“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/12/2022 9:56 AM

Latest Post -:

Biology Objective Questions On Different Branches🟢Cell Biology Objective Questions (कोशिका एवं कोशिका विभाजन का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Questions and Answers: Animal Tissue(जन्तु ऊतक) 🟢Objective Questions and Answers Digestive system(पाचन-तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Human Blood (मानव रक्त) Part-1🟢Objective Questions and Answers Human Heart (मानव हृदय) 🟢Objective Questions and Answers Excretion system (उत्सर्जन तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Nervous system (तंत्रिका तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Skeleton system (कंकाल तंत्र)🟢 Objective Questions and Answers Endocrine system (अंतःस्रावी तंत्र)🟢Objective Questions on Mineral Resources of India and World (भारत और विश्व के खनिज संसाधन)🟢MCQ On Energy Resources (ऊर्जा संसाधन वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Question on Industry of India (भारत के उद्योग)🟢Objective Question on Multipurpose Projects of India (भारत के बहुउद्देशीय परियोजना)🟢Objective Question on Rivers of India (भारत की नदियाँ)🟢Objective Question on National Park and Wildlife Sanctuary in India(राष्ट्रीय उद्यान तथा वन्य जीव अभयारण्य)🟢Objective Questions on Soils of India (भारत की मिट्टियाँ)🟢Objective Questions on Agriculture of India (भारत की कृषि)🟢Objective Questions on Indian Mountains and World Mountains (भारतीय पर्वत और विश्व के पर्वत)🟢Objective Questions on Natural Vegetation of India and World

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Biology Objective Questions On Different Branches🟢Cell Biology Objective Questions (कोशिका एवं कोशिका विभाजन का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Questions and Answers: Animal Tissue(जन्तु ऊतक) 🟢Objective Questions and Answers Digestive system(पाचन-तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Human Blood (मानव रक्त) Part-1🟢Objective Questions and Answers Human Heart (मानव हृदय) 🟢Objective Questions and Answers Excretion system (उत्सर्जन तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Nervous system (तंत्रिका तंत्र) 🟢Objective Questions and Answers Skeleton system (कंकाल तंत्र)🟢 Objective Questions and Answers Endocrine system (अंतःस्रावी तंत्र)🟢Objective Questions on Mineral Resources of India and World (भारत और विश्व के खनिज संसाधन)🟢MCQ On Energy Resources (ऊर्जा संसाधन वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Objective Question on Industry of India (भारत के उद्योग)🟢Objective Question on Multipurpose Projects of India (भारत के बहुउद्देशीय परियोजना)🟢Objective Question on Rivers of India (भारत की नदियाँ)🟢Objective Question on National Park and Wildlife Sanctuary in India(राष्ट्रीय उद्यान तथा वन्य जीव अभयारण्य)🟢Objective Questions on Soils of India (भारत की मिट्टियाँ)🟢Objective Questions on Agriculture of India (भारत की कृषि)🟢Objective Questions on Indian Mountains and World Mountains (भारतीय पर्वत और विश्व के पर्वत)🟢Objective Questions on Natural Vegetation of India and World

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK: Andhra Pradesh

Andhra Pradesh GK

1.Which of the following is not correct regarding inscriptions issued by Satavahanas?

[A] All inscriptions written in Prakrit language and Brahmi script
[B] Naneghat inscription was issued by Naganikia
[C] Nasik Inscription was issued Gautami Balasri
[D] All are correct

 

Correct Answer: D [All are correct]

2.In the context of Satavahana rule, Skandhavara refers to:

[A] Temporary military camp
[B] Permanent military camp
[C] King’s personal land
[D] Agricultural land

 

Correct Answer: A [Temporary military camp]

Notes:
During the rule of Satavahanas:

  • Temporary military camp is known as Skandhavara
  • Stable/ Permanent military camp is known as Kataka

3.Which among the following was the earliest capital of Satavahanas?

[A] Paithan or Pratisthan
[B] Amaravati
[C] Kotilingala
[D] Masilia

 

Correct Answer: A [Paithan or Pratisthan]

Notes:
The earliest capital of Satavahanas was Paithan or Pratisthan which is located on the banks of River Godavari. Later they shifted their capital to Amaravati.

4.Who among the following Eastern Chalukyan rulers shifted their capital from Pisthapura to Vengipura?

[A] Kubja Vishunuvardhana
[B] Jayasimha Vallabha
[C] Indhrabhattarka
[D] Vishnuvardhana-II

 

Correct Answer: B [Jayasimha Vallabha]

5.Who among the following was the author of Palanati Vira Charitra which describes war of Palnadu?

[A] Manchana
[B] Srinatha
[C] Somadeva
[D] Nannaya

 

Correct Answer: B [Srinatha]

6.Samastha Gnadhrava Vidya Kovida” Chellava was the court musician of:
[A] Narendra Mrigaraja
[B] Yudhamala
[C] Gunaga Vijayditya
[D] Chalukya Bhima

 

Correct Answer: D [Chalukya Bhima]

7.Who among the following Eastern Chalukyan ruler was referred as Thyagathenu?

[A] Indhrabhattarka
[B] Vishnuvardhana-II
[C] Mangi Yuvaraja
[D] Jaya Simha Vallabha-II

 

Correct Answer: A [Indhrabhattarka]

8.Consider the following statements:

  1. Agraharas are rent free villages
  2. Brahmadeyas are tax free lands

Select the correct option from the codes given below

[A] Both 1 & 2 are correct statements
[B] Only 1 is correct
[C] Only 2 is correct
[D] Both 1 & 2 are not correct

 

Correct Answer: A [Both 1 & 2 are correct statements]

9.The earliest capital of Eastern Chalukyas were Pisthapura and Vengipura, later it was shifted to:

[A] Guntur
[B] Rajhamundry
[C] Kalinganagara
[D] Vijayapuri

 

Correct Answer: B [Rajhamundry]

10.Who among the following was often described as Andhrakavita Pitamaha?

[A] Allasani Peddana
[B] Nannaya
[C] Sri Krishna Devaraya
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Allasani Peddana]

 

11.Sri Krishna Devaraya was the author of JambavatiKalyanam. It was written in:

[A] Telugu
[B] Sanskrit
[C] Kanada
[D] Prakrit

 

Correct Answer: B [Sanskrit]

12.kavi Sarvabhouma Srinatha was the court poet of:

[A] Pedakomati Vemareddy
[B] Anapotha Reddy
[C] Kumaragiri Reddy
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Pedakomati Vemareddy]

13.Who among the following Vijayanagar rulers had the title GajaVetakara?

[A] Devaraya-I
[B] Devaraya-II
[C] Ramaraya
[D] Krishna Devaraya

 

Correct Answer: B [Devaraya-II]

Notes:
Devaraya-II of Sangama Dynasty was noted for his skill in hunting and took the title GajaVetakara (Hunter of Elephants).

14.Dasakumara Charitra was written by:

[A] Kethana
[B] Tikkana
[C] Srinataha
[D] Marana

 

Correct Answer: A [Kethana]

Notes:
Kethana translated Dasakumara Charitra from Sanskrit work of Dandi with same title. He dedicated it to Tikkana and Tikkana awarded him the title of Abhinavadandi.

15.Who among the following was the author of Ramaabhyudayamu?

[A] Ayyalaraju Ramabhadrudu
[B] Dhurjati
[C] Tenali Ramakrishna
[D] Ramarajabhushanudu

 

Correct Answer: A [Ayyalaraju Ramabhadrudu ]

16.Kumaragiri Reddi left the administration of the state in the hands of:

[A] Prolaya Vema Reddi
[B] Anapotha Reddi
[C] Katya Vema reddi
[D] None of the them

 

Correct Answer: C [Katya Vema reddi ]

17.Who among the following was the author of Nirvochattra Ramayanam?

[A] Nannaya
[B] Tikkana
[C] YellaPragada
[D] Kethana

 

Correct Answer: B [Tikkana]

Notes:
Tikkana’s first poetical work was “Nirvachanotthara Ramayana” (poetry without prose). It was also first poetical work without prose

18.Indhra Vijayam and Chamundeswari Vilasam are written by:

[A] Nannaya
[B] Tikkana
[C] Srinatha
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Nannaya]

Notes:
Indhra Vijayam and Chamundeswari Vilasam are written by Nannaya. Nannaya lived in the court of Rajaraja Narendra.

19.Who among the among following translated Vemana verses into English?

[A] CP Brown
[B] Munro
[C] Meckenzie
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [CP Brown ]

Notes:
CP Brown translated Vemana verses into English in 1829.

20.Who among the following was the author of Subhadrarjuniyam?

[A] Mohanangi
[B] Tallapaka Timmaka
[C] Naganika
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Tallapaka Timmaka]

Notes:
Tallapaka Timmaka, wife of Annamacharya, was the author of Subhadrarjuniyam.

 

21.Who among the following associated with Rajahmundry college incident?

[A] Mark Hunter
[B] Kopalle Hanumantha Rao
[C] Sir Andrew Fraser
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Mark Hunter ]

Notes:
Mark Hunter was the principal of Rajhamundry college who debarred students for wearing Vandematram badges.

22.Who among the following was the president of first Andhra conference held in Bapatla in 1913?

[A] Nyapathi Subba Rao
[B] Konda Venkatappaih
[C] BN Sarma
[D] None of the above

 

Correct Answer: C [BN Sarma]

Notes:
BN Sarma was the president of first Andhra conference held in Bapatla in 1913.

23.A committee was formed after First Andhra conference to tour Rayalaseema and Northern districts. Who among the following was not a member of the committee?

[A] Nyapathi Subba Rao
[B] Konda Venkatappaiah
[C] Pattabhi Sitaramayya
[D] Mutnuri Krishna Rao

 

Correct Answer: A [Nyapathi Subba Rao]

Notes:
After first Andhra conference leaders found that delegates from Rayalseema and northern districts were not in favour for separate Andhra province. So a committee was formed to tour those places and to find the reasons for opposition. The members of the committee include:

  1. Konda Venkatappaiah
  2. Pattabhi Sitaramayya
  3. Mutnuri Krishna Rao
  4. Surya Narayana Rao

24.From which year onwards Andhra conference came to be known as Andhra Mahasabha?

[A] 1912
[B] 1914
[C] 1915
[D] 1918

 

Correct Answer: B [1914]

Notes:
The second Andhra conference took place at Vijayawada on 11th April 1914. From this time it came to be known as Andhra Mahasabha

25.Common weal and New India were the names of two news papers started by?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Annie Besant
[C] Mutnuri Krishna Rao
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Annie Besant]

Notes:
Annie Besant acquired Madras standard which is an English daily and renamed it as New India.

26.Who among the following was the first chief minister  in Madras province from Justice party?

[A] KV Reddi Naidu
[B] Raja of Panagal
[C] BN Sarma
[D] Subbarayulu Reddiar

 

Correct Answer: D [Subbarayulu Reddiar ]

Notes:
Justice party with 63 seats formed first ministry on 17th Dec 1920 with Subbarayulu Reddiar as chief minister

27.Who among the following was known as Desabhakta?

[A] Kasinathuni Nageswar Rao
[B] Duggirala Gopala Krishnayya
[C] Konda Venkatappaiah
[D] Tanguturi Prakasam

 

Correct Answer: C [Konda Venkatappaiah]

Notes:

  • Andhra Ratna- Duggirala Gopala Krishnayya
  • Desoddaraka-Kasinathuni Nageswar Rao
  • Desabhakta-Konda Venkatappaiah
  • Andhra Kesari-Tanguturi prakasam

28.Consider the following statements about Rampa rebellion:

  1. The rebellion lasted for two years and five months (from Jan 1922 to 1924)
  2. The leader of the Rampa rebellion was Alluri Sitarama Raju.
  3. Chintapalli police station was the first station attack by Alluri Sitarama Raju for weapons.

Select the correction Statements from the given options:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] All are correct statements

 

Correct Answer: D [All are correct statements]

29.Who among the following served as first secretary for Socialist party in Andhra?

[A] NG Ranga
[B] P. Sundarayya
[C] Rajeswar Rao
[D] Madduri Annapurnayya

 

Correct Answer: D [Madduri Annapurnayya ]

Notes:
Socialist party was established in Andhra in the year 1934 with
Ranga as president &
Madduri Annapurnayya as secretary

30.How many number of seats won by Swarajlists in 1926 elections in Madras Presidency?

[A] 22
[B] 36
[C] 41
[D] 63

 

Correct Answer: C [41]

Notes:
During 1926 elections in Madras presidency

  • Swarajlists won 41 seats
  • Justice party won 22 seats
  • Independents won  36 seats

31.Fifth session of Andhra Mahasabha was held at:

[A] Kakinda
[B] Vishakapatnam
[C] Vijayawada
[D] Nellore

 

Correct Answer: D [Nellore]

Notes:
Fifth session of Andhra Mahasabha was held at: Nellore in 1917 under the presidentship of Konda Venkatappaiah.

32.To Popularise Home rule movement in Andhra a separate League was formed. Who among following acted as Secretary for that league?

[A] Konda Venkatappaiah
[B] Nyapathi Subba Rao
[C] Annie Besant
[D] Gadicherla Harisarvothamma Rao

 

Correct Answer: D [Gadicherla Harisarvothamma Rao ]

Notes:
To Popularise Home rule movement in Andhra Pradesh a separate League was formed with Gadicherla Harisarvothamma Rao as secretary.

33.Who among the following was the first chief minister  in Madras province from Justice party?

[A] KV Reddi Naidu
[B] Raja of Panagal
[C] BN Sarma
[D] Subbarayulu Reddiar

 

Correct Answer: D [Subbarayulu Reddiar ]

Notes:
Justice party with 63 seats formed first ministry on 17th Dec 1920 with Subbarayulu Reddiar as chief minister

34.What is the name of Volunteer corps raised during No-Tax campaign at Pedanandipadu in Guntur district?

[A] Ramadandu
[B] Shanthisena
[C] Ramasena
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Shanthisena]

Notes:
Shanthisena was the name of Volunteer corps raised during No-Tax campaign at Pedanandipadu in Guntur district to prevent new recruits from joining their posts.

35.Who among the following was the second Vice chancellor of Andhra University?

[A] Cattamanchi Ramalinga Reddi
[B] Sarvepalli Radhakrishna
[C] KV Reddi Naidu
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Sarvepalli Radhakrishna]

Notes:
Andhra University was established on 26th April 1926 with Cattamanchi Ramalinga Reddi as the first Vice chancellor.
Sarvepalli Radhakrishna served as second Vice-chancellor of Andhra University.

36.Sripada Subramanyam was associated with:

[A] Andhra Patrika
[B] Prabuddha Andhra
[C] Krishna Patrika
[D] Zamin Patrika

 

Correct Answer: B [Prabuddha Andhra ]

Notes:
Prabuddha Andhra was aTelugu monthly edited by Sripada Subramanyam.

37.A new Rayalaseema Mahasabha was formed in 1938. At which of the following places it held its first session:

[A] Kurnool
[B] Adoni
[C] Tirupathi
[D] Cuddapah

 

Correct Answer: B [Adoni]

Notes:
After Sri Bagh pact a new Rayalaseema Mahasabha was formed by Bellary people like NM Sastry and R. Suryanarayana Rao in 1938.It met for its first session at Adoni

38.In which year Sri Vijaya presided Andhra Mahasabha for the first time?

[A] 1940
[B] 1941
[C] 1942
[D] 1943

 

Correct Answer: B [1941]

Notes:
Sir Vijayanand popularly known as Sri Vijaya presided Andhra Mahasabha for the first time in 1941. This session was held in Vishakapatnam.

39.Consider the following statements about JVP committee:

  1. It recommended postponement of linguistic provinces by a few years
  2. It supported creation of Andhra province if Andhras gave up their claim to the city of Madras

Select the correct statement from the given options

[A] Only 1
[B] Only 1
[C] Both are correct statements
[D] Both are incorrect statements

 

Correct Answer: C [Both are correct statements]

40.After 1946 elections who among the following formed ministry in Madras presidency?

[A] C. Rajagopalachari
[B] T. Prakasam
[C] O.P Ramaswami Reddiar
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [T. Prakasam]

Notes:
After 1946 elections Prakasm formed ministry in Madras presidency. But his leadership was toppled in 1947 and O.P Ramaswami Reddiar was elected as the leader of congress party in the assembly and formed the ministry

41.Madapati Hanumantha Rao was Known as

[A] Andhradesha
[B] Andhra Pithamaha
[C] Andhradeva
[D] Andhraputra

 

Correct Answer: B [Andhra Pithamaha]

Notes:
Madapati Hanumantha Rao was also known as “Andhra Pithamaha”He was the first Mayor of Hyderabad from 1951-1954.

42.Who among the following worked as the advisory to the Governor during the Presidents Rule in A.P?

[A] Ramlal.
[B] H.C.Sharin
[C] Shankardayal sharma
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [H.C.Sharin ]

Notes:
H.C.Sharin has worked as the advisory to the Governor during the Presidents Rule in A.P.
43.In which year legislative council was first time established in undivided Andhra Pradesh?

[A] 1955
[B] 1958
[C] 1960
[D] 1962

 

Correct Answer: B [1958]

Notes:
Andhra Pradesh legislative council was established in 1958 with a strength of 90 members and abolished in 1985. Again it was created in 2007.

44.In whose cabinet both Chandra Babu Naidu and YSR worked as ministers?

[A] Marri Chenna Reddy
[B] T. Anjaiah
[C] Bhavanam Venkat Ram Reddy
[D] Kotla Vijaya Bhaskar Reddy

 

Correct Answer: B [T. Anjaiah]

Notes:
Both YSR and Nara Chandra Babu worked in the cabinet of Anjaiah as Village Development minister and Library, cinematography minister.

45.Anantha Raman commission was related to:

[A] Backward classes
[B] Minorities
[C] Politicians
[D] None of the above

 

Correct Answer: A [Backward classes]

Notes:
AP government appointed Anantha Raman commission with 9 members to investigate the conditions of backward classes. The commission submitted its report in 1970 and it recommended 30% reservations for 92 backward classes.

46.AP State Electricity Board (APSEB) was bifurcated into APGENCO and APTRANSCO in the year:

[A] 1997
[B] 1999
[C] 2000
[D] 2001

 

Correct Answer: B [1999]

Notes:
The government of Andhra Pradesh enacted the AP Electricity Reforms Act in 1998. Based on this act APSEB bifurcated into AP Generation corporation (APGENCO) and AP Transmission Corporation (APTRANSCO)

47.Who among the following chief ministers declared Urdu as the second official language of Andhra Pradesh?

[A] NT Ramarao
[B] Chandrababu Naidu
[C] YS Rajasekhar reddy
[D] None of the above

 

Correct Answer: B [Chandrababu Naidu]

48.Andhra Pradesh reorganisation bill was introduced in Lok sabha by?

[A] Chidambaram
[B] Sonia Gandhi
[C] Manmohan singh
[D] Sushilkumar Shinde

 

Correct Answer: D [Sushilkumar Shinde]

Notes:
On 13th Feb 2014, Sushil kumar Shinde introduced Andhra Pradesh reorganisation bill in the Lok sabha

49.How many number of Thematic cities will develop in Amaravati?

[A] 7
[B] 8
[C] 9
[D] 10

 

Correct Answer: C [9]

50.As per Vision 2029, Andhra Pradesh will be one among the top three performing states by:

[A] 2020
[B] 2021
[C] 2022
[D] 2025

 

Correct Answer: C [2022]

Notes:
As per AP vision 202, Andhra Pradesh will become one among the top three performing states in the country by 2022 and the best state in the country by 2029.

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post