“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 11:27 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -41

(1)The_______________curve represents the demand of all consumers in the market taken together at different levels of the price of the good.
(a)monotonic
(b)indifferent
(c)market demand
(d)diminishing
Ans-c(market demand)
(2)The market structure called monopoly exists where there is exactly_____________seller in any market.
(a)One
(b)Two
(c)Five
(d)Ten
Ans-a(One)
(3)In which year was Communist Party of India – Marxist(CPI-M) founded?
(a)1885
(b)1980
(c)1984
(d)1964
Ans-d(1964)
(4)Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
(a)Right to Equality
(b)Right to Freedom
(c)Right against Exploitation
(d)Right to Freedom of Religion
Ans-c(Right against Exploitation)
(5)In 1528,_____________defeated the Rajputs at Chanderi.
(a)Humayun
(b)Akbar
(c)Jahangir
(d)Babur
Ans-d(Babur)
(6)Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928?
(a)Khudiram Bose
(b)Bhagat Singh
(c)Chandra Shekhar Azad
(d)Subhash Chandra Bose
Ans-c(Chandra Shekhar Azad)
(7)Land covers about______________of the earth’s surface.
(a)20%
(b)30%
(c)35%
(d)40%
Ans-b(30%)
(8)The uppermost layer over the earth’s surface is called the______________.
(a)Mantle
(b)Core
(c)Crust
(d)Exosphere
Ans-c(Crust)
(9)The scientific name of a human being is?
(a)Homo Nigrum
(b)Melongena Sapiens
(c)Homo Sapiens
(d)Tigris Solanum
Ans-c(Homo Sapiens)
(10)In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?
(a)2:2
(b)1:3
(c)3:1
(d)4:0
Ans-b(1:3)
(11)The body of all complex animals consist of only_______________basic types of tissue(s).
(a)4000
(b)400
(c)40
(d)4
Ans-d(4)
(12)Meter in a vehicle that calculates distance covered by the vehicle is called________________.
(a)Speedometer
(b)Odometer
(c)Thermometer
(d)Kilometre
Ans-b(Odometer)
(13)What is the SI unit of pressure?
(a)Newton
(b)Weber
(c)Pascal
(d)Henry
Ans-c(Pascal)
(14)________________Disk Encryption is a technology (hardware or software) where data is encrypted before storage.
(a)Half
(b)Whole
(c)Double
(d)Triple
Ans-b(Whole)
(15)Oxide of which of the following will turn red litmus blue?
(a) Magnesium
(b) Phosphorus
(c) Sulphur
(d) Carbon
Ans-a(Magnesium)
(16)Which of the following are highly compressible?
(a)Solid
(b)Liquid
(c)Gas
(d)Solid and Liquid
Ans-c(Gas)
(17)____________gases absorb long wave (infrared) radiation from the earth and emit it again towards the earth.
(a)Methane
(b)Greenhouse
(c)Carbon dioxide
(d)Ozone
Ans-b(Greenhouse)
(18)In April 2017, Chief Minister Amarinder Singh banned inclusion of names of Ministers and MLA’s on Plaques and Foundation Stones in which state?
(a)Maharashtra
(b)Punjab
(c)Himachal Pradesh
(d)Uttar Pradesh
Ans-b(Punjab)
(19)Who invented Bluetooth?
(a)Kirkpatrick Macmillan
(b)Benjamin Franklin
(c)Dr. Jaap Haartsen
(d)Charles Babbage
Ans-c(Dr. Jaap Haartsen)
(20)Who was the winner of 2015 Men’s Cricket World Cup?
(a)India
(b)West Indies
(c)Pakistan
(d)Australia
Ans-d(Australia)
(21)Rukmini Devi Arundale was a reputed dancer and choreographer in which form of dancing?
(a)Opera
(b)Lavani
(c)Bharatnatyam
(d)Dandiya
Ans-c(Bharatnatyam)
(22)Who won the 2017 Pulitzer Prize for Drama ‘Sweat’?
(a)Lynn Nottage
(b)Hisham Matar
(c)Heather Ann Thompson
(d)Colson Whitehead
Ans-a(Lynn Nottage)
(23)-A]The author of the novel ‘The Corrections’ is Jonathan Franzen.
B]The author of the novel ‘A Visit from the Goon Squad’ is Edward P Jones.
C]The author of the novel ‘Forty Thieves’ is Thomas Perry.
Which of the statements given above are correct?
(a)A and B
(b)B and C
(c)A and C
(d)A, B and C
Ans-c(A and C)
(24)As per World Health Organization, a pilot program testing the first ever malaria vaccine will begin in_________________in the year 2018.
(a)India
(b)Italy
(c)United Kingdom
(d)Africa
Ans-d(Africa)
(25)Bhutan does not share its border with which Indian state?
(a)West Bengal
(b)Sikkim
(c)Meghalaya
(d)Arunachal Pradesh
Ans-c(Meghalaya)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post