“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/12/2022 9:58 AM

Latest Post -:

Biology Objective Questions On Different Branches🟢Cell Biology Objective Questions (कोशिका एवं कोशिका विभाजन का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Questions and Answers: Animal Tissue(जन्तु ऊतक) 🟢Objective Questions and Answers Digestive system(पाचन-तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Human Blood (मानव रक्त) Part-1🟢Objective Questions and Answers Human Heart (मानव हृदय) 🟢Objective Questions and Answers Excretion system (उत्सर्जन तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Nervous system (तंत्रिका तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Skeleton system (कंकाल तंत्र)🟢 Objective Questions and Answers Endocrine system (अंतःस्रावी तंत्र)🟢Objective Questions on Mineral Resources of India and World (भारत और विश्व के खनिज संसाधन)🟢MCQ On Energy Resources (ऊर्जा संसाधन वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Question on Industry of India (भारत के उद्योग)🟢Objective Question on Multipurpose Projects of India (भारत के बहुउद्देशीय परियोजना)🟢Objective Question on Rivers of India (भारत की नदियाँ)🟢Objective Question on National Park and Wildlife Sanctuary in India(राष्ट्रीय उद्यान तथा वन्य जीव अभयारण्य)🟢Objective Questions on Soils of India (भारत की मिट्टियाँ)🟢Objective Questions on Agriculture of India (भारत की कृषि)🟢Objective Questions on Indian Mountains and World Mountains (भारतीय पर्वत और विश्व के पर्वत)🟢Objective Questions on Natural Vegetation of India and World

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Biology Objective Questions On Different Branches🟢Cell Biology Objective Questions (कोशिका एवं कोशिका विभाजन का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Questions and Answers: Animal Tissue(जन्तु ऊतक) 🟢Objective Questions and Answers Digestive system(पाचन-तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Human Blood (मानव रक्त) Part-1🟢Objective Questions and Answers Human Heart (मानव हृदय) 🟢Objective Questions and Answers Excretion system (उत्सर्जन तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Nervous system (तंत्रिका तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Skeleton system (कंकाल तंत्र)🟢 Objective Questions and Answers Endocrine system (अंतःस्रावी तंत्र)🟢Objective Questions on Mineral Resources of India and World (भारत और विश्व के खनिज संसाधन)🟢MCQ On Energy Resources (ऊर्जा संसाधन वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Question on Industry of India (भारत के उद्योग)🟢Objective Question on Multipurpose Projects of India (भारत के बहुउद्देशीय परियोजना)🟢Objective Question on Rivers of India (भारत की नदियाँ)🟢Objective Question on National Park and Wildlife Sanctuary in India(राष्ट्रीय उद्यान तथा वन्य जीव अभयारण्य)🟢Objective Questions on Soils of India (भारत की मिट्टियाँ)🟢Objective Questions on Agriculture of India (भारत की कृषि)🟢Objective Questions on Indian Mountains and World Mountains (भारतीय पर्वत और विश्व के पर्वत)🟢Objective Questions on Natural Vegetation of India and World

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

 

 

1.Which day is celebrated as World Water Day?

[A] 22 March
[B] 10 December
[C] 13 November
[D] 27 January

 

Correct Answer: A [22 March]

Notes:
22 March is celebrated as the World Water Day.

2.Which day is celebrated as World Press Freedom Day ?

[A] 10 April
[B] 15 February
[C] 3 May
[D] 18 December

 

Correct Answer: C [3 May]

Notes:
3 May is celebrated as World Press Freedom Day.

3.Which day is celebrated as International Day for Biological Diversity?

[A] 22 May
[B] 1 April
[C] 15 December
[D] 10 November

 

Correct Answer: A [22 May]

Notes:
22 May is celebrated as the International Day for Biological Diversity.

4.Which day is celebrated as International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem?

[A] 22 January
[B] 25 March
[C] 10 April
[D] 26 July

 

Correct Answer: D [26 July]

Notes:
26 July is celebrated as the International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem.

