“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

1.Which of the following is not a variety of mango?

[A] Banganapalle
[B] Alphonso
[C] Sindhoora
[D] Red Dacca

 

Correct Answer: D [Red Dacca]

Notes:
Red Dacca is a variety of banana with reddish-purple skin. Others are varieties of mango found in India.

2.What is the main function of Lymphocytes?

[A] Production of Antibodies
[B] Production of Antigens
[C] Production of White Blood Cells
[D] All of the above

 

Correct Answer: A [Production of Antibodies]

Notes:
Pathogens contain certain chemicals called antigens. When a pathogen enters the human body, the antigens stimulate the lymphocytes to produce antibodies.
Lymphocytes secrete Globulins which are known as antibodies. These antibodies help to fight specific pathogens that attack the body
3.Cirrhosis is a disease that affects which among the following organs?

[A] Kidney
[B] Liver
[C] Pancreas
[D] Small intestine

 

Correct Answer: B [Liver]

Notes:
Cirrhosis is a late stage of scarring (fibrosis) of the liver caused by many forms of liver diseases and conditions. Hepatitis and chronic alcohol abuse are frequent causes. Liver damage caused by cirrhosis can’t be undone.

4.Who among the following is considered to be the father of antiseptic surgery?

[A] Dr. Lineus Pauling
[B] Dr. Joseph Lister
[C] Robert Koch
[D] Louis pasteur

 

Correct Answer: B [Dr. Joseph Lister]

Notes:
Dr. Joseph Lister was a British surgeon and a pioneer of the antiseptic surgery. His research into bacteriology and infection in wounds, raised his skillful operative technique, that was similar to his peers.

5.Out of Diphtheria, Whooping cough, Typhoid , Diarrhea & Malaria which is not caused by bacteria?

[A] Whooping Cough
[B] Typhoid
[C] Malaria
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Malaria]

Notes:
Malaria (It is a disease caused by Protozoa Plasmodium family)

6.Which among the following is not a sex linked character?

[A] Color blindness
[B] Baldness
[C] Asthama
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Asthama]

Notes:
Asthama is not a sex linked character whereas colorblindness and baldness are sex linked. Colour blindness usually involves the inability to distinguish between shades of the colours red and green.

7.The birth of the first child will be a fatal situation in which of the following conditions?

[A] Male Rh+ & Female Rh-
[B] Male Rh- & Female Rh+
[C] Male Rh- & Female Rh-
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Male Rh+ & Female Rh-]

Notes:
The Rh factor is a protein that can be found on the surface of red blood cells. If your blood cells have this protein, you are Rh positive. The birth of the first child will be a fatal situation for Male Rh+ & Female Rh-.

8.Which among the following is wood cellulose?

[A] Rayon
[B] Balata
[C] Cork
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Rayon]

Notes:
Rayon is wood cellulose. It is made from natural sources such as wood and agricultural products that are regenerated as cellulose fiber.

9.Which among the following causes ‘Dumdum Fever’ or Kala Azar?

[A] Bacteria
[B] Fungi
[C] protozoa
[D] Virus

 

Correct Answer: C [protozoa]

Notes:
Kala Azar is also known as Dum dum fever and Visceral leishmaniasis . Its caused by protozoa of Leishmania genus, vector is sandfly

10.In which of the following Cloaca which is the posterior opening that serves as the only such opening for the intestinal, reproductive and urinary tracts is present?

[A] Aves only
[B] Aves & Amphibians
[C] Aves, Amphibians and Reptiles
[D] Pisces, Aves, Amphibians & Reptiles

 

Correct Answer: C [Aves, Amphibians and Reptiles]

Notes:
Cloaca which is the posterior opening that serves as the only such opening for the intestinal, reproductive and urinary tracts is present in Aves, Amphibians and Reptiles. A cloaca is not present in placental mammals.

11.Who among the following proved that Bacteria don’t originate by spontaneous generation?

[A] Redi
[B] Pasteur
[C] Hooke
[D] Shleiden

 

Correct Answer: B [Pasteur]

Notes:
Pasteur proved that Bacteria don’t originate by spontaneous generation. Louis Pasteur is renowned for his discoveries of the principles of vaccination, microbial fermentation and pasteurization.

12.Who among the following scientists is known for developing techniques for DNA fingerprinting and DNA profiling which are now used all over the world in forensic science to assist police detective work?

[A] Vernon Heywood
[B] Patrick Laidlaw
[C] Alec Jeffreys
[D] Heinz Wolff

 

Correct Answer: C [Alec Jeffreys]

Notes:
Alec Jeffreys scientists is known for developing techniques for DNA fingerprinting and DNA profiling which are now used all over the world in forensic science to assist police detective work.

13.Which of the following organism grows on Common Bread?

[A] Bacterium
[B] Yeast
[C] Mucor
[D] Virus

 

Correct Answer: C [Mucor]

Notes:
Mucor is a microbial genus of approximately 40 species of moulds commonly found in soil, digestive systems, plant surfaces. They also grow on common bread. Mucor may cause infections in man, frogs, amphibians, cattle, and swine.

14.Who among the following coined the term Bacterium?

[A] Antonie van Leeuwenhoek
[B] Christian Gottfried Ehrenberg
[C] Louis Pasteur
[D] Robert Koch

 

Correct Answer: B [Christian Gottfried Ehrenberg]

Notes:
Christian Gottfried Ehrenberg was a was one of the most famous and productive scientists of his time. He was a German naturalist, zoologist, comparative anatomist, geologist, and microscopist. He coined the term Bacterium.

15.Which among the following was the first vaccine ever to be developed?

[A] Cholera
[B] Smallpox
[C] Rabies
[D] Tetanus

 

Correct Answer: B [Smallpox]

Notes:
Smallpox vaccine was the first vaccine ever to be developed. Smallpox is an infectious disease which is caused by one of two virus variants, Variola major and Variola minor.

16.Biologists have been able to demonstrate the hearing and sound sensory mechanism through the acoustico-lateralis system in which of the following vertebrates ?

[A] amphibians
[B] snakes
[C] fishes
[D] Birds

 

Correct Answer: C [fishes]

Notes:
Biologists have been able to demonstrate the hearing and sound sensory mechanism through the acoustico-lateralis system in fishes.

17.What fraction of Body’s calcium is stored in Bones and teeth?

[A] 85%
[B] 90%
[C] 94%
[D] 99%

 

Correct Answer: D [99%]

Notes:
99% of body’s calcium is stored in Bones and teeth. The remainder of the calcium is present in blood, extracellular fluid, muscle, and other tissues. It plays a role in mediating vascular contraction and vasodilation, muscle contraction, nerve transmission, and glandular secretion.

18.For which of the following diseases first successful vaccination was devloped (it is caused by Variola virus)?

[A] Cow pox
[B] Chicken pox
[C] Small pox
[D] Polio

 

Correct Answer: C [Small pox]

Notes:
Smallpox was an infectious disease caused by one of two virus variants, Variola major and Variola minor. the World Health Organization (WHO) certified the global eradication of the disease in 1980.

19.A tablet of which among the following Vitamins should be advised to be used after purification of water by Iodine as a disinfectant?

[A] Vitamin A
[B] Vitamin B
[C] Vitamin C
[D] Vitamin D

 

Correct Answer: C [Vitamin C]

Notes:
A tablet of Vitamin C should be advised to be used after purification of water by Iodine as a disinfectant. The addition of vitamin C usually in the form of a pill or in flavored drink powders, precipitates much of the iodine out of the solution.

20.Which among the following is not among Micronutrients required for plants?

[A] Molybdenum
[B] Magnesium
[C] Manganese
[D] Zinc

 

Correct Answer: B [Magnesium]

Notes:
In order for a plant to grow and thrive, it needs a number of different chemical elements. The most important are:
Carbon, hydrogen and oxygen – Available from air and water and therefore in plentiful supply Nitrogen, phosphorus, potassium (a.k.a. potash) – The three macronutrients and the three elements you find in most packaged fertilizers
Sulfur, calcium, and magnesium – Secondary nutrients
Boron, cobalt, copper, iron, manganese, molybdenum and zinc – Micronutrients

21.Which among the following is / are correct statements about Leptospirosis?
1. Its a bacterial infection
2. Its a zoonosis (transfers from vertebrate animals to humans)
3. Most outbreaks of leptospirosis are reported in coastal regions of India
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Kits for leptospirosis: These diagnostic kits have been developed by RMRC (ICMR), Portblair and is useful for diagnosis of leptospirosis – prevalent in Karnataka, Gujarat, Tamil Nadu and several other states. Most outbreaks of leptospirosis are reported in coastal regions of India: Gujarat, Mumbai, Kerala, Chennai and the Andaman Islands.

22.In human body:

  1. Urea is produced in Kidney
  2. Insulin is produced in Pancreas
  3. Gastrin is produced in stomach

Which among the above is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: B [ Only 2 & 3]

Notes:
Urea is the major end product of nitrogen metabolism in humans and mammals. Urea is formed from ammonia and carbon dioxide. The conversion of ammonia into urea takes place in the LIVER. The formed urea is then transported to the kidneys where it is excreted. Insulin is a peptide hormone produced by beta cells in the pancreas.

23.Consider the following diseases:
1. Encephalitis
2. Meningitis
3. Pneumonia
Which among the above can be caused by Bacteria, Virus as well as Fungi?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Encephalitis and Meningitis Viral encephalitis can be caused by rabies virus, Herpes simplex, poliovirus, measles virus, and JC virus. Bacterial encephalitis can be caused by certain bacteria. Similarly, a fungus called Cryptococcus neoformans causes Fungal encephelitis. Similarly, Meningitis can also be Viral, Bacterial or Fungal. Pneumonia Bacteria are the most common cause of community acquired pneumonia, with Streptococcus pneumoniae isolated in nearly 50% of cases, yet in adults, viruses account for approximately a third of pneumonia cases. Commonly implicated agents include: rhinoviruses,coronaviruses, influenza virus, respiratory syncytial virus (RSV), adenovirus etc. Fungi may also cause Pneumonia. Usually it may occur in individuals with weakened immune systems due to AIDS, immunosuppressive drugs, or other medical problems. Fungal pneumonia is most often caused by Histoplasma capsulatum, blastomyces, Cryptococcus neoformans, Pneumocystis jiroveci, and Coccidioides immitis.Further, some parasites such as Toxoplasma gondii, Strongyloides stercoralis, and Ascariasis also may lead to Pneumonia.

24.Consider the following:
1. True roots
2. True stems
3. True leaves
Algae have which among the above?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2
[D] None of them

 

Correct Answer: D [ None of them]

Notes:
Algae are primitive eukaryotic organisms that do not have true stems, roots and leaves.

25.Which among the following nitrogenous wastes requires the least water for its excretion?

[A] Ammonia
[B] Urea
[C] Nitrites
[D] Uric Acid

 

Correct Answer: D [ Uric Acid]

Notes:
Uric acid is not soluble in water and is excreted as a dry crystal by the animal’s digestive system. Ammonia is the most toxic nitrogenous waste and must be excreted in large volumes of water.

26.Which of the following disease(s) is/are caused by bacterial infection?

  1. Tuberculosis
  2. Dengue
  3. Japanese encephalitis
  4. Chickenpox
  5. Diphtheria
  6. Jaundice

Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 2 and 3 Only
[B] 1 & 5 Only
[C] 1, 5 & 6 Only
[D] 1, 2, 3, 4, 5 and 6

 

Correct Answer: B [ 1 & 5 Only]

Notes:
Tuberculosis is a disease caused by bacterial infection which mainly affects lungs. BCG vaccine protects against tuberculosis.
Dengu fever is a mosquito-borne viral infection transmitted by the Aedes mosquitoes, which normally bites during the day time.It mainly effects liver of the body.No vaccination available for it.
Diphtheria is caused by bacterial infection is usually spread between people by direct contact or through the air effecting mainly throat and sometimes the tonsils in the body.Vaccination is available for it.
Chickenpox, also known as varicella, is a highly contagious disease caused by the viral infection and mainly damages nervous system of the body.Vaccination is available for it.
Japanese encephalitis is a mosquito-borne viral disease mainly effecting liver of the body.Vaccination is available for it.
Jaundice is a viral disease caused by hepatitis C virus which leads to inflamation of liver increasing excretion of bilirubin

27.‘Mosquitoes breed on stagnant water and their larvae keep floating on water’.When oil is sprinkled on the stagnant water, it results in the drowning and death of the larvae.Which of the following is the reason behind death of larvae?

[A] Sprinkling of oil in water reduces surface tension of water
[B] Sprinkling of oil in water increase surface tension of water
[C] Sprinkling of oil in water increases viscocity of water
[D] Sprinkling of oil in water cut of oxygen supply to larvae.

 

Correct Answer: A [ Sprinkling of oil in water reduces surface tension of water]

Notes:
The property of the surface of the liquid to behave like an elastic membrane is called surface tension.The surface of a liquid resist an external force, due to the cohesive nature of its molecules.When oil is Sprinkled in water, it reduces surface tension of water, resulting in the drowning and death of the larvae.

28.Which among the following food ingredients are helpful in increasing the Red Blood Cell production in our body?

  1. Iron fortified Iodized Salt
  2. Beetroot
  3. Leafy green vegetables

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: C [ Only 1 & 3]

Notes:
Does beetroot aid in the formation of blood cells in any way? Betacyanin is a group of phenolic pigment present mainly in eight plant families. Betanin is one type and is present in Beta Vulgaris beetroot. Betanin occurs in hydrolysed with sugars as betanidin, a reddish pigment in beets. Structurally this pigment is not a vitamin or provitamin or a cofactor to act as a extrinsic factor in the formation of blood cells. But recent studies have shown many phenolics and flavoroids present in the plant kingdom have anti-oxidant properties and prevent free radical reactions from taking place in our body . Free radical reactions like free oxygen, superoxide, peroxide are one cause for the ageing of cells. These phenolics and flavonoids scavenge the oxidants and prevent the free radical reaction and hence stop the ageing of cells. Since betanin present in beetroots is also a phenolic compound might have these anti-oxidant properties and stop free-radical reaction and prevent ageing of our body cells.

29.Mosquito control is a vital public-health practice throughout the world, especially in the tropics to control diseases such as malaria & dengue fever. Which of the following is used as biocontrol to reduce the mosquito population?

[A] Rohu fish
[B] Beetles
[C] Gambusia affinis
[D] Pelicans

 

Correct Answer: C [ Gambusia affinis]

Notes:
Gambusia affinis also known as mosquito fish is used as biocontrol to reduce mosquito population.

30.In which of the following cycles, insects play crucial role?

  1. Carbon cycle
  2. Nitrogen Cycle
  3. Food cycle

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
This question can be justified with example of just one insect – cockroach, though the millions of species of insects help to sustain the delicate ecosystems. Most cockroaches feed on decaying organic matter, which traps a lot of nitrogen. The cockroach’s feeding has the effect of releasing that nitrogen (in their faeces) which then gets into the soil and is used by plants. The earth’s 5,000—10,000 cockroach species are also an important source of food for many birds and small mammals such as mice and rats, and thus an important part of the food cycle.

 

  1. Which of the following nitrogenous base is present in DNA, but not in RNA?

[A] Thymine
[B] Adenine
[C] Cytosine
[D] Uracil

 

Correct Answer: A [ Thymine]

Notes:
Thymine is usually only present in DNA and uracil is usually only present in RNA.

32.Consider the following diseases:

  1. Kala-azar
  2. Chikungunya
  3. Filariasis

The WHO’s mandatory elimination list calls for elimination of which of the above by 2017 from India?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: C [ Only 1 & 3]

Notes:
Chikungunya is not included the mandatory elimination list. The 2017 target for the elimination of kala azar and filariasis, is mandated by the WHO.

33.Consider the following:

  1. Conversion of fats to fatty acids and glycerol
  2. Conversion of proteins to amino acids
  3. Conversion of starch to simple sugars

Which among the above is / are examples of Hydrolysis?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Hydrolysis is the breaking of a covalent bond by adding water. In all of the above examples, complex compounds are broken down to simpler compounds.

34.Which of the following diseases is caused by consumption of a wheat bread contaminated with a fungus called Claviceps purpurea?

[A] Lathyrism
[B] Ergotism
[C] Cinchonism
[D] Mushroom Poisoning

 

Correct Answer: B [ Ergotism]

Notes:
Cleviceps purpurea is an important ascomycete that grows on the grains of rye grass cereals. It produces the drug ergot, which is both a severe poison and a useful medicinal drug. It affects the central nervous system as well as causes the contraction of involuntary muscle. Ergotism, caused by eating infected rye bread, was common in the Middle Ages, when it was known as “St. Anthony’s Fire.

35.Consider the following:

  1. Farmer’s lung
  2. Black Lung
  3. White Lung

Which among the above is / are occupational diseases?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Farmer’s Lung
Farmer’s Lung is an allergic disease usually caused by breathing in the dust from moldy hay. However, dust from any moldy crop – cotton, straw, corn, silage, grain, or even tobacco – can also cause Farmer’s Lung.
Black Lung
Black Lung or Coalworker’s pneumoconiosis is caused by long exposure to coal dust and is found in coal mine workers.
White Lung
This is common name of Asbestosis and is found in individuals working on the production or end-use of products containing asbestos. Another occupational lung disease is Silicosis which is also known as grinder’s asthma or potter’s rot.

36.Which of the following diseases is / are genetic disorders?

  1. Huntington’s disease
  2. Cystic fibrosis (CF)
  3. Sickle-cell disease

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Huntington’s disease (HD), also known as Huntington’s chorea, is an inherited disorder that results in death of brain cells. Cystic fibrosis (CF) is a genetic disorder that affects mostly the lungs, but also the pancreas, liver, kidneys, and intestine. Sickle-cell disease (SCD) is a group of blood disorders typically inherited from a person’s parents.

  1. Consider the following differences between CT Scans and MRI scans:
  1. While CT scan uses X-rays, MRI scan uses powerful radio frequency pulses
  2. While CT scan is much suited for bone injuries, MRI scans are best suited for soft tissues

Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

 

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

Notes:
Both are correct statements

38.To which body organ does myopia refers?

[A] Brain
[B] Eyes
[C] Lungs
[D] Ears

 

Correct Answer: B [Eyes]

Notes:
Myopia which is also known as nearsightedness is a vision condition in which close objects are seen clearly, but objects farther away appear blurred. It occurs if the eyeball is too long or the cornea of the eye has too much curvature. Concave lenses or corrective surgery is used to correct this defect.

39.Which plants grow well only in light?

[A] Heliophytes
[B] Xerophytes
[C] Sciophilous
[D] Epiphytes

 

Correct Answer: A [Heliophytes]

Notes:
Sunstroke plants or heliophytes are adapted to a habitat with a very intensive insolation, because of the construction of its own structure and maintenance. Heliophytes, for example, are mullein, ling, thyme and soft velcro, white clover, and most roses.

40.Which of the following fibres catches fire least?

[A] Rayon
[B] Terricot
[C] Cotton
[D] Nylon

 

Correct Answer: C [Cotton]

Notes:
Cotton is the fibre that is least prone to catch fire. There are many other such fibres but cotton tops the list here. Cotton is natural fibre which is polymer of glucose. cotton helps to prevent on catching fibre. That’s why our parents use cotton clothes in kitchen.

41.HIV often changes its shape due to the presence of which of the following enzymes?

[A] Reverse Transcriptase
[B] Enterokinase
[C] Nucleoditase
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Reverse Transcriptase]

Notes:
A reverse transcriptase is an enzyme used to generate complementary DNA from an RNA template, a process termed reverse transcription. The viral DNA is cut and paste into the host cell DNA. The host cell gets tricked into making lots of proteins for the virus.

42.Xylem helps in transportation of which of the following?

[A] Food
[B] Water
[C] Both food and water
[D] Nutrients

 

Correct Answer: B [Water]

Notes:
Xylem is a type of tissue in vascular plants that transports water and some nutrients from the roots to the leaves. Water is passively transported into the roots and then into the xylem. The forces of cohesion and adhesion cause the water molecules to form a column in the xylem.

43.Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?

[A] Chicken Pox
[B] Cholera
[C] Malaria
[D] Black Fever

 

Correct Answer: C [Malaria]

Notes:
Certain species of mosquitoes of the Anopheles genus and only females of those species can transmit malaria. Malaria is caused by a one-celled parasite called a Plasmodium. Malaria parasites multiply rapidly in the liver and then in red blood cells of the infected person.

44.Which part of the plant gives us saffron?

[A] Petals
[B] Stigma
[C] Roots
[D] Stem

 

Correct Answer: B [Stigma]

Notes:
The dried stigmas (thread-like parts of the flower) are used to make saffron spice. It can take 75,000 saffron blossoms to produce a single pound of saffron spice. Saffron is largely cultivated and harvested by hand.

45.In which of the following class can we put Adrenaline?

[A] Fat
[B] Hormone
[C] Enzyme
[D] Protein

 

Correct Answer: B [Hormone]

Notes:
Adrenaline, also known as epinephrine, is a hormone, neurotransmitter, and medication. Adrenaline is normally produced by both the adrenal glands and certain neurons.

46.Albert Sabin is known for developing which of the following?

[A] Smallpox vaccine
[B] penicillin
[C] Polio vaccine
[D] hepatitis B vaccine

 

Correct Answer: C [Polio vaccine]

Notes:
Albert Bruce Sabin was a Polish American medical researcher, best known for developing the oral polio vaccine, which has played a key role in nearly eradicating the disease.

47.Which one of the following is a fast growing tree?

[A] Teak
[B] Eucalyptus
[C] Banyan
[D] Coconut

 

Correct Answer: B [Eucalyptus]

Notes:
Eucalyptus is the fast growing tree. Most eucalyptus species have a root depth of 1.5-2.0 metre and its root system is more specifically adapted to using rain-fed soil moisture from the upper soil profile, rather than from the groundwater table at considerable depth. The plant is significant for wood availability, livelihood generation and carbon sequestration that address the challenges of global warming and climate change.

48.Which of the following is the correct location of National Tribal Research Institute?

[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Ranchi
[D] Telangana

 

Correct Answer: B [Delhi]

Notes:
Ministry of Tribal Affairs intends to establish a National Tribal Research Institute (NTRI) at Delhi to act as body of knowledge & research and as a think tank for tribal development with no proposal for collaboration with NGOs is under consideration of the Ministry. The National Tribal Research Institute will envisages to serve the purpose of mentoring and hand holding support to Tribal Research Institutes (TRIs) located in various States, and to ensure quality and uniformity in research works, evaluation studies, training, awareness generation among tribals, showcasing of rich tribal heritage including languages, habitats and cultivation and production practices such as cloth weaving etc.

49.In India, Department of Atomic Energy is in direct charge of __?

[A] President
[B] Prime Minister
[C] Minister of Science and Technology
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Prime Minister]

Notes:
The Department of Atomic Energy is in the direct charge of the Prime Minister of India and the Atomic Energy Commission is the governing body of the Department of Atomic Energy, Government of India.

50.Where is the headquarters of ‘International Commission of Jurists’ located?

[A] Paris
[B] Geneva
[C] Rome
[D] Nairobi

 

Correct Answer: B [Geneva]

Notes:
‘International Commission of Jurists’ is an international human rights non-governmental organization, headquartered at Geneva, Switzerland.
ICJ was recently in news as it has announced that the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020 passed by the Indian Parliament was incompatible with international law. It also opined that the provisions of the bill would impose arbitrary obstacles in human rights promotion.

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements