“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
03/12/2022 2:19 AM

Latest Post -:

Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK: Andaman & Nicobar

1.Which of the following National Parks does not belong to Andaman & Nicobar Islands?

[A] Button Island National Park
[B] Mount Harriet National Park
[C] Moiling National Park
[D] Wandoor Marine National Park

 

Correct Answer: C [ Moiling National Park ]

Notes:
Moiling National Park is in Arunachal Pradesh.

2.Which state government will launch a unique programme “Ammaku Vandaman” in schools to pay tribute to mothers?

[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

 

Correct Answer: B [Andhra Pradesh ]

Notes:
The Andhra Pradesh government will launch a unique programme ‘Ammaku Vandanam’ in schools to pay tribute to mothers and to respect motherhood. The programme will be implemented in high schools on the annual day of every academic year or on any other day decided by the School Management Committee (SMC). Under the programme, the school children will take the blessings of their mothers and may also do ‘paada pooja’ (washing her feet). The state government has allocated Rs 2.50 crore for organising the programme. Of this, the government will release Rs. 1.25 crore, while the remaining amount has to be pooled by the headmasters and teachers from the alumni/donors/CSR.

3.The Union Territory of Andaman and Nicobar islands comes under the jurisdiction of a __:

[A] Circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
[B] Circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
[C] Circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
[D] Circuit bench of the Supreme Court at Port Blair

 

Correct Answer: C [Circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair]

Notes:

4.What is the approximate ratio of parts of Indian Coast belonging to Peninsular India to that belonging to Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands?

[A] 2:1
[B] 2.5:1
[C] 3:1
[D] 3.5:1

 

Correct Answer: B [2.5:1]

Notes:
Total Coast – 7,517 kilometres,
Peninsular India – 5,423 kilometres,
Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands- 2,094 kilometres.
5423÷2094 – 2.59

5.India’s Andaman and Nicobar Islands share a maritime border with which among the following?

[A] Thailand
[B] Thailand and Indonesia
[C] Thailand, Sri Lanka and Indonesia
[D] Thailand and Sri Lanka

 

Correct Answer: B [Thailand and Indonesia]

6.The Andaman and Nicobar Islands administration has celebrated the 74th anniversary of First Flag Hoisting Day on which date?

[A] December 31
[B] December 30
[C] December 29
[D] December 28

 

Correct Answer: B [December 30]

Notes:
The 74th anniversary of First Flag Hoisting Day has celebrated in Andaman and Nicobar Islands on December 30, 2017. Lieutenant Governor Admiral DK Joshi hoisted the National Flag at the main function held at the Gymkhana Ground in Port Blair. On the occasion, the Lieutenant Governor felicitated veteran Islanders who were members of Indian National Army and Indian Independence League. CK Bose, grandson of Netaji Subash Chandra Bose and Indresh Kumar, advisor to Forum for Awareness for National Security (FANS) and family members of veteran freedom fighter Veer Savarkar and others were present. A large number of FANS members attended the function. It was on this day, in 1943; Netaji Subash Chandra Bose had hoisted the National Tri-colour for the first time with the help of Japanese forces at the Gymkhana Ground in Port Blair and declared A & N Islands free from British Rule, four years before India’s Independence.

7.Who has been appointed as the Chairman of the Real Estate Appellate Tribunal (REAT) for Tamil Nadu and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands?

[A] Indira Banerjee
[B] V Rajamani
[C] N Swaminathan
[D] B Rajendran

 

Correct Answer: D [B Rajendran]

Notes:
B Rajendran, the former Madras High Court judge, has been appointed as the Chairman of the Real Estate Appellate Tribunal (REAT) for Tamil Nadu and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands. The monthly salary of the chairperson would be Rs 80,000. As per Section 43 of the Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016, the State government has to establish the Real Estate Appellate Tribunal for Tamil Nadu. Under Section 45 of the Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016, the tribunal should consist of a chairperson and not less than two whole-time members, of which one shall be a judicial member and another has to be a technical or administrative member appointed by the government.

8.Which among the following country administers “Coco Islands” located in Andaman sea?

[A] India
[B] Myanmar
[C] Sri Lanka
[D] China

 

Correct Answer: B [Myanmar]

9.Consider the following statements:

  1. Coastal Regulation Zone 2011 regulates the Islands of Andaman and Nicobar Islands
  2. Coastal Regulation Zone 2011 has been enacted by an act of parliament
  3. Coastal Regulation Zone 2011 replaces the 1991 notification

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 & 3
[B] All 1, 2 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] Only 3

 

Correct Answer: D [Only 3]

10.Which among the following is known as the Great Andaman Trunk Road, connects Port Blair and Mayabunder in the Andaman and Nicobar Islands?

[A] National Highway 221
[B] National Highway 222
[C] National Highway 223
[D] National Highway 224

 

Correct Answer: C [National Highway 223]

Notes:
National Highway 223 is the major highway in the Indian state of Andaman and Nicobar Islands. It is 230.7 km in length. This road running from the capital city of Port Blair to Diglipur connecting all major towns. It is known as Great Andaman trunk road.

11.The NCST has organized a National Seminar on “Conservation of Particularly Vulnerable Tribes of Andaman and Nicobar Islands. As per which article of the Constitution, the NCST set up to protect the interests of Scheduled Tribes (ST)?

[A] Article 338(A)
[B] Article 339(A)
[C] Article 337(A)
[D] Article 336(A)

 

Correct Answer: A [Article 338(A) ]

Notes:
The National Commission for Scheduled Tribes (NCST) is organizing a two-day National Seminar on “Conservation of Particularly Vulnerable Tribes of Andaman and Nicobar Islands” in New Delhi from June 27, 2018. The purpose of the seminar is to decide how to preserve the habitat and culture of these tribal groups. This Seminar is being organized in collaboration with Anthropological Survey of India (AnSI) and its theme is ‘The Way Forward’. The Andaman and Nicobar Islands are home to the most primitive tribal groups: Great Andamanese, Onge, Jarawa, Sentinelese, Nicobarese and Shompens. Some of these tribal groups are on the verge of extinction. It is important to understand the challenges they face and to preserve them. With these objectives in view, the NCST, a Constitutional body set up under Article 338(A) of the Constitution to protect the interests of Scheduled Tribes, is organizing for the first time a two-day Seminar.

12.Consider the following Union Territories:
1. Chandigarh
2. Puducherry
3. Andaman and Nicobar Islands
4. Dadra and Nagar Haveli
Which among the above have representatives in Rajya Sabha?

[A] Only 1 & 3
[B] Only 2 & 4
[C] Only 2
[D] Only 2 & 3

 

Correct Answer: C [Only 2]

Notes:
The representatives of the States and of the Union Territories in the Rajya Sabha are elected by the method of indirect election. The representatives of each State and two Union territories are elected by the elected members of the Legislative Assembly of that State and by the members of the Electoral College for that Union Territory, as the case may be, in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote. The Electoral College for the National Capital Territory of Delhi consists of the elected members of the Legislative Assembly of Delhi, and that for Puducherry consists of the elected members of the Puducherry Legislative Assembly. The Union territories of Andaman and Nicobar Islands, Lakshadweep, Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu and Chandigarh do not have any representatives in the Rajya Sabha.

13.Which of the following indigenous tribal groups are found in Andaman Islands (not Nicobar Islands)?

  1. Jarawa
  2. Sentinelese
  3. Onge
  4. Shom Pen

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]

Notes:
Shom Pen people are found in Nicobar Islands and rest three in Andaman.

14.Consider the following:

  1. Lakshadweep Islands
  2. Andaman & Nicobar
  3. Gulf of Kutch
  4. Bay of Bengal

Where you will find coral atolls?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] Only 1, 2 & 4

 

Correct Answer: A [Only 1]

Notes:
Lakshadweep comprises the only coral atolls of the country.

15.Which of the following indigenous tribal groups you will find in Andaman Island?

  1. Jarawa
  2. Sentinelese
  3. Onge
  4. Shom Pen

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 4
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

Notes:
The Shompen or Shom Pen are the indigenous people of the interior of Great Nicobar Island.

16.The aboriginal tribes found in Andaman and Nicobar Islands are either negroid or mongoloid. Consider the following with this reference:
1. Jarawa
2. Shompen
3. Onge
4. Nicobarese
Which of the above is / are mongoloid?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 4
[C] 2, 3 & 4
[D] 1 & 4

 

Correct Answer: B [2 & 4]

Notes:
There are 6 aboriginal tribes in Andaman & Nicobar islands. Great Andamanese, Onge, Jarawa and Sentinelese are negrito while Nicobarese and Shompen are mongoloid. Shompens and Nicobarese seem to be descendents of primitive Malayans.

17.Where in India you will find substantial coral reef formations?

  1. Gulf of Mannar
  2. Gulf of Katch
  3. Andaman and Nicobar
  4. Lakshadweep Islands

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

Notes:
The major reef formations in India are restricted to the Gulf of Mannar, Gulf of Kachchh, Andaman and Nicobar and Lakshadweep Islands. Scattered coral growth has also been reported along certain inter-tidal belts and submerged banks both on the east and west coasts of the country. The reefs at present are important to the local community only to the extent of sustenance fishing. Tourism is being developed at some places though local communities do not benefit much from the revenue generated. The health of corals, as deduced from the literature records since 60s has been on steady decline mainly due to stress from anthropogenic pressures and interference.

18.What is the approximate ratio of parts of Indian Coast belonging to Peninsular India to that belonging to Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands?

[A] 2:1
[B] 2.5:1
[C] 3:1
[D] 3.5:1

 

Correct Answer: B [2.5:1]

Notes:

  1. Tropical rainforests in India are found in the:
  2. Andaman and Nicobar Islands
  3. North-East India
  4. Western Ghats

Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Tropical rainforests in India are found in western ghats, Andaman and Nicobar Islands & Assam. These forests contain several tree species of great commercial significance. Tropical rainforests receive 175 to 300 inches precipitation annually. Mean monthly temperatures exceed 18 °C during all months of the year, due to location near to equator.

20.The Dugong (Sea Cow) is found in India in __:
1.Gulf of Katch
2.Gulf of Mannar
3.Andaman & Nicobar Islands
4.Sundarban Region
Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

Notes:
There are no records of Dugongs to be found on the east coast of India or the Sundarban region.

21.In India, coral reef formations are found in __:
1. Gulf of Mannar
2. Gulf of Kachchh
3. Andaman and Nicobar
4. Lakshadweep Islands
Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

22.Consider the following statements with respect to ‘INS Kohassa’ that was seen in the news:

  1. It is considered as India‘s new air base, located in the Andaman and Nicobar Islands
  2. It will monitor key sea lanes of communication and strategic choke points

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

 

Correct Answer: C [ Both 1 and 2 ]

Notes:
Statement 1 is correct: ‘INS Kohassa’ will be India‘s new air base to be located in Andaman and Nicobar Islands. This will be India‘s fourth air base and the third naval air facility in the archipelago, which are closer to South-East Asia than to the Indian mainland. Statement 2 is correct: It will monitor key sea lanes of communication and strategic choke points. It will initially have a runway of about 3000 ft. Which will in phases be extended to 9000 ft. To support all kinds of aircraft including fighter jets.

23.Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

[A] Mount Diavolo
[B] Mount Thuiller
[C] Saddle Peak
[D] Mount koya

 

Correct Answer: C [Saddle Peak]

Notes:
Saddle Peak or Saddle Hill is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands. At 731 m, it is the highest point of the archipelago in the Bay of Bengal. It is surrounded by Saddle Peak National Park.

24.Below, data regarding cultivation of a particular type of crop in four States/Union Territories of India is given. Of the following which is this cultivated crop?

State/Union Territory Area under cultivation
(million hectares)
Kerala 108
Tamil Nadu 8
Karnataka 2
Andaman & Nicobar Islands 0.8

[A] Coffee
[B] Tea
[C] Rubber
[D] Rice

 

Correct Answer: C [Rubber]

Notes:
Kerala is the largest producer of natural rubber in India. Other important producers are Tamil Nadu, Karnataka and Andaman and Nicobar Islands. Kerala produces about 6 lakh tons of rubber, which is more than 80 per cent of the total rubber production in India.

25.The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to which of the following races?

[A] Australoid race
[B] Caucasoid race
[C] Mongoloid race
[D] Negroid race

 

Correct Answer: D [Negroid race]

Notes:
The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the Negroid race. The Andaman Islands are home to four ‘Negrito’ tribes – the Great Andamanese, Onge, Jarawa and Sentinelese. The Nicobar Islands are home to two ‘Mongoloid’ tribes – the Shompen and Nicobarese. The ‘Negrito’ tribes are believed to have arrived in the islands from Africa up to 60,000 years ago.

26.Who took charge as the Commander-in-Chief of Andaman & Nicobar Command?

[A] Sam Manekshaw
[B] Podali Shankar Rajeshwar
[C] Bipin Rawat
[D] Amarjeet Singh Bedi

 

Correct Answer: B [Podali Shankar Rajeshwar]

Notes:
Lt Gen Podali Shankar Rajeshwar took over as the 14th Commander-in-Chief of the Andaman and Nicobar Command (CINCAN). He is a graduate of Indian Military Academy and was commissioned into the Regiment of Artillery in December 1980. A gunner and aviator, he is an alumnus of the Defence Services Staff College, Army War College and National Defence College in New Delhi and Philippines.

27.With reference to the study on the causes of coral bleaching in Indian and Pacific Ocean published in Nature Climate Change, consider the following statements:

  1. The reefs in Andaman and Nicobar suffer worse bleaching than those in the Lakshadweep Islands.
  2. Andaman and Nicobar Islands are coral islands while the Lakshadweep Islands are volcanic islands.

Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

 

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]

Notes:
Statement 1 is incorrect:
The study found that the geographical location of the corals played a major role in the extent of bleaching. The closer the corals were to East African Coast, more they bleached. The Lakshadweep corals were found to be more bleached than the Andaman and Nicobar corals.
Statement 2 is incorrect:
The Lakshadweep Island are coral islands. The Andaman and Nicobar Islands are volcanic islands. The corals in Lakshadweep Island showed a lower mortality level during the 2016 El Nino event than during the previous events. This is because they have become acclimatized to the new conditions and adapted accordingly.

28.The Cambodian Ream installation in the Gulf of Thailand has been in the news as the next target of Chinese expansionist moves. Which of the following statements about the gulf are correct?

  1. The Gulf is bordered by Thailand, Cambodia and China.
  2. The Gulf is bordered by Thailand, Cambodia and Vietnam.
  3. The South China Sea is located to the east of this gulf.
  4. The proposed project of Kra Canal connects this gulf with the Andaman Sea.

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 4
[B] 1, 3 and 4
[C] 1 and 3
[D] 2, 3 and 4

 

Correct Answer: D [2, 3 and 4]

Notes:
Statement 1 is incorrect:
The Gulf of Thailand is a shallow inlet of the water in the south eastern part of Asia. It is bordered by Thailand, Cambodia and Vietnam. It is also called Gulf of Siam. It has reduced salinity due to strong inflow of rivers at the Bay of Bangkok, coupled with its shallow depth.
Statement 2 is correct:
The Gulf of Thailand falls outside the South China Sea territory claimed by China- called the nine dash line. This gulf territory is disputed among Cambodia, Vietnam, Thailand and also Malaysia. The islands located in this gulf are disputed among the states. Eg: Koh Tral Island between Vietnam and Cambodia.
Statement 3 is correct:
This gulf is a western extension of the South China Sea. The South China Sea is a marginal sea of the Pacific Ocean. It is a significant shipping route as 1/3rd of world’s shipping traffic passes through this sea. Mekong is one of the major rivers that drains into this sea.
Statement 4 is correct:
The Kra canal or the Thai canal is a proposed project to connect this gulf with the Andaman Sea. It is a part of China’s maritime “21st century Silk Road” project. The project is intended in southern Thailand. It will reduce the significance of the Malacca strait, situated to its south.

29.The 100th warship was commissioned into the Navy. In this context, consider the following statements:

  1. The LCU L-56 will be operating from the Andaman and Nicobar islands.
  2. It is primarily tasked with transport and deployment.
  3. It is an indigenously designed and constructed warship.

Which of the above statements are correct?
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 3
[B] 1 and 2
[C] None of the above
[D] All of the above

 

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
Statement 1 is correct:
The landing craft utility L-56 vessel will be operating from the Andaman and Nicobar islands in the Bay of Bengal. The vessel will be based and administered in Port Blair of the Andaman Nicobar Command. It this region, it will carry out coastal patrolling, surveillance, search and rescue missions etc.
Statement 2 is correct:
The primary role of the vessel is transportation and deployment of troops, armoured vehicles, battle tanks, weapons and equipment from ship to shore. It is capable of carrying 150 troops apart from 4 officers and 56 sailors. It is an amphibious vessel and can carry out multiple roles like beaching operation, disaster relief, etc.
Statement 3 is correct:
The LCU L-56 is an indigenously designed vessel, constructed by GRSE/ Garden Reach Shipbuilders and Engineers. It was in line with the “Make in India” initiative. The inauguration ceremony was hosted at the naval base in Vizag.
30.Andaman & Nicobar Islands come under the jurisdiction of which High Court?

[A] Calcutta
[B] Orisaa
[C] Madras
[D] Andhra Pradesh

 

Correct Answer: A [Calcutta]

Notes:
Andaman & Nicobar Islands of India come under the territorial jurisdiction of Calcutta High Court. Chandigarh Comes under the jurisdiction of Punjab & Haryana High Court. Delhi has its own High Court.

31.The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which of the following channel?

[A] 10° channel
[B] 8° channel
[C] 12° channel
[D] 13° channel

 

Correct Answer: A [10° channel]

Notes:
The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are separated by 10° N latitude.

32.The highest point of Andaman & Nicobar island, Saddle peak is located in which of the following part of the island?

[A] North Andaman
[B] Middle Andaman
[C] South Andaman
[D] Little Andaman

 

Correct Answer: A [North Andaman]

Notes:
Saddle peak (732 meters) is located in North Andaman. The island is located 137 km north from Port Blair.

33.Which of the following river flows in the Andaman island?

[A] Kaladan river
[B] Myitnge river
[C] Pein river
[D] Kalpong river

 

Correct Answer: D [Kalpong river]

Notes:
Kalpong is the only river of Andaman Island which originated from Saddle peak.

34.Which of the following passage separates the north Andaman Island from the smaller islands Landfall Island and East Island?

[A] Ducan Passage
[B] Coco Passage
[C] Cleugh Passage
[D] Mannar Passage

 

Correct Answer: C [Cleugh Passage]

Notes:
Cleugh Passage separates the north Andaman Island from the smaller islands, Landfall Island and East Island. The passage is actually a strait of the Bay of Bengal in the Andaman Islands.

35.Coco island is located in which side of Andaman island?

[A] Eastern
[B] Southern
[C] Northern
[D] Western

 

Correct Answer: C [Northern]

Notes:
Coco island is located in the northern side of Andaman island. It is a part of Myanmar. The Coco Island group has a total number of 5 islands.

36.Which among the following islands are located between North Andaman and the Coco island?
1. East Island
2. West Island
3. Landfall Island
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1 & 3
[C] 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:
The following islands are located between North Andaman and the Coco island- Landfall Island, West Island, East Island.

37.The capital of the Andaman and Nicobar Islands Port Blair is located in which of the following part of Andaman island?

[A] Middle Andaman
[B] North Andaman
[C] Little Andaman
[D] South Andaman

 

Correct Answer: D [South Andaman]

Notes:
Port Blair is located in the South Andaman island (Immediate south of the middle Andaman island).

38.Arrange the following islands of Andaman island group in the direction from north to south
1. Interview island
2. Middle Andaman island
3. Swaraj Dweep
4. North Sentinel island
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 2, 1, 3, 4
[B] 1, 2, 3, 4
[C] 4, 1, 3, 2
[D] 3, 1, 2, 4

 

Correct Answer: B [1, 2, 3, 4]

Notes:
The correct order from north to south- Interview island, Middle Andaman Island, Swaraj Dweep, North Sentinel island

39.Which among the following islands are located in the bay of Bengal?
1. Minicoy
2. North Andaman Island
3. Ross Island
4. Car Nicobar
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 3
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: C [2, 3 & 4]

Notes:
The islands located in the Bay of Bengal are North Andaman, Middle Andaman, South Andaman, Little Andaman, Car Nicobar, Little Nicobar, Great Nicobar, Ross Island, etc.

40.Which among the following matches of types of forests and areas associated are correct?
1. Tropical rainforests- Andaman and Nicobar islands
2. Monsoon forests- Uttar Pradesh and Bihar
3. Thorny bushes- Rajasthan and Gujarat
4. Tidal forests- Sunderbans
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

 

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Tropical rainforests- Andaman and Nicobar islands. Monsoon forests- Uttar Pradesh and Bihar. Thorny bushes- Rajasthan and Gujarat (Where rainfall is less than 70cm). Tidal forests- Sunderbans.

41.In which among the following place in India, are coral reefs present?

  1. Andaman and Nicobar
  2. Lakshadweep
  3. Palk Bay
  4. Gulf of Mannar
  5. Gulf of Kutch
  6. Sunderbans

Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2, 3, 4 & 5
[C] Only 1, 2, 4 & 5
[D] 1, 2, 3, 4, 5 & 6

 

Correct Answer: B [Only 1, 2, 3, 4 & 5]

Notes:
India has its coastline extending over 7500 kilometres. It is due to the subtropical climatic conditions, there are a very few coral reefs in India. The major coral reefs in India includes the Palk Bay, the Gulf of Mannar, the Gulf of Kutch, the Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands. Among all these coral reefs, the Lakshadweep reef is an example of atoll while the rest are all fringing reefs.

42.Which type of forests are found along the Western Ghats and the Nicobar and Andaman Islands?

[A] Tropical Dry deciduous forest
[B] Tropical Wet evergreen forests
[C] Tropical Moist deciduous forests
[D] Tropical Semi-evergreen forests

 

Correct Answer: B [Tropical Wet evergreen forests]

Notes:
Tropical evergreen forests are usually found in the areas with more than 200 cm of rainfall and 15 °C to 30 °C temperature. Wet evergreen forests are found along the Western Ghats, the Nicobar and Andaman Islands, and all along the northeastern region.

43.Which of the following statements are correct regarding littoral and swamp forests of India?
1. They are found along the Andaman and Nicobar Islands and the delta area of the Ganga and the Brahmaputra in India. 2. They have roots that consist of soft tissue which helps the plant to breathe in the water.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

 

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

Notes:
Littoral and swamp forests are found along the Andaman and Nicobar Islands and the delta area of the Ganga and the Brahmaputra in India. They have roots that consist of soft tissue which helps the plant to breathe in the water.

44.Which of the following statements are correct regarding mangroves in India?
1. Mangroves occur along the intertidal region of estuaries and creeks in Maharashtra, Goa and Karnataka.
2. Small tidal estuaries, neritic inlets and the lagoons support a dense and diverse undisturbed mangrove flora on Andaman & Nicobar Islands.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

 

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

Notes:
Mangroves occur along the intertidal region of estuaries and creeks in Maharashtra, Goa and Karnataka. Small tidal estuaries, neritic inlets and the lagoons support a dense and diverse undisturbed mangrove flora on Andaman & Nicobar Islands.

45.Arrange the following places with respect to the richness in species diversity:
1) Gulf of Kachchh
2) Lakshadweep Islands
3) Andaman and Nicobar Islands
4) Gulf of Mannar
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1, 2, 3, 4
[B] 2, 3, 1, 4
[C] 3, 2, 4, 1
[D] 3, 4, 2, 1

 

Correct Answer: C [3, 2, 4, 1]

Notes:
Among the four major reef areas found in India, the Andaman and Nicobar Islands are found to be very rich in species diversity followed by the Lakshadweep Islands, the Gulf of Mannar, and finally the Gulf of Kachchh.

46.Which of the following statements are correct regrading Andaman White-toothed Shrew?
1. It is found on Mount Harriet in the North Andaman Islands.
2. It is endemic to India.
3. It resides in leaf litter and rock crevices.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

 

Correct Answer: B [Only 2 & 3]

Notes:
Andaman White-toothed Shrew are found on Mount Harriet in the North Andaman Islands. They are endemic to India. They reside in leaf litter and rock crevices. Its scientific name is “Crocidura andamanensis”.

47.The land-attack version of which missile was test-fired in the Andaman and Nicobar?

[A] BrahMos
[B] Prithvi- III
[C] Agni- III
[D] Dhanush

 

Correct Answer: A [BrahMos]

Notes:
Indian army has successfully test fired the land-attack version of the surface-to-surface supersonic cruise missile BrahMos, in the Andaman and Nicobar.
The range of the new version of the missile has been extended to 400 km from the original 290 km. The Indian Air Force and the Indian Navy will carry out separate test-firing of the new version of the air-launched and naval versions of the missile.

48.What is the estimated Central Financial Assistance for setting up Distributed Grid-Connected Solar PV Power Projects in Andaman and Nicobar Islands?

[A] Rs 200.25 crores
[B] Rs 140 crores
[C] Rs.192.20 crores
[D] Rs 250 crores

 

Correct Answer: C [Rs.192.20 crores]

49. The anti-ship version of which missile was recently test-fired by the Indian Navy in the Andaman and Nicobar Islands territory?

[A] BrahMos supersonic cruise missile
[B] Shaurya missile
[C] Prithvi missile
[D] Indra missile

 

Correct Answer: A [BrahMos supersonic cruise missile]

Notes:
The Indian Navy test-fired the anti-ship version of the Brahmos supersonic cruise missile in the Andaman and Nicobar Islands territory. This successful test is a part of series of trials being carried out by the three services. Brahmos is a joint venture of  India and Russia aimed at producing lethal weapons.

50.Which country has approved a grant of ₹265 crore for improving the power supply of Andaman & Nicobar Islands?

[A] China
[B] USA
[C] Russia
[D] Japan

 

Correct Answer: D [Japan]

Notes:
The Government of Japan has approved a grant of ¥4.02 billion, or ₹265 crore under the official development assistance (ODA) project for Andaman and Nicobar Islands. The grant is aimed to improve the power supply in the islands.
Additionally, Japan has also extended financial assistance for execution of 4 projects pertaining to Delhi Metro’s Phase 4 and Bengaluru Metro’s Phase 2 expansion. An agreement in these regards have been signed by JICA and Government of India.

 

 

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post