5.Which day is celebrated as World Heart Day?

[A] 29 September
[B] 28 September
[C] 27 September
[D] 26 September

 

Correct Answer: A [29 September]

Notes:
29 September is celebrated as the World Heart Day.

6.Which day is celebrated as International Customs Day?

[A] 2 October
[B] 14 November
[C] 26 January
[D] 15 August

 

Correct Answer: C [26 January]

Notes:
26 January is celebrated as International Customs Day to acknowledge the contributions of custom officials as well as agencies in facilitating the flow of goods worldwide.

7.Which day is celebrated as World Day of War Orphans?

[A] 2 February
[B] 6 January
[C] 7 November
[D] 10 March

 

Correct Answer: B [6 January]

Notes:
6 January is celebrated as the World Day of War Orphans to recognize the problems faced by this particular section of vulnerable groups in crisis zones.

8.Which day is celebrated as World Peace and Understanding Day?

[A] 23 February
[B] 29 January
[C] 10 March
[D] 17 July

 

Correct Answer: A [23 February]

Notes:
23 February is celebrated as World Peace and Understanding Day which is the anniversary of the first Rotary meeting that was held on February 23, 1905. On this day, all Rotary clubs around the world conduct special activities to encourage “understanding and goodwill as essential for world peace.”

9.Which day is celebrated as International Mother Language Day?

[A] 6 March
[B] 18 October
[C] 21 February
[D] 10 January

 

Correct Answer: C [21 February]

Notes:
21 February is celebrated as International Mother Language Day to promote multilingualism and create awareness about the linguistic diversity all around the world.

10.Which day is celebrated as World Consumer Right’s Day?

[A] 10 January
[B] 6 November
[C] 19 September
[D] 15 March

 

Correct Answer: D [15 March]

Notes:
15 March is celebrated as World Consumer Right’s Day to promote awareness about the basic rights of consumers to prevent them against market abuses and unfair practices.

 

11.Which day is celebrated as World Wetland Day?

[A] 10 November
[B] 2 February
[C] 9 March
[D] 6 April

 

Correct Answer: B [2 February]

Notes:
2 February is celebrated as the World Wetland Day after the adoption of the Convention on Wetlands in 1971.  It aims to make people aware of the  importance of wetlands for humans and the planet.

12.Which day is celebrated as World Peace and Understanding Day?

[A] 23 February
[B] 29 January
[C] 10 March
[D] 17 July

 

Correct Answer: A [23 February]

Notes:
23 February is celebrated as World Peace and Understanding Day which is the anniversary of the first Rotary meeting that was held on February 23, 1905. On this day, all Rotary clubs around the world conduct special activities to encourage “understanding and goodwill as essential for world peace.”

13.Which day is celebrated as International Mother Language Day?

[A] 6 March
[B] 18 October
[C] 21 February
[D] 10 January

 

Correct Answer: C [21 February]

Notes:
21 February is celebrated as International Mother Language Day to promote multilingualism and create awareness about the linguistic diversity all around the world.

14.Which day is celebrated as International Day for the Elimination of Racial Discrimination?

[A] 20 March
[B] 21 March
[C] 19 March
[D] 15 March

 

Correct Answer: B [21 March ]

Notes:
21 March is celebrated as International Day for the Elimination of Racial Discrimination. It is celebrated in the memory of the people killed in a peaceful protest against apartheid laws in 1960.

15.Which day is celebrated as World Health Day?

[A] 7 April
[B] 10 April
[C] 9 April
[D] 6 April

 

Correct Answer: A [7 April]

Notes:
7 April is celebrated as the World Health Day to create public awareness regarding health all over the world under the sponsorship of World Health Organization and other related organizations.

16.Which day is celebrated as World Haemophilia Day?

[A] 16 January
[B] 10 February
[C] 17 April
[D] 19 June

 

Correct Answer: C [17 April]

Notes:
17 April is celebrated as World Haemophilia Day to increase public awareness worldwide about haemophilia, von Willebrand disease and many other inherited bleeding disorders.

17.Which day is celebrated as International Labour Day?

[A] 10 May
[B] 9 May
[C] 1 May
[D] 15 May

 

Correct Answer: C [1 May]

Notes:
1 May is celebrated as International Labour Day. It is also known as the Workers Day and celebrates the international labor movement.

18.Which day is celebrated as World Red Cross Day?

[A] 8 May
[B] 9 may
[C] 10 May
[D] 11 May

 

Correct Answer: A [8 May]

Notes:
8 May is celebrated as World Red Cross Day to celebrate its founding principles and it is also the birthday of Henry Dunant, the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

19.Which day is celebrated as International Day of United Nations Peacekeepers?

[A] 1 May
[B] 15 May
[C] 29 May
[D] 30 May

 

Correct Answer: C [29 May]

Notes:
29 May is celebrated as International Day of United Nations Peacekeepers as a tribute to everyone who has served in the United Nations peacekeeping operations.

20.Which day is celebrated as World No Tobacco Day?

[A] 20 May
[B] 10 May
[C] 31 May
[D] 5 May

 

Correct Answer: C [31 May]

Notes:
31 May is celebrated as the World No Tobacco Day to create awareness about the dangers of using tobacco and the actions taken by WHO to fight against the use of tobacco.

 

 

21.Which day is celebrated as International Day for Biological Diversity?

[A] 22 May
[B] 23 May
[C] 24 May
[D] 25 May

 

Correct Answer: A [22 May]

Notes:
22 May is celebrated as the International Day for Biological Diversity, designated so by United Nation to spread awareness about biodiversity issues. It also falls under the Sustainable Development Goals.

22.Which day is celebrated as International Museum Day?

[A] 16 May
[B] 17 May
[C] 18 May
[D] 19 May

 

Correct Answer: C [18 May ]

Notes:
18 May is celebrated as World Museum Day and the International Council of Museums is responsible for coordinating it through the organization of various activities based on the theme that changes every year.

23.Which day is celebrated as World AIDS Vaccine Day?

[A] 18 July
[B] 18 April
[C] 18 May
[D] 18 June

 

Correct Answer: C [18 May]

Notes:
18 May is celebrated as World AIDS Vaccine Day to promote the urgency of making a vaccine for the prevention of HIV infection and AIDS.

24.Which day is celebrated as World Blood Donor Day?

[A] 16 May
[B] 17 May
[C] 18 May
[D] 14 June

 

Correct Answer: D [14 June]

Notes:
14 June is celebrated as World Blood Donor Day and was organised for the first time in 2005. It is a joint initiative of World Health Organisation and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. It aims to create public awareness about the safe blood practices and thank the voluntary contribution of blood donors.

25.Which day is celebrated as World Ocean Day?

[A] 8 May
[B] 8 June
[C] 19 July
[D] 20 November

 

Correct Answer: B [8 June]

Notes:
8 June is celebrated as World Ocean Day and officially recognized by UN in 2008. It also falls under the Sustainable Development Goals.

26.Which day is celebrated as World Refugee Day?

[A] 20 June
[B] 20 July
[C] 20 August
[D] 20 September

 

Correct Answer: A [20 June]

Notes:
20 June is celebrated as World Refugee Day to raise public awareness about the plight and state of refugees all over the world.

27.Which day is celebrated as World Milk Day?

[A] 28 May
[B] 1 June
[C] 30 June
[D] 1 July

 

Correct Answer: B [1 June]

Notes:
1 June is celebrated as World Milk Day, designated so by Food and Agriculture Organization of the United Nations to acknowledge the significance of milk as a global food.

28.Which day is celebrated as World Day to Combat Desertification and Drought?

[A] 17 June
[B] 30 May
[C] 12 July
[D] 29 August

 

Correct Answer: A [17 June]

Notes:
17 June is celebrated as World Day to Combat Desertification and Drought, designated so by United Nations to raise public awareness about the ongoing incidence of desertification and drought all around the world and to highlight ways of preventing desertification and recovering from drought.

29.Which day is celebrated as International Widow’s Day?

[A] 12 July
[B] 17 January
[C] 23 June
[D] 15 August

 

Correct Answer: C [23 June]

Notes:
23 June is celebrated as International Widow’s Day to recognize the financial distress and injustice faced by this particular section of society around the world.

30.Which day is celebrated as World Population Day?

[A] 10 January
[B] 16 June
[C] 11 July
[D] 1 May

 

Correct Answer: C [11 July]

Notes:
11 July is celebrated as World Population Day, designated so in 1989 by the Governing Council of the United Nations Development Programme in recognition of the problems posed by increasing global population.

 

31.Which day is celebrated as World Mental Health Day?

[A] 9 September
[B] 10 October
[C] 16 January
[D] 12 March

 

Correct Answer: B [10 October]

Notes:
10 October is celebrated as World Mental Health Day to acknowledge the crisis of mental health facing the individuals all over the world and efforts needed for prevention and addressing the stigma attached.

32.Which day is celebrated as World Students Day?

[A] 15 September
[B] 15 October
[C] 15 November
[D] 15 January

 

Correct Answer: B [15 October]

Notes:
15 October is celebrated as World Students Day and is declared so by the United Nations based on the birthday of former Indian President A.P.J. Kalam.

33.Which day is celebrated as International Day for the Elimination of Violence Against Women?

[A] 6 January
[B] 7 February
[C] 10 October
[D] 25 November

 

Correct Answer: D [25 November]

Notes:
25 November is celebrated as International Day for the Elimination of Violence Against Women and was designated so United Nations General Assembly. It aims to raise awareness about the precarious circumstances of women who are subjected to rape, domestic violence and other forms of violence.

34.Which day is celebrated as International day of Abolition of Slavery?

[A] 2 December
[B] 10 December
[C] 20 December
[D] 17 December

 

Correct Answer: A [2 December]

Notes:
2 December is celebrated as International day of Abolition of Slavery and designated so by United Nations General Assembly after the adoption of United Nations Convention for the Suppression of the Traffic in Persons and of the Exploitation of the Prostitution of Others in 1949.

35.Which day is celebrated as World Computer Literacy Day?

[A] 12 February
[B] 19 April
[C] 2 December
[D] 19 January

 

Correct Answer: C [2 December]

Notes:
2 December is celebrated as World Computer Literacy Day and was designated so by by Indian computer company NIIT. It aims to raise awareness about devleoping technological skills among children.

36.Which day is celebrated as International Civil Aviation Day?

[A] 19 June
[B] 7 December
[C] 9 January
[D] 18 February

 

Correct Answer: B [7 December]

Notes:
7 December is celebrated as International Civil Aviation Day and designated so by United Nations General Assembly in 1996. It aims to recognize the contribution of aviation to the social and economic development worldwide.

37.Which day is celebrated as International Day against Corruption?

[A] 7 January
[B] 19 October
[C] 9 December
[D] 10 June

 

Correct Answer: C [9 December]

Notes:
9 December is celebrated as International Day against Corruption to spread public awareness about positive action against corruption. The day was proclaimed after the adoption of United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003.

38.Which day is celebrated as International Mountain Day?

[A] 16 December
[B] 11 December
[C] 19 December
[D] 18 December

 

Correct Answer: B [11 December]

Notes:
11 December is celebrated as International Mountain Day to create awareness about the issues facing the mountains all over the world and bring them to the notice of political leaders.

39.Which day is celebrated as International Tea Day?

[A] 16 January
[B] 5 June
[C] 15 December
[D] 19 March

 

Correct Answer: C [15 December]

Notes:
15 December is celebrated as International Tea Day and designated so by United Nations. It aims to create public awareness about the immense cultural and economic contributions of tea.

