“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
03/12/2022 12:36 AM

Latest Post -:

Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK: Arunachal Pradesh

1.Which union minister has inaugurated RIWATCH Museum in Arunachal Pradesh?

[A] Nitin Gadkari
[B] Ashok Gajapathi Raju
[C] Kiren Rijiju
[D] Prakash Javadekar

 

Correct Answer: C [Kiren Rijiju]

Notes:
Kiren Rijiju, the Union Minister of State for Home Affairs, has inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum at Roing in Arunachal Pradesh on July 22, 2017. The museum will serve as a place of exchange of cultural values of various tribes of the state and the North East. The MoS also pressed for documentation and research to preserve age-old culture and traditions of the state and exhorted people to shoulder the responsibility to pass on traditional and cultural values to the next generation. According to UNESCO report, there are 32 languages in Arunachal Pradesh that are on the verge of extinction and the state government is initiating programmes and policies to find out and to revive those minor and major tribal languages. Beside this, Rijiju also inaugurated the 235-meter long Chimari Bridge, which would serve as a life line between the National Highway 52 of Roing-Tezu. The bridge has been constructed by BRO.

2.In which year, Arunachal Pradesh became a full-fledged state of India?

[A] 1985
[B] 1986
[C] 1987
[D] 1988

 

Correct Answer: C [1987]

Notes:
Arunachal Pradesh was established as a state in India on February 20, 1987. Arunachal Pradesh was initially a Union Territory which was carved out of Assam.

3.What is approximate time difference between sunrise in Arunachal Pradesh and Saurastra of India?

[A] 1 Hour
[B] 1 hour 30 Minutes
[C] 2 Hours
[D] 2 Hours 30 Minutes

 

Correct Answer: C [2 Hours]

4.Which among the following is correct regarding Arunachal Pradesh?

[A] Lok Sabha Seat 1 Rajya Sabha Seats 2
[B] Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seats 2
[C] Lok Sabha Seats 3 Rajya Sabha Seats 2
[D] Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seat 1

 

Correct Answer: D [Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seat 1]

Notes:
Arunachal Pradesh has 2 Lok Sabha seats viz. Arunachal East and Arunachal West. It has one Rajya Sabha seat only.

5.The Arunachal Pradesh government has inked an agreement with which state-based Smart Village Movement (SVM) for its smart village initiative?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Maharashtra
[D] Andhra Pradesh

 

Correct Answer: D [Andhra Pradesh]

Notes:
The Arunachal Pradesh government has inked an agreement with Andhra Pradesh-based Smart Village Movement (SVM) to facilitate technology innovations, research and development in selected villages of the north-eastern state. The man behind the Smart Village Movement, Solomon Darwin, will be the adviser to the project’s core team. The SVM’s open innovation approach will integrate technology and indigenous rural practices to generate sustainable revenue for constituents, and hence it will increase overall standard of living and quality of life. The project will focus on solving “pain-points” or challenges in rural segments by developing platforms driven by “open innovation” approaches. The project would offer a digital platform, highlighting the challenges of the villages, which will be accessed by universities and research institutes across the globe for suggesting solutions. The solutions would be made available to corporate houses or start-ups, who would then offer a technology to solve the challenges.

6.Which of the following states share boarder with Myanmar?
1. Arunachal Pradesh
2. Mizoram
3. Manipur
4. Nagaland
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

Notes:
Four northeast states share the border with Myanmar: Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur.

7.Which among the following is / are correct statements with respect to Shifting Cultivation as practiced in India?

  1. India’s largest area under shifting cultivation is in the state of Arunachal Pradesh
  2. In recent years, the cycle of shifting cultivation on a particular land has reduced drastically

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

 

Correct Answer: B [Only 2]

Notes:
The current practice of shifting cultivation in the eastern and north-eastern regions of India is an extravagant and unscientific form of land use. According to a recent estimate, India’s 0.59 percent of the total geographical area is under shifting cultivation. The effects of shifting cultivation are devastating and far-reaching in degrading the environment and ecology of these regions. The earlier 15–20 years cycle of shifting cultivation on a particular land has reduced to two or three years now. This has resulted in large-scale deforestation, soil and nutrient loss, and invasion by weeds and other species. The indigenous biodiversity has been affected to a large extent. The current statistics say that India’s largest area under shifting cultivation is in the state of Odisha.

8.Consider the following geographical features of India and states of their location:

  1. Maikala range – Karnataka
  2. Malaygiri – Odisha
  3. Bomdila Pass – Sikkim
  4. Dafla Hills – Arunachal Pradesh

Which among the above matches is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 4
[C] Only 1, 2 & 4
[D] Only 2, 3 & 4

 

Correct Answer: B [Only 2 & 4]

Notes:
Maikala range
Maikala range of mountains is located in the border region of Madhya Pradesh and Chhattisgarh. They rise to 1100 m above the sea level. The region forms a radial pattern of drainage system with west flowing Narmada river, north flowing Son river and south east flowing Mahanadi river. Amarkantak in this watershed is a pilgrimage destination.
Malaygiri
Malaygiri is located in the state of Odisha at 1187 m above the sea level. It lies about 150 km to the north of Bhuwaneshwar. It is one of the highest peaks in Odisha. Highest Peak of Odisha is Deomali however. These hills are highly denuded and they are rich in metallic and non-metallic minerals. The slopes of the region are inhabited by tribes.
Bomdila Pass
Bomdila Pass is a strategically important pass in the trans-Himalayan region of Arunachal Pradesh on its border with Tibet. During 1962 war, the Chinese troops entered Indian Territory through this pass and could easily occupy the whole of Arunachal Pradesh. After the war defences at the pass were strengthened. Now it is closely guarded. Bomdila is also the headquarters of the West Kameng district of the Arunachal Pradesh.
Dafla Hills
Dafla Hills are part of the lower Himalayas located in the state of Arunachal Pradesh in India. These hills are covered with dense bamboo, pine and deodar trees. The tribal people of this region practices shifting cultivation.

9.Recently, Integrated Large Scale Eri Farming was launched in Arunachal Pradesh under North East Region Textile Promotion Scheme (NERTPS).  Consider the following statements with respect to sericulture in North East India:

  1. North East India produces both mulberry silk and vanya silk
  2. Majority of the silk produced in North East India is of mulberry type

Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

 

Correct Answer: A [Only 1]

Notes:
The first statement is correct and has been discussed in the explanation of above question. North East has the unique distinction of being the only region producing four varieties of silk viz., Mulberry, Oak Tasar, Muga and Eri. The North Eastern States contributes almost 100% Muga silk production of the country. 99% Eri silk production is from NE region. While Oak Tasar silk production is 100%, mulberry silk production is only 1% as the strength of the NE Region is in Vanya silks, as a traditional produce. Assam is the 3rd largest producer of silk in the country, after Karnataka and Andhra Pradesh.

10.In which of the following regions / states, you can find tertiary coal in India?

  1. Kashmir Valley
  2. Tamil Nadu
  3. Arunachal Pradesh
  4. Rajasthan

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

Notes:
Kashmir Valley-Nichahom lignite, Former South Arcot (Now Cuddalore and surrounding area) of Tamilnadu and of Kerala, Jaipur, Nazira and Makum coalfields of Assam ; Namchick and Namphuk coalfields of Arunachal Pradesh. Palana of Rajasthan; Katch of Gujarat, Darranggiri, Rongrenggiri in the Garo Hills; Cherapunji, Mawlong and Shilong in Meghalaya, Mikir Hills in Upper Assam, and Coals of Jammu coalfields– Kalkot, Metka, Mahogala, Chakar Dhanwal Sawalkot-Lodhra, Kura and Chinkah. All of them are sources of tertiary coal.

 

11.Consider the following hills with states where they are located:

  1. Dafla Hills – Arunachal Pradesh
  2. Mishmi Hills – Odisha
  3. Nallamala hills – Andhra Pradesh

Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: A [1 & 3 Only]

Notes:
Mishmi Hills are on the Northeastern tip of India, in central Arunachal Pradesh. They are also a part of Shan-Malaysia plate. Dafla Hill is a tract of hilly country on the border of western Arunachal and Assam occupied by an independent tribe called Daphla. Nallamala hills are located in the Eastern Ghats in eastern Andhra Pradesh.

12.Which of the following pairs of monasteries and their correct location state is / are correct?

  1. Rumtek Monastery – Sikkim
  2. Tawang Monastery – Ladakh
  3. Hemis Monastery – Arunachal Pradesh

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: A [ Only 1]

Notes:
Location of Important monasteries in India:

  1. Hemis Monastery, Ladakh
  2. Thiksey Monastery, Ladakh
  3. Phuktal Monastery, Zanskar
  4. Monasteries in Spiti (Spiti — Ki, Komic, Dhankar, Kungri (in the Pin Valley) and Tabo)
  5. Mindrolling Monastery, Dehradun
  6. Tsuglagkhang Complex, Dharamsala
  7. Palpung Sherabling Monastic Seat, Kangra Valley, Himachal Pradesh
  8. Rumtek Monastery, Sikkim

13.Consider the following GI protected agricultural products and their respective states:
1. Virupakshi Hill Banana – Karnataka
2. Wackro Orange – Arunachal Pradesh
3. Laxman Bhog Mango – Uttar Pradesh
Which among the above is / are correct matches?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] Only 1 & 3

 

Correct Answer: B [Only 2]

Notes:
We need to remember GI protected commodities and artifacts. The Official list is located here if you missed in modules.

14.Which of the following Indian states share land border with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Assam
  3. Meghalaya
  4. Mizoram

Select the correct option from codes given below:

[A] Only 1 & 4
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: A [Only 1 & 4 ]

Notes:
Four Northeast Indian states share the border with Myanmar: Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur. The entire border length touches Arunachal Pradesh (520 km), Nagaland (215 km), Manipur (398 km) and Mizoram (510 km). The India–Myanmar border has been frequently in news due to its porous nature and cross-border movement of militants and Rohingyas from Myanmar into India. Besides these, the border is also used for trade of illicit drugs, cannabis herbs, ganja and banned pseudoephedrine tablets. Recently, the governments of both the countries have decided to seal the 1643-km-long border.

15.Consider the following statements about the Dhola-Sadiya Bridge:

  1. It is also known as Bhupen Hazarika Setu
  2. It connects Assam to Arunachal Pradesh
  3. It is built on the Lohit River

Which of the above are correct?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:
The Dhola-Sadiya Bridge is built on the River Lohit. It is the three lane, 9.15 Kilometre Bridge which connects Dhola in Assam to Sadiya in Arunachal Pradesh. It is also known as Bhupen Hazarika Setu. The Bridge reduces the distance from Rupai on NH-37 in Assam to Meka/Roing on NH-52 in Arunachal Pradesh by 165km.

16.Which of the following has become the new district of Arunachal Pradesh?

[A] Lepa Rada
[B] Pakke-Kessang
[C] Manigong
[D] Shi Yomi

 

Correct Answer: D [Shi Yomi ]

Notes:
Shi Yomi has become the 23rd district of Arunachal Pradesh, after it was formally inaugurated by Chief Minister Pema Khandu in presence of Union Minister of State for Home Kiren Rijiju. The district was carved out of the West Siang district with its headquarters at Tato. It has four administrative units namely Mechuka, Tato, Pidi and Manigong. Earlier, on 29th August 2018, the Arunachal Pradesh Assembly passed a bill for the creation of 3 new districts — Pakke-Kesang, Lepa Rada and Shi Yomi. Soon, two other districts will be fromalyy inaugurated, which takes the total districts in the state to 25. The Pakke-Kessang district will be carved out of East Kameng district with five administrative units namely Pakke-Kessangn, Seijosa, Pijiriang, Passa Valley and Dissingn Passo with district headquarters at Lemmi. The other district Lepa Rada would be created by bifurcating the Lower Siang district with headquarters at Basar with four administrative units – Tirbin, Basar, Daring and Sago.

17.The Union Cabinet has approved the introduction of a Bill to modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Arunachal Pradesh. Which of the following tribes will be included in the list?

[A] Mishmi-Kaman
[B] Idu
[C] Taraon
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the introduction of a Bill to modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Arunachal Pradesh. Now, the bill – Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2018 – will be introduced in the Parliament for certain amendments in the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950. The bill proposes deletion of the Abor tribe from the state’s ST list “as it is the same as Adi” tribe. The bill seeks to include the Mishmi-Kaman (Miju Mishmi), Idu (Mishmi) and Taraon (Digaru Mishmi) tribes in the list. It also proposes inclusion of “Monpa, Memba, Sartang, Sajolong in lieu of the Momba” tribe. The Nocte, Tangsa, Tutsa and Wancho tribes would replace the words “any Naga tribe” in the state’s ST list. As there is no tribe called “Khampti”, the bill replaces it with “Tai Khamti” on the list.

18.The 52nd Boori Boot Yollo festival 2019 is celebrated by which tribe of Arunachal Pradesh?

[A] Singhpo
[B] Mishmi
[C] Nyishi
[D] Apatani

 

Correct Answer: C [Nyishi ]

Notes:
The 52nd Boori Boot Yollo festival 2019 has recently celebrated by the Nyishi tribe of Arunachal Pradesh. The fest is observed in the month of February every year to welcome spring and a successful harvest. During this festival, the consecrated soul is summoned to sanctify the people. Apart from it, it is an occasion of mass prayer for prosperity eliminating the possibility of any fatal ailments. The striking feature here is the giant assemblage of people cutting across the barriers of cast, creed, age and sex. The young ones take the lead to be guided by the elders where Nibu (Priest) would perform the rituals. The festival has an anthem which speaks of the sun rising, planets, mighty rivers, flora and fauna. A portion of the lyric deals with the earth which keeps on rotating around the sun along with other heavenly bodies.

19.Which of the following is / are correct statements about Sepahijala wildlife sanctuary?

  1. It is tagged as Clouded Leopard National Park since 2011
  2. It is in Arunachal Pradesh
  3. It is the only place where the endangered clouded leopard is bred and conserved

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 only
[B] 1 and 2 only
[C] 1 and 3 only
[D] All of the above

 

Correct Answer: C [1 and 3 only]

Notes:
The Sepahijala wildlife sanctuary carries the ‘Clouded Leopard National Park’ tag since 2011.This is the only place where the endangered clouded leopard is bred and conserved. It is in Tripura.

20.Which one of the following pairs is not correctly matched?
Monastery                              State
(a) Dhankar Monastery :    Himachal Pradesh
(b) Rumtek Monastery :     Sikkim
(c) Tabo Monastery :          Himachal Pradesh
(d) Kye Monastery :           Arunachal Pradesh

[A]
[B]
[C]
[D]

 

Correct Answer: D

Notes:
Dhankar Monastery is present at 12,774 feet above sea level of Lahaul and Spiti of Himachal Pradesh. Rumtek monastery is important and largest monastery of Sikkim, 24 km away from Gangtok. Tabo monastery is situated at a distance of about 50 kilometres from Kaza in Lahual district of Himachal Pradesh.  Kye Monastery is situated 12 kms north of Kaza of Himachal Pradesh, not in Arunachal Pradesh.

 

21.The Union Cabinet has approved the introduction of a Bill to modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Arunachal Pradesh. Which of the following tribes will be included in the list?

[A] Mishmi-Kaman
[B] Idu
[C] Taraon
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the introduction of a Bill to modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Arunachal Pradesh. Now, the bill – Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2018 – will be introduced in the Parliament for certain amendments in the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950. The bill proposes deletion of the Abor tribe from the state’s ST list “as it is the same as Adi” tribe. The bill seeks to include the Mishmi-Kaman (Miju Mishmi), Idu (Mishmi) and Taraon (Digaru Mishmi) tribes in the list. It also proposes inclusion of “Monpa, Memba, Sartang, Sajolong in lieu of the Momba” tribe. The Nocte, Tangsa, Tutsa and Wancho tribes would replace the words “any Naga tribe” in the state’s ST list. As there is no tribe called “Khampti”, the bill replaces it with “Tai Khamti” on the list.

22.The 52nd Boori Boot Yollo festival 2019 is celebrated by which tribe of Arunachal Pradesh?

[A] Singhpo
[B] Mishmi
[C] Nyishi
[D] Apatani

 

Correct Answer: C [Nyishi ]

Notes:
The 52nd Boori Boot Yollo festival 2019 has recently celebrated by the Nyishi tribe of Arunachal Pradesh. The fest is observed in the month of February every year to welcome spring and a successful harvest. During this festival, the consecrated soul is summoned to sanctify the people. Apart from it, it is an occasion of mass prayer for prosperity eliminating the possibility of any fatal ailments. The striking feature here is the giant assemblage of people cutting across the barriers of cast, creed, age and sex. The young ones take the lead to be guided by the elders where Nibu (Priest) would perform the rituals. The festival has an anthem which speaks of the sun rising, planets, mighty rivers, flora and fauna. A portion of the lyric deals with the earth which keeps on rotating around the sun along with other heavenly bodies.

23.Which of the following is / are correct statements about Sepahijala wildlife sanctuary?

  1. It is tagged as Clouded Leopard National Park since 2011
  2. It is in Arunachal Pradesh
  3. It is the only place where the endangered clouded leopard is bred and conserved

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 only
[B] 1 and 2 only
[C] 1 and 3 only
[D] All of the above

 

Correct Answer: C [1 and 3 only]

Notes:
The Sepahijala wildlife sanctuary carries the ‘Clouded Leopard National Park’ tag since 2011.This is the only place where the endangered clouded leopard is bred and conserved. It is in Tripura.

24.What is the capital of the state of Arunachal Pradesh?

[A] Kohima
[B] Dispur
[C] Tawang
[D] Itanagar

 

Correct Answer: D [Itanagar]

Notes:
Arunachal Pradesh borders the states of Assam and Nagaland to the south and shares international borders with Bhutan in the west, Myanmar in the east and is separated from China in the north by the McMahon Line. Itanagar is the capital of the state.

25.Dr. Jaya Arunachalam, veteran social activist has passed away. She was from which state?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Andhra Pradesh
[D] Tamil Nadu

 

Correct Answer: D [Tamil Nadu]

Notes:
Dr. Jaya Arunachalam (87), founder of Working Women’s Forum (WWF), has passed away in Chennai on June 29, 2019. She is best known for her social service contributions through WWF which she initiated in 1978. Through WWF, she helped several lakhs of women from underprivileged background to organise themselves towards becoming financially independent. Dr. Arunachalam was conferred the Padma Shri by the Government of India (GoI) in 1987. She received the Jamnalal Bajaj Award in 2009 for her work towards the welfare of women and children. A graduate in Economics and Geography, she was awarded a honorary doctorate by the University of Lueneberg, Germany in 1999. She is a recipient of the International Activist Award by Glietsman Foundation in 2003, and the Godfrey Phillips National Bravery Social Lifetime Achievement Award in 2010. She has also served as vice president of Tamil Nadu Congress Committee (TNCC) and member of All India Congress Committee.

26.Which one of the following pairs is not correctly matched?
Monastery                              State
(a) Dhankar Monastery :    Himachal Pradesh
(b) Rumtek Monastery :     Sikkim
(c) Tabo Monastery :          Himachal Pradesh
(d) Kye Monastery :           Arunachal Pradesh

[A]
[B]
[C]
[D]

 

Correct Answer: 0 []

Notes:
Dhankar Monastery is present at 12,774 feet above sea level of Lahaul and Spiti of Himachal Pradesh. Rumtek monastery is important and largest monastery of Sikkim, 24 km away from Gangtok. Tabo monastery is situated at a distance of about 50 kilometres from Kaza in Lahual district of Himachal Pradesh.  Kye Monastery is situated 12 kms north of Kaza of Himachal Pradesh, not in Arunachal Pradesh.

27.Which is the first Hindi newspaper recently launched in Arunachal Pradesh?

[A] Pradesh Bhasha
[B] Arun Bhoomi
[C] Hind Sahitya
[D] Hindi Times

 

Correct Answer: B [Arun Bhoomi]

Notes:
Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu on November 20 launched the first Hindi daily of the state in a simple ceremony here. Titled ‘Arun Bhoomi’, the daily will be published and edited by Takam Sonia, who also heads the Arunachal Hindi Sanstha, an organization working for promotion and propagation of Hindi language in the state. Congratulating the Arun Bhoomi team, Khandu termed the day as historic and a new chapter in the evolving history of media in the state. He said the void of a local daily in Hindi language has been filled.

28.With reference to the NGT directive to Arunachal Pradesh government to identify illegal deforestation hotspots in Pakke Tiger Reserve, consider the following statements the protected site:

  1. The reserve represent the range limits of Indochinese tigers and Bengal tigers.
  2. The reserve is known for the ‘Hornbill Nest Adoption Program’.
  3. The forest belongs to evergreen category.

Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 and 2 are correct
[B] Only 1 and 3 are correct
[C] Only 2 and 3 are correct
[D] All are correct

 

Correct Answer: D [All are correct]

Notes:
Statement 1 is correct:
The reserve is located in the Chittagong hill region. This region marks the north-western limit of the Indochinese tiger’s range. It also marks the eastern limit of the Bengal tiger’s range. Tigers are territorial and require huge areas to support a relatively small population.
Statement 2 is correct:
The Pakke Tiger Reserve was awarded the India Biodiversity Award in 2016 for its ‘Hornbill Nest Adoption Program’. Hornbills are slow breeders and are monogamous. The reserve forest has Great Hornbill, the Wreathed Hornbill, the Oriental Pied Hornbill and the Rufous-necked Hornbill. The program involves the cooperation of the native Nyishi community to protect hornbill nesting sites.
Statement 3 is correct:
The Pakke tiger reserve is represented by evergreen forests. The region also contains semi-evergreen forests and Eastern Himalayan Broadleaf forests. It is in a major biodiversity hotspot. The forests are vital for conservation of species like the hornbill, which are very vulnerable to habitat loss.

29.India’s APEDA introduced its kiwi wine in Greece. In this context, consider the following statements:

  1. The Indian Kiwi wine is produced in Arunachal Pradesh.
  2. Wine is being produced by the Apatani tribe.

Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

 

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]

Notes:
 Statement 1 is correct:
Arunachal Pradesh’s Ziro Valley is known for kiwi cultivation. In 2018, the region started producing wine out of it. This is the first-ever kiwi wine produced in north-east India. Most of the wine production takes place in the western states.
Statement 2 is correct:
Wine production is traditionally done by the Apatani tribe. The kiwi wine was introduced during the Thessaloniki Trade fair in Greece. Recently, the product was also launched in Indonesia’s Jakarta. The product was launched by APEDA/ Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority in a multi-product road show in Indonesia.

30.In context with the call for creation of a separate IAS cadre for Arunachal Pradesh, consider the following statements:

  1. The IAS cadre for the state are sourced from the AGMUT cadres.
  2. Article 312 provides for creation of a new all India service.

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

 

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]

Notes:
Statement 1 is correct:
The IAS officers for Arunachal Pradesh are from the AGMUT cadre. The AGMUT cadre is the source of IAS officers for Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram, NCT of Delhi, Puducherry, Chandigarh, Daman & Diu, Dadra Nagar Haveli, Andaman & Nicobar and Lakshadweep. Recently, J&K and also Ladakh were included in to the list.

Statement 2 is correct:       
The article 312 of the constitution provides for creation of all India cadre. This requires the two-third majority resolution in the Rajya Sabha for its creation. All India services is a part of the permanent bureaucracy that is separate from the central and state services.

 

31.Which newly discovered species in Arunachal Pradesh has been named after Salazar, a fictional character of the Harry Potter series?

[A] Spider
[B] Viper
[C] Turtle
[D] Grasshopper

 

Correct Answer: B [Viper]

Notes:
A team of Indian herpetologists, who study about amphibians and reptiles, have recently discovered a new species of viper family.
The green pit viper, which was found at the Pakke Tiger Reserve in Arunachal Pradesh, has been named after Salazar Slytherin, a fictional character of the Harry Potter series, as Trimeresurus Salazar. The male viper has orange to reddish stripe on its head and body.

32.Which article contains special provisions with respect to the state of  Arunachal Pradesh?

[A] 371-G
[B] 371-H
[C] 371-I
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [371-H]

Notes:
Under Article 371-H of the Constitution of India special provisions are made for for the state of Arunachal Pradesh. The Governor of Arunachal Pradesh also has special responsibility for law and order in the state.

33.Which of the following statements is/ are correct?

  1. Konyak languages are spoken in Nagaland
  2. The largest river island in the world is in Assam
  3. Arunachal Pradesh has the least density of population in India
  4. The largest desert in the world is situated in India

Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:
The largest desert in the world is situated in northern Africa (The Sahara Desert).

34.Which of the following statements are correct?
1. All North Eastern states share boundary with foreign countries
2. Arunachal Pradesh is the only state which shares a boundary with three countries
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] 1 & 2
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [1 & 2]

Notes:
All northeastern states share a boundary with foreign countries. Arunachal Pradesh shares borders with three foreign countries Nepal, China and Myanmar.

35.Which among the following states of India shared its boundary with Myanmar?
1. Arunachal Pradesh
2. Nagaland
3. Manipur
4. Tripura
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:
The states of India which shared its boundary with Myanmar- Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram.

36.Which among the following matches of passes and the states they are situated in are correct?
1. Shipki La- Himachal Pradesh
2. Niti pass- Uttarakhand
3. Nathula- Sikkim
4. Bomdi La- Arunachal Pradesh
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Shipki La is a mountain pass and border post on the India-China border is situated in the state of Himachal Pradesh. The river Sutlej (Langqên Zangbo in Tibet), enters India (from Tibet) through this pass. It is an offshoot of the ancient Silk Road. Niti pass is situated in Uttarakhand, Nathula pass is situated in Sikkim and Bomdi La is situated in Arunachal Pradesh.

37.Which of the following passes connects Arunachal Pradesh with Lhasa?

[A] Bom Di La
[B] Diphu Pass
[C] Pangsan Pass
[D] Dihang Pass

 

Correct Answer: A [Bom Di La]

Notes:
Bom Di La pass connects Arunachal Pradesh with Lhasa (Tibet). It is located at the elevation of 4,600 meters.

38.Arrange the following passes of Arunachal Pradesh from West to East
1. Kargong Pass
2. Pangsau Pass
3. Diphu Pass
4. Bom Di La
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1, 4, 2, 3
[B] 4, 1, 2, 3
[C] 2, 1, 3, 4
[D] 4, 3, 1, 2

 

Correct Answer: B [4, 1, 2, 3]

Notes:
Correct order from west to east- Bom Di La, Kargong Pass, Pangsau Pass, Diphu Pass.

39.Which among the following matches of states and their type of climate are correct?
1. Uttar Pradesh and Bihar– Monsoon with Dry Winter (Cwg)
2. Tamil Nadu Coast– Monsoon with Dry Summer (As)
3. Arunachal Pradesh- Cold Humid Winter with Shorter Summer (Dfc)
4. Kerala and Karnataka Coast- Monsoon with Short Dry Season (Amw)
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Uttar Pradesh and Bihar– Monsoon with Dry Winter (Cwg). Tamil Nadu Coast– Monsoon with Dry Summer (As). Arunachal Pradesh- Cold Humid Winter with Shorter Summer (Dfc). Kerala and Karnataka Coast- Monsoon with Short Dry Season (Amw).

40.Which among the following matches of the biosphere reserve and their states are correct?
1. Agasthyamalai- Kerala
2. Dibru-Saikhowa- Assam
3. Dihang Dibang- Arunachal Pradesh
4. Nokrek- Meghalaya
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 3
[B] 2 & 4
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Agasthyamalai- Kerala, Dibru-Saikhowa- Assam, Dihang Dibang- Arunachal Pradesh, Nokrek- Meghalaya.

 

 

41.Arrange the following states in descending order of their total area under forest cover
1. Jharkhand
2. Madhya Pradesh
3. Arunachal Pradesh
4. Chhattisgarh
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1, 2, 3, 4
[B] 2, 3, 4, 1
[C] 2, 4, 3, 1
[D] 2, 4, 1, 3

 

Correct Answer: B [2, 3, 4, 1]

Notes:
Correct descending order- Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand.

42.Arrange the following states of India as per the descending order of their total forest cover as per ISFR 2019
1. Arunachal Pradesh
2. Chhattisgarh
3. Madhya Pradesh
4. Odisha
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 2, 3, 1, 4
[B] 1, 4, 3, 2
[C] 3, 2, 1, 4
[D] 3, 1, 2, 4

 

Correct Answer: D [3, 1, 2, 4]

Notes:
The correct descending order- Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Odisha.

43.Which among the following matches of mineral deposit and their states are correct?
1. Gypsum- Rajasthan
2. Graphite- Arunachal Pradesh
3. Fluorspar- Gujarat
4. Nickel- Odisha
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 3
[B] 2 & 4
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Gypsum- Rajasthan. Graphite- Arunachal Pradesh. Fluorspar- Gujarat. Nickel- Odisha.

44.Which one of the following pairs of Tribe and State are correctly matched?
1. Tharu : Madhya Pradesh
2. Adi : Arunachal Pradesh
3. Irula : Kerala
4. Shaharia : Rajasthan

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: C [2, 3 & 4]

Notes:
Tharu tribes are found in Nepal and Terai regions adjoining Bihar, Uttar Pradesh and Uttarakhand.

45.When did the North-East Frontier Agency become the Union Territory of Arunachal Pradesh?

[A] 1950
[B] 1952
[C] 1956
[D] 1972

 

Correct Answer: D [1972]

Notes:
The North-East Frontier Agency became the Union Territory of Arunachal Pradesh on 20 January 1972. Its previous administrative headquarters was located in Shillong. Later in 1974, it was transferred to Itanagar. On 20 February 1987, it received the status of a state.

46.Which among the following mountain passes and their location is/are correctly matched?

  1. Dihang Pass – Sikkim
  2. Nathu La Pass – Arunachal Pradesh
  3. Lipu Lekh Pass – Uttarakhand

Select the correct code from the options given below:

[A] Only 3
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2, & 3

 

Correct Answer: A [Only 3]

Notes:
The Dihang Pass is located in Arunachal Pradesh. It connects Arunachal Pradesh to Myanmar (Mandalaya). It is at an elevation of more than 4000 metres.

The Nathu La Pass is located in Sikkim. It forms a part of an offshoot of the ancient silk route. It is one of the trading border posts between India and China

The Lipu Lekh Pass is located at the trijunction of Uttarakhand (India), Tibet (China) and Nepal borders. This pass is used by pilgrims to Kailash-Mansarowar.

47.Which among the following mountain passes is/are correctly matched?

  1. Jelep La Pass – Connects Himachal Pradesh with Jammu & Kashmir
  2. Dihang Pass – Connects Arunachal Pradesh with Myanmar
  3. Shipki La Pass – Connects Himachal Pradesh with Tibet

Select the correct code from the options given below:

[A] Only 2 & 3
[B] Only 3
[C] Only 1 & 2
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: A [Only 2 & 3]

Notes:
The Jelep La pass (Sikkim – Bhutan border), passes through the Chumbi Valley. It connects Sikkim with Lhasa, the capital of Tibet.

The Dihang Pass is located in Arunachal Pradesh. It connects Arunachal Pradesh to Myanmar (Mandalaya). It is at an elevation of more than 4000 metres.

The Shipki La Pass connects the Indian State Himachal Pradesh with Tibet. It has an elevation of 6000 metres. It remains close in winter.

48.Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”?
(a) It includes Bhutan and Nepal
(b) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh
(c) It includes Mizoram and Manipur
(d) It includes Tripura and Nagaland
Choose the correct answer from the options given below.

[A] a and c
[B] a and d
[C] a and b
[D] b and c

 

Correct Answer: C [a and b]

Notes:
According to Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”, Tibet was described as right palm, Bhutan, Nepal, Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh as its five fingers.

49.Recently, Arunachal Pradesh celebrated its which Statehood day?

[A] 24th
[B] 28th
[C] 32nd
[D] 34th

 

Correct Answer: D [34th]

Notes:
Arunachal Pradesh celebrated its 34th Statehood Day.

50.Arunachal Pradesh and Mizoram celebrate their Statehood day on which date?

[A] February 17
[B] February 19
[C] February 20
[D] February 24

 

Correct Answer: C [February 20]

Notes:
Arunachal Pradesh and Mizoram received their statehood on February 20, 1987, following the 53rd Amendment of the Indian Constitution in 1986.
On 20th January 1972, the North East Frontier Agency (NEFA) was renamed as Union Territory of Arunachal Pradesh and on 20th February 1987 statehood was granted to Arunachal Pradesh. Mizoram was also a Union Territory from 1972 to 1987 before achieving statehood.

 

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post