Lord Dufferin, during the farewell speech at Calcutta
[D] Lord Minto, while addressing the Muslim delegation which met him at Shimla in 1906

 

Correct Answer: A [Lord Curzon, in a letter to the Secretary of States in 1900]

Notes:
Lord Curzon was the Viceroy of India in 1898. He was mainly famous for the partition of Bengal. He was very much keen to suppress the Indian national movement. He made the statement,”In my belief, Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise.”

43.Which one of the following political leaders had seconded the ‘Quit India Resolution’ of 1942?

[A] A. K. Azad
[B] Rajendra Prasad
[C] Sardar Vallabhabhai Patel
[D] Jawahar Lal Nehru

 

Correct Answer: D [Jawahar Lal Nehru]

Notes:
The Quit India Movement was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II. J.L. Nehru had seconded the “ Quit India Revolution” of 1942.

44.Which of the following founded the Poona Sarvajanik Sabha?
1) Mahadev Govind Ranade
2) Ganesh Vasudeo Joshi
3) S. H. Chiplunkar
Select the correct answer from the codes given below:

[A] Only 2
[B] Only 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:
Poona Sarvajanik Sabha was founded in 1876 at Pune. It was founded by Mahadev Govind Ranade, Ganesh Vasudeo Joshi, and  S. H. Chiplunkar. It has the objective of serving as a bridge between the Government and the people.

45.British ruled in Burma during which of the following periods?

[A] 1814 to 1938
[B] 1820 to 1940
[C] 1824 to 1948
[D] 1834 to 1954

 

Correct Answer: C [1824 to 1948]

Notes:
The British ruled in Burma  from 1824 to 1948. The three successive Anglo-Burmese wars led to the creation of Burma as a Province of British India and later to the establishment of an independently administered colony, and finally independence.

46.In which year, Ghadar Party was founded?

[A] 1912
[B] 1911
[C] 1913
[D] 1915

 

Correct Answer: C [1913]

Notes:
Gadar Party was founded by Sohan Singh Bhakna in 1913 in San Francisco under leadership of Lala Har Dayal, PS Kankhoje etc. Its main objective was to send arms and ammunition to India to fight against the British in India. The Ghadar Mutiny or the Ghadar Conspiracy—aka the Hindu–German Mutiny or the Indian–German Mutiny—was meant to trigger mutiny in the British-Indian Army during 1915-17, both within India and outside India where the Indian troops were stationed, aimed at ending the British Raj. Its name Ghadar derived from the Ghadar Party of United States. Its prominent members included Bhai Parmanand, Sohan Singh Bhakna, Bhagwan Singh Gyanee, Har Dayal, Tarak Nath Das, Bhagat Singh Thind, Kartar Singh Sarabha, Abdul Hafiz Mohamed Barakatullah, Rashbehari Bose, and Gulab Kaur. It was formally dissolved in 1948.

47.Who was an editor of the journal “India”?

[A] Sir William Wedderburn
[B] Sir Pherozshah Mehta
[C] Henry Vivian Derozio
[D] Sir Patrick Spens

 

Correct Answer: A [ Sir William Wedderburn]

Notes:
Sir William Wedderburn remained the chairman of the Indian parliamentary committee till 1900. He was also an editor of the journal “India”. In 1895, Sir William Wedderburn represented India on the Royal Commission on Indian Expenditure.

48.Who was the editor of the English weekly the Mahratta and the Marathi weekly the Kesari?

[A] Dinshaw Edulji Wacha
[B] Gopal Ganesh Agarkar
[C] Pattabhi Sitaraimayya
[D] Ashutosh Mukherjee

 

Correct Answer: B [Gopal Ganesh Agarkar]

Notes:
Gopal Ganesh Agarkar ( 1856 – 1895) belonged to a Chitpavan Brahmin family of Maharashtra. He was the editor of the English weekly the Mahratta and the Marathi weekly the Kesari.

49.Azad Hind Bank was inaugurated at which of the following places?

[A] 1941
[B] 1942
[C] 1944
[D] 1946

 

Correct Answer: C [1944]

Notes:
In the year 1944 (5th April), Azad Hind Bank was inaugurated at Rangoon. The main objective of the bank was to manage funds donated by the Indians across the world for the independence movement in India.

50.In which of the following years the Presidency armies were abolished unifying the three Presidency armies into a single Indian Army?

[A] 1895
[B] 1897
[C] 1900
[D] 1902

 

Correct Answer: A [1895]

Notes:
The Presidency armies were abolished with effect from 1 April 1895 by a notification of the Government of India through Army Department Order Number 981 dated 26 October 1894. It unified the three Presidency armies into a single Indian Army.

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements