“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
06/12/2022 10:18 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

1.Who wrote the book New Dimensions of India’s Foreign Policy?

[A] Atal Bihari Vajpayee
[B] Abdul Kalam Azad
[C] Amit Chaudhuri
[D] Raghuram Rajan

 

Correct Answer: A [Atal Bihari Vajpayee]

Notes:
Atal Bihari Vajpayee wrote the book New Dimensions of India’s Foreign Policy in 1979.

2.Who wrote the book India Wins Freedom?

[A] Akhilesh Tilotia
[B] Amitav Ghosh
[C] Abdul Kalam Azad
[D] A. B. Vajpayee

 

Correct Answer: C [Abdul Kalam Azad]

Notes:
Abdul Kalam Azad wrote the book India Wins Freedom. He was well-versed with Islamic theology and also a senior leader of the Indian National Congress during the independence struggle.

3.Which of the following books have been written by Abul Fazal?

[A] Ain-i-Akbari
[B] Akbar-Nama
[C] Both of them
[D] None of them

 

Correct Answer: C [Both of them]

Notes:
Both Ain-i-Akbari and Akbar-Nama have been written by Abul Fazal, who was a grand vizier in the court of Emperor Akbar.

4.Who wrote the book Wealth of Nations?

[A] Raghuram Rajan
[B] John Maynard Keynes
[C] Adam Smith
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Adam Smith]

Notes:
Adam Smith wrote the book Wealth of Nations. He was a Scottish economist and moral philosopher.

5.Who wrote the book The Making of India?

[A] Akhilesh Tilotia
[B] Amartya Sen
[C] Amit Chaudhuri
[D] Amitav Ghosh

 

Correct Answer: A [Akhilesh Tilotia]

Notes:
Akhilesh Tilotia wrote the book The Making of India, which focuses on India’s demographic dividend over various periods in Indian economy.

6.Who wrote the book A Suitable Boy?

[A] Salman Rushdie
[B] Arundhati Roy
[C] Amitav Ghosh
[D] Vikram Seth

 

Correct Answer: D [Vikram Seth]

Notes:
Vikram Seth wrote the book A Suitable Boy. He has received many awards like Padma Shri, Sahitya Academy Award and Pravasi Bharatiya Samman.

7.Who wrote the book An Autobiography?

[A] Sardar Patel
[B] Jawaharlal Nehru
[C] Atal Bihari Vajpayee
[D] S. Radhakrishnan

 

Correct Answer: B [Jawaharlal Nehru]

Notes:
Jawaharlal Nehru wrote the book An Autobiography. It is also known as Toward Freedom and was written in 1936.

8.Who wrote the book Arthashastra?

[A] Kautilya
[B] Abul Fazal
[C] Tulsiram
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Kautilya]

Notes:
Kautilya wrote the book Arthashastra, which is an ancient Sanskrit text dealing with the subject of statecraft, economics and military.

9.Who wrote the book Ashtadhyayi?

[A] Tukaram
[B] Panini
[C] Kautilya
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Panini]

Notes:
Panini wrote the book Ashtadhyayi, which is a ancient linguistic and grammar text on Sanskrit.

10.Who wrote the book Anandmath?

[A] Rabindranath Tagore
[B] Mahatma Gandhi
[C] Bankim Chandra Chatterjee
[D] B. R. Ambedkar

 

Correct Answer: C [Bankim Chandra Chatterjee]

Notes:
Bankim Chandra Chatterjee wrote the book Anandmath, a Bengali novel based on Sannyasi Rebellion of the late 18th century.

 

 

11.Who wrote the book By God’s Decree?

[A] Kapil Dev
[B] Sachin Tendulkar
[C] Rahul Dravid
[D] Virat Kohli

 

Correct Answer: A [Kapil Dev]

Notes:
Kapil Dev, the former Indian cricketer and the captain of the Indian team, wrote the book By God’s Decree.

12.Who wrote the book Area of Darkness?

[A] Amitav Ghosh
[B] V. S. Naipaul
[C] Vikram Seth
[D] Khushwant Singh

 

Correct Answer: B [V. S. Naipaul]

Notes:
V. S. Naipaul wrote the book Area of Darkness and had also won the Booker Prize in 1971 for the book In a Free State.

13.Who wrote the book Broken Wings?

[A] Meira Kumar
[B] Indira Gandhi
[C] Sushma Swaraj
[D] Sarojini Naidu

 

Correct Answer: D [Sarojini Naidu]

Notes:
Sarojini Naidu wrote the book Broken Wings. She was a poet and a freedom fighter who was given sobriquet Nightingale of India by Mahatma Gandhi.

14.Who wrote the book Devadas?

[A] Sarat Chandra Chattopadhyay
[B] Bankim Chandra Chatterjee
[C] Rabindranath Tagore
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Sarat Chandra Chattopadhyay]

Notes:
Sarat Chandra Chattopadhyay wrote the book Devadas. He was a Bengali novelist and wrote other books like Srikanto, Choritrohin, Parineeta and Grihadaha.

15.Who wrote the book Discovery of India?

[A] Sardar Patel
[B] Atal Bihari Vajpayee
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Rabindranath Tagore

 

Correct Answer: C [Jawaharlal Nehru]

Notes:
Jawaharlal Nehru, the first prime minister of India, wrote the book Discovery of India.

16.Who wrote the book Development as Freedom?

[A] Raghuram Rajan
[B] Abhijeet Banerjee
[C] Amartya Sen
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Amartya Sen]

Notes:
Amartya Sen, the Nobel Laureate in Economics, wrote the book Development as Freedom.

17.Who wrote the book Gita Rahasya?

[A] Lala Lajpat Rai
[B] Bhagat Singh
[C] Bal Gangadhar Tilak
[D] Sarojini Naidu

 

Correct Answer: C [Bal Gangadhar Tilak]

Notes:
Bal Gangadhar Tilak, also known as Lokmanya Tilak or “The Maker of Modern India” by Mahatma Gandhi, wrote the book Gita Rahasya.

18.Who wrote the book Eternal India?

[A] Indira Gandhi
[B] Sarojini Naidu
[C] Sushma Swaraj
[D] Mahatma Gandhi

 

Correct Answer: A [Indira Gandhi]

Notes:
Indira Gandhi, the first and the only woman Prime Minister in India, wrote the book Eternal India.

19.Who wrote the book India-From Midnight to the Millennium?

[A] Amartya Sen
[B] Sashi Tharoor
[C] Abhijeet Banerjee
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Sashi Tharoor]

Notes:
Sashi Tharoor, the former United Nations diplomat and the MP of Thiruvananthapuram, wrote the book India-From Midnight to the Millennium.

20.Who wrote the book Gora?

[A] V. S. Naipaul
[B] Vikram Seth
[C] Bankim Chandra Chaterjee
[D] Rabindranath Tagore

 

Correct Answer: D [Rabindranath Tagore]

Notes:
Rabindranath Tagore, the first Nobel Laureate in Literature from India in 1913, wrote the book Gora.

 

 

21.Who wrote the book Hind Swaraj?

[A] Sardar Patel
[B] Mahatma Gandhi
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Sarojini Naidu

 

Correct Answer: B [Mahatma Gandhi]

Notes:
Mahatma Gandhi wrote the book Hind Swaraj in 1909, also known as Indian Home Rule.

22.Who wrote the book Kora Kagaz?

[A] Anita Desai
[B] Amrita Pritam
[C] Arundhati Roy
[D] Kiran Desai

 

Correct Answer: B [Amrita Pritam]

Notes:
Amrita Pritam wrote the book Kora Kagaz. She belonged to the Romantic-Progressivism literary movement and wrote Hindi and Punjabi.

23.Who wrote the book The Immortals of Meluha?

[A] Amish Tripathi
[B] Amit Chaudhuri
[C] Amitav Ghosh
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Amish Tripathi]

Notes:
Amish Tripathi wrote the book The Immortals of Meluha and many others like The Oath of the Vayuputras and The Secret of the Nagas.

24.Who wrote the book Meghdoot?

[A] Kalidas
[B] Tulsidas
[C] Kautilya
[D] Abul Fazal

 

Correct Answer: A [Kalidas]

Notes:
Kalidas wrote the book Meghdoot, which included verses in Sanskrit.

25.Who wrote the book Meghdoot?

[A] Kalidas
[B] Tulsidas
[C] Kautilya
[D] Abul Fazal

 

Correct Answer: A [Kalidas]

Notes:
Kalidas wrote the book Meghdoot, which included verses in Sanskrit.

26.Who wrote the book My Experiment with Truth?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Lala Lajpat Rai
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Mahatma Gandhi

 

Correct Answer: D [Mahatma Gandhi]

Notes:
Mahatma Gandhi wrote the book My Experiment with Truth, which is also his autobiography.

27.Who wrote the book Panchtantra?

[A] Kalidas
[B] Vishnu Sharma
[C] Tulsidas
[D] Prem Chand

 

Correct Answer: B [Vishnu Sharma]

Notes:
Vishnu Sharma wrote the book Panchtantra. These animal fables and stories primarily belong to oral tradition as old as 200 BCE – 300 CE and written in Sanskrit.

28.Who wrote the book Rajatarangini?

[A] Kalhana
[B] Kalidas
[C] Prem Chand
[D] Gulzar

 

Correct Answer: A [Kalhana]

Notes:
Kalhana wrote the book Rajatarangini. It is written in Sanskrit and talks about the history of Kashmir.

29.Which of the following books have been written on Amitav Ghosh?

[A] The Shadow Lines
[B] The Imam and the Indian
[C] The Hungry Tide
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
Amitav Ghosh has written books like The Shadow Lines, The Imam and the Indian, The Hungry Tide, The Calcutta Chromosome, The Circle of Reason and The Great Derangement.

30.Which of the following books have been written by Anita Desai?

[A] Fasting, Feasting
[B] Games at Twilight
[C] Journey to Ithaca
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
Anita Desai has written many books like Fasting, Feasting; Games at Twilight, Journey to Ithaca, In Custody, Cat on a Houseboat and The Village By the Sea.

 

 

31.Who wrote the book The White Tiger?

[A] Aravind Adiga
[B] Salman Rushdie
[C] Vikram Seth
[D] Amitav Ghosh

 

Correct Answer: A [Aravind Adiga]

Notes:
Aravind Adiga wrote the book The White Tiger, for which he also received the Booker Prize.

32.Who wrote the book The Algebra of Infinite Justice?

[A] Anita Desai
[B] Kiran Desai
[C] Arundhati Roy
[D] Ashapurna Devi

 

Correct Answer: C [Arundhati Roy]

Notes:
Arundhati Roy, who is also a Booker Prize winner, wrote the book The Algebra of Infinite Justice.

33.Who wrote the book Plague?

[A] Samuel Beckett
[B] V. S. Naipaul
[C] Albert Camus
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Albert Camus]

Notes:
French author Albert Camus wrote the book Plague in 1947.

34.Who wrote the book Rangbhoomi?

[A] Mahashweta Devi
[B] Harishankar Parsai
[C] Prem Chand
[D] Gulzar

 

Correct Answer: C [Prem Chand]

Notes:
Prem Chand wrote the book Rangbhoomi, which talks about the caste system and the marginalized status of women in society.

35.Who wrote the book Annihilation of Caste?

[A] B. R. Ambedkar
[B] Mahatma Gandhi
[C] Jawaharlal Nehru
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [B. R. Ambedkar]

Notes:
B. R. Ambedkar wrote the book Annihilation of Caste, which was published in 1936 and talked about casteism and untouchability in India.

36.Who wrote the book Tamas?

[A] Prem Chand
[B] Amrita Pritam
[C] Bhishm Sahni
[D] Vikram Seth

 

Correct Answer: C [Bhishm Sahni]

Notes:
Bhishm Sahni wrote the book Tamas which talks about Partition of India. He also received Padma Bhushan for literature in 1998.

37.Who wrote the book Saheb Bibi Golam?

[A] Bhishm Sahni
[B] Prem Chand
[C] Amrita Pritam
[D] Bimal Mitra

 

Correct Answer: D [Bimal Mitra]

Notes:
Bimal Mitra wrote the book Saheb Bibi Golam. He wrote in Bengali as well as Hindi.

38.Who wrote the book A Tale of Two Cities?

[A] Charles Dickens
[B] Charles Darwin
[C] Cervantes
[D] Albert Camus

 

Correct Answer: A [Charles Dickens]

Notes:
Charles Dickens wrote the book A Tale of Two Cities in 1859, based on French Revolution.

39.Who wrote the book Origin of Species?

[A] Charles Dickens
[B] Shakespeare
[C] Charles Darwin
[D] Samuel Taylor Coleridge

 

Correct Answer: C [Charles Darwin]

Notes:
Charles Darwin wrote the book Origin of Species, which laid the foundation of the Theory of Survival of the Fittest.

40.Who wrote the book One Night at the Call Centre?

[A] V. S. Naipaul
[B] Chetan Bhagat
[C] Vikram Seth
[D] Amitav Ghosh

 

Correct Answer: B [Chetan Bhagat]

Notes:
Chetan Bhagat wrote the book One Night at the Call Centre in 2005.

 

41.Who wrote the book Milkman?

[A] Anna Burns
[B] Margret Atwood
[C] Hilary Mantel
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Anna Burns]

Notes:
Anna Burns wrote the book Milkman, which also received a Booker Prize in 2018.

42.Which of the following writers received a joint Booker Prize in 2019?

[A] Margaret Atwood and Bernardine Evaristo
[B] Hilary Mantel and Anna Burns
[C] Arundhati Roy and Kiran Desai
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Margaret Atwood and Bernardine Evaristo]

Notes:
Margaret Atwood and Bernardine Evaristo received a joint Booker Prize in 2019 for their books, The Testaments and Girl, Woman, Other respectively.

43.Which of the following books have been written by Margret Atwood?

[A] The handmaid’s tale
[B] The testaments
[C] The blind assassin
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
Margret Atwood is a prolific writer and a Booker Prize winner, having written several books like The handmaid’s tale, The testaments, The blind assassin, Alias Grace,  Oryx and Crake and many more.

44.Who wrote the book Life of Pi?

[A] Yann Martel
[B] George Saunders
[C] Salman Rushdie
[D] Amitav Ghosh

 

Correct Answer: A [Yann Martel]

Notes:
Life of Pi is written by Yann Martel for which he got the Booker Prize in 2001.

45.Which of the following books have been written by V.S. Naipaul?

[A] In a Free State
[B] An Area of Darkness
[C] The Loss of El Dorado
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
V.S. Naipaul has written In a Free State, An Area of Darkness, The Loss of El Dorado, Guerrillas and many more. He received both Booker Prize and Nobel Prize.

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements