“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 11:11 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-14

(1)A round or cylindrical container used for storing things such as food, chemicals or rolls of film
(a)Tankard
(b)Canister
(c)Vessel
(d)Casket
Ans-b(Canister-गोलाकार पात्र)
(2)A place of permanent residence
(a)Abode
(b)Dormitory
(c)Domicile
(d)Apartment
Ans-a(Abode-निवास स्थान)
(3)That cannot be altered or withdrawn
(a)Irrevocable
(b)Irretrievable
(c)Irrefutable
(d)Irresistible
Ans-a(Irrevocable-जिसे वापस नहीं लिया जा सके)
(4)Money paid to employees on retirement
(a)Gratuity
(b)Gift
(c)Pension
(d)Arrears
Ans-a(Gratuity-सेवोपहार, उपदान )
(5)A place where clothes are kept
(a)Closet
(b)Drawer
(c)Wardrobe
(d)Cupboard
Ans-c(Wardrobe-कपड़े रखने की अलमारी)

(1)The book won the prestigious award after the death of its author
(a)Inordinately
(b)Successively
(c)Vicariously
(d)Posthumously
Ans-d(Posthumously-मरणोपरांत)
(2)Spending too much time thinking about and admiring one’s own appearance or abilities
(a)Narcissism
(b)Nepotism
(c)Aphorism
(d)Euphemism
Ans-a(Narcissism-आत्ममोह)
(3)Socio-economic order that existed in medieval Europe
(a)Socialism
(b)Feudalism
(c)Communism
(d)Democracy
Ans-b(Feudalism-जागीरदारी प्रथा)
(4)Scholarly and learned
(a)Wise
(b)Vivacious
(c)Stoic
(d)Erudite
Ans-d(Erudite-पाण्डित्यपूर्ण)
(5)A system of government in which the laws of the State are believed to be the laws of God-
(a)Theocracy
(b)Democracy
(c)Secularism
(d)Socialism
Ans-a(Theocracy-धर्मतंत्र)

 

(1)Having infinite power
(a)Omnipotent
(b)Omniscient
(c)Impotent
(d)Omnipresent
Ans-a(Omnipotent-जो सबसे ताकतवर हो, सर्वशक्तिमान)
(2)One who hates women
(a)Misogynist
(b)Polyandrist
(c)Altruist
(d)Celibate
Ans-a(Misogynist-नारी द्वेषी)
(3)A feeling of fondness, mixed with some sadness, for something in the past
(a)Nostalgia
(b)Nausea
(c)Oblivion
(d)Noxiousness
Ans-a(Nostalgia-अतीत की झलक)
(4)One who looks at the bright side of things in life
(a)Misanthrope
(b)Altruist
(c)Optimist
(d)Pessimist
Ans-c(Optimist-आशावादी)
(5)Dying without making a will
(a)Posthumous
(b)Bequeath
(c)Premature
(d)Intestate
Ans-d(Intestate-इच्छा पत्रहीन)

 

(1)A group of three books, films etc. that have the same subject or characters
(a)Trinity
(b)Trilogy
(c)Trio
(d)Tripod
Ans-b(Trilogy-रचनात्रय)
(2)A study of the human race
(a)Anthropology
(b)Archaeology
(c)Ethnology
(d)Etymology
Ans-a(Anthropology-मानव विज्ञान)
(3)An expert in an area of the fine or other arts-
(a)Neophyte
(b)Amateur
(c)Connoisseur
(d)Enthusiast
Ans-c(Connoisseur-कला, संगीत का पारखी)
(4)The art of preserving skin of animals, birds, fishes
(a)Topology
(b)Taxonomy
(c)Seismology
(d)Taxidermy
Ans-d(Taxidermy-चर्म संरक्षण कला)
(5)Chanting of magic spells
(a)Narration
(b)Recitation
(c)Incarnation
(d)Utterance
Ans-b(Recitation-अनुवाचन)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post