“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 11:13 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-15

(1)Giving of special favour to one’s kith and kin
(a)Favouritism
(b)Solecism
(c)Pantheism
(d)Nepotism
Ans-d(Nepotism-भाई-भतीजावाद)
(2)One who collects and studies coins
(a)Philatelist
(b)Nuncio
(c)Bibliophile
(d)Numismatist
Ans-d(Numismatist-मुद्राशास्त्र)
(3)Words or lines written on the tomb of a person
(a)Epitaph
(b)Anecdote
(c)Calligraphy
(d)Cenotaph
Ans-a(Epitaph-व्यक्ति के कब्र पर लिखी हुई बात)
(4)Study of the origin and history of words
(a)Etymology
(b)Epistemology
(c)Morphology
(d)Dictionary
Ans-a(Etymology-शब्दों की उत्पत्ति का अध्ययन)
(5)The practice of eating human flesh
(a)Solipsism
(b)Narcissism
(c)Cannibalism
(d)Mysticism
Ans-c(Cannibalism-मनुष्य का मांस खाना)
(6)Someone who works only for personal profit
(a)Materialistic
(b)Mercenary
(c)Greedy
(d)Mercantile
Ans-b(Mercenary-जो सिर्फ पैसे के लिए काम करता है, किराए का टट्टू)
(7)A heavy unnatural slumber
(a)Nap
(b)Stupor
(c)Insomnia
(d)Coma
Ans-b(Stupor-सदमा)
(8)A deep dislike of foreigners
(a)Acrophobia
(b)Xenophobia
(c)Claustrophobia
(d)Hydrophobia
Ans-b(Xenophobia-विदेशी का डर)
(9)That cannot be overcome
(a)Irrevocable
(b)Irreparable
(c)Invulnerable
(d)Insurmountable
Ans-d(Insurmountable-अविजय)
(10)To walk slowly, wasting time
(a)Stagger
(b)Stride
(c)Dawdle
(d)Plod
Ans-c(Dawdle-विलंब करना)
(11)One who is appointed to deal with complaints made by common people against banks, companies etc.
(a)Jurist
(b)Arbiter
(c)Ombudsman
(d)Magistrate
Ans-c(Ombudsman-प्रशासनिक शिकायत जांच अधिकारी)
(12)The profession of writing dictionaries
(a)Typography
(b)Biography
(c)Cartography
(d)Lexicography
Ans-d(Lexicography-कोषरचना)

(1)The firing of a number of guns together as a salute as or otherwise
(a)Salvo
(b)Gun-salute
(c)Reception
(d)Salutation
Ans-a(Salvo)
(2)Study of the problems of legal punishment and prison management
(a)Penology
(b)Criminology
(c)Neurology
(d)Astrology
Ans-a(Penology-दंडशास्त्र)
(3)Bring about an easy and painless death for someone suffering from an incurable disease
(a)Suicide
(b)Uxoricide
(c)Euthanasia
(d)Strangulation
Ans-c(Euthanasia-सुख मृत्यु, इच्छा मृत्यु)
(4)One who cannot be defeated
(a)Insolvent
(b)Invincible
(c)Indecipherable
(d)Invidious
Ans-b(Invincible-अजय)
(5)One who is between 80 and 89 years old
(a)Septuagenarian
(b)Octogenarian
(c)Sexagenarian
(d)Nonagenarian
Ans-b(Octogenarian-80 साल की उम्र का व्यक्ति)
(6)One who hates mankind
(a)Misanthrope
(b)Misogynist
(c)Hedonist
(d)Fatalist
Ans-a(Misanthrope-मानवता द्रोही)
(7)A person who makes love without serious intention
(a)Romeo
(b)Goon
(c)Consort
(d)Philanderer
Ans-d(Philanderer-दिलफेक )
(8)One who is indifferent to pleasure or pain
(a)Mystic
(b)Hysteric
(c)Stoic
(d)Anarchist
Ans-c(Stoic-तटस्थ)
(9)Animals that feed on plants
(a)Carnivorous
(b)Herbivorous
(c)Insectivorous
(d)Graminivorous
Ans-b(Herbivorous-शाकाहारी)
(10)Short remaining end of a cigarette
(a)Filling
(b)Pinch
(c)Filament
(d)Stub
Ans-d(Stub-सिगरेट का बचा हुआ भाग)
(11)A person concerned with practical results and values
(a)Fundamentalist
(b)Optimist
(c)Pragmatist
(d)Ecologist
Ans-c(Pragmatist-यथार्थवादी)
(12)A person who can use both hands equally well
(a)Adroit
(b)Skilful
(c)Dexterous
(d)Ambidextrous
Ans-d(Ambidextrous-दोनों हाथों से निपुण)

 

(1)The area of medicine that deals with diseases of old age
(a)Gastroenterology
(b)Geriatrics
(c)Paediatrics
(d)Obstetrics
Ans-b(Geriatrics-बुढापे की बीमारी से संबंधित)
(2)A lie detector
(a)Polygraph
(b)Polymate
(c)Polyglot
(d)Palaeography
Ans-a(Polygraph-झूठ पकड़ने की मशीन)
(3)Surrender something as a punishment or penalty
(a)Forfeit
(b)Forensic
(c)Foreshadow
(d)Forgery
Ans-a(Forfeit-सजा के रूप में छोड़ देना)
(4)Unorthodox opinion
(a)Atheism
(b)Nihilism
(c)Disobedience
(d)Heresy
Ans-d(Heresy-गैर पारंपरिक विचार)
(5)One who amuses himself by love-making
(a)Epicurean
(b)Bohemian
(c)Philanderer
(d)Lecher
Ans-c(Philanderer-दिलफेक)
(6)Repetition of a sound which enhances the quality of prose or poetry
(a)Harmony
(b)Metaphor
(c)Alliteration
(d)Pun
Ans-c(Alliteration-समान ध्वनि का बार-बार इस्तेमाल)
(7)Creatures who live both on land and water
(a)Reptiles
(b)Bipeds
(c)Amphibians
(d)Aquatics
Ans-c(Amphibians-उभयचर)
(8)Hard to pleases but quick to find fault
(a)Fastidious
(b)Snobbish
(c)Obnoxious
(d)Meticulous
Ans-a(Fastidious-नखरेबाज)
(9)Asking for additional troops of soldiers
(a)Rehydration
(b)Reinforcement
(c)Reiteration
(d)Reimbursement
Ans-b(Reinforcement-सैनिक टुकड़ी भेजकर पहले के दल को मजबूत करना)
(10)To spend more then one can usually afford
(a)Splodge
(b)Spook
(c)Spoof
(d)Splurge
Ans-d(Splurge-जरूरत से अधिक खर्च करना)
(11)A forceful and aggressive speech
(a)Extempore
(b)Oration
(c)Harangue
(d)Adulation
Ans-c(Harangue-भड़काऊ भाषण)
(12)A Hanger is
(a)a place where criminals are hanged
(b)a car parking area
(c)a prohibited area for parking
(d)a place where aeroplanes are parked
Ans-d(a place where aeroplanes are parked)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post