40.Which day is celebrated as International Day for the Eradication of Poverty?

[A] 17 October
[B] 21 November
[C] 19 January
[D] 19 March

 

Correct Answer: A [17 October]

Notes:
17 October is celebrated as International Day for the Eradication of Poverty to highlight the increasing inequality and the state of poverty all around the world and also, steps required to address that.

 

41.Which day is celebrated as Darwin Day?

[A] 16 January
[B] 9 June
[C] 12 February
[D] 19 July

 

Correct Answer: C [12 February ]

Notes:
12 February is celebrated as Darwin Day to commemorate the birthday of Charles Darwin and his contributions in science.

42.Which day is celebrated as World Day of Social Justice?

[A] 20 February
[B] 21 February
[C] 22 February
[D] 23 February

 

Correct Answer: A [20 February]

Notes:
20 February is celebrated as World Day of Social Justice to highlight the issue of social justice. It encompasses issues as wide as poverty, exclusion, gender equality, unemployment, human rights, and social protection.

43.Which day is celebrated as World Alzheimer’s Day?

[A] 9 January
[B] 21 September
[C] 12 March
[D] 5 April

 

Correct Answer: B [21 September]

Notes:
21 September is celebrated as World Alzheimer’s Day to raise public awareness about the disease and ways to deal with it.

44.Which day is celebrated as Pravasi Bhartiya Divas?

[A] 9 January
[B] 15 January
[C] 10 January
[D] 19 January

 

Correct Answer: A [9 January]

Notes:
9 January is celebrated as Pravasi Bhartiya Divas to acknowledge the contributions made by Indians living overseas in the development of India. It is the day when Mahatma Gandhi returned back from South Africa in 1915.

45.Which day is celebrated as National Youth Day?

[A] 9 January
[B] 10 January
[C] 11 January
[D] 12 January

 

Correct Answer: D [12 January ]

Notes:
12 January is celebrated as National Youth Day, which is also the birthday of Swami Vivekananda. It was declared so by the Indian government in 1984 and activities are conducted since then across colleges, schools and other youth circles.

46.Which day is celebrated as National Girl Child Day?

[A] 18 March
[B] 24 January
[C] 19 January
[D] 16 February

 

Correct Answer: B [24 January]

Notes:
24 January is celebrated as National Girl Child Day, initiated by the Ministry of Women and Child Development and the Government of India in 2008. It aims to highlight the inequalities faced by girls in India and ways to address that.

47.Which day is celebrated as Desh Prem Divas?

[A] 15 June
[B] 19 July
[C] 23 January
[D] 20 April

 

Correct Answer: C [23 January]

Notes:
23 January is celebrated as Desh Prem Divas after the birthday of Netaji Subhash Chandra Bose, who sacrificed his life during the Indian freedom struggle. It aims to celebrate the spirit of patriotism amongst the people of India.

48.Which day is celebrated as Lala Lajpat Rai’s birthday?

[A] 19 April
[B] 28 January
[C] 16 August
[D] 10 June

 

Correct Answer: B [28 January]

Notes:
28 January is celebrated as Lala Lajpat Rai’s birthday in recognition of his contributions in Indian freedom struggle.

49.Which day is celebrated as Indian Coast Guard Day?

[A] 1 January
[B] 1 February
[C] 1 March
[D] 1 April

 

Correct Answer: B [1 February]

Notes:
1 February is celebrated as Indian Coast Guard Day to acknowledge their contributions in protecting maritime interests and maintaining maritime law of India.

50.Which day is celebrated as Anti-terrorism Day?

[A] 21 May
[B] 5 April
[C] 12 March
[D] 6 March

 

Correct Answer: A [21 May]

Notes:
21 May is celebrated as Anti-terrorism Day to prevent youth from engaging in terrorist activities by highlighting the sufferings of common people and damage to national interest.

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements