“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 11:09 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -87

(1)The Mountain Railways of India are____________railway lines built in the mountains of India.
(a)5
(b)2
(c)7
(d)9
Ans-a(5)
(2)Pratibha Ray won Jnanpith Award for work in which language?
(a)Gujarati
(b)Marathi
(c)Hindi
(d)Odia
Ans-d(Odia)
(3)Hay fever is a sing of which of the following?
(a)Old Age
(b)Malnutrition
(c)Allergy
(d)Over Work
Ans-c(Allergy)
(4)Which of the following is not true about Bryophyta?
(a)Dominant phase is gametophytes
(b)Main plant body is haploid
(c)Spores are homospores
(d)Flowers are present
Ans-d(Flowers are present)
(5)Which aquatic animal has trailing tentacles?
(a)Sea horse
(b)Corals
(c)Jelly fish
(d)Star fish
Ans-c(Jelly fish)
(6)How many lone electron pairs are present in N2?
(a)1
(b)3
(c)4
(d)2
Ans-d(2)
(7)Chemical Formula of Aluminium Nitride is
(a)AN
(b)AIN
(c)AINi
(d)ANi
Ans-b(AIN)
(8)____________is a global system of interconnected governmental,academic,corporate,public,and private computer networks.
(a)Intranet
(b)Internet
(c)Extranet
(d)Darknet
Ans-b(Internet)
(9)Zardozi embroidery became popular under__________________.
(a)Akbar
(b)Chandragupta Maurya
(c)Aurangzeb
(d)Ashoka
Ans-a(Akbar)
(10)If price of an article decreases from Rs P1 to Rs 150, quantity demanded increases from 1000 units to 1250 units.If point elasticity of demand is-1, then find P1?
(a)Rs 100
(b)Rs 250
(c)Rs 200
(d)Rs 225
Ans-c(200)
(11)Customs duty is an instrument of which of the following government Policies?
(a)Fiscal
(b)Monetary
(c)Sales
(d)Production
Ans-a(Fiscal)
(12)Which type of pathogen causes the water-borne disease Poliomyelitis(Polio)?
(a)Parasitic
(b)Algal
(c)Viral
(d)Bacterial
Ans-c(Viral)
(13)Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(a)SiF₄
(b)HCHO
(c)O₂
(d)CCIF₃
Ans-d(CCIF₃)
(14)Name the first Indian to go into Space.
(a)Vidyut Mishra
(b)Kapilesh Tripathi
(c)Rakesh Sharma
(d)Ish kumar Vaidya
Ans-c(Rakesh Sharma)
(15)____________is called China’s sorrow.
(a)Tim Heyan
(b)Warlum Go
(c)Hwang Ho
(d)Kheplang
Ans-c(Hwang Ho)
(16)West Bengal is bordered by all these countries except_______________.
(a)Bangladesh
(b)Pakistan
(c)Bhutan
(d)Nepal
Ans-b(Pakistan)
(17)Battle for Delhi was fought in the year____________.
(a)1764
(b)1526
(c)1556
(d)1857
Ans-c(1556)
(18)Baji Rao II(1796-1818 A.D.)was the ruler of which dynasty?
(a)Nanda
(b)Haryanka
(c)Maurya
(d)Peshwas
Ans-d(Peshwas)
(19)Bar code scanners were invented in_______________.
(a)1919
(b)1974
(c)2001
(d)1883
Ans-b(1974)
(20)Splitting of light into different colours is called___________.
(a)separation
(b)inversion
(c)dispersion
(d)reflection
Ans-c(dispersion)
(21)What is the unit of the physical quantity,(Radioactive)Activity?
(a)radian
(b)becquerel
(c)steradian
(d)kelvin
Ans-b(becquerel)
(22)Building of the Parliament of India is called________________.
(a)Sansad Bhavan
(b)Lok Sabha Bhavan
(c)Rajya Sabha Bhavan
(d)Sarkar Bhavan
Ans-a(Sansad Bhavan)
(23)Article 48A of the Indian Constitution”Protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wild life”deals with?
(a)the State Government
(b)the Union Government
(c)the fundamental rights of the Indian Citizen
(d)the directive principles of state policy
Ans-d(the directive principles of state policy)
(24)Who sang the theme song of FIFA world cup 2014?
(a)Michael Jackson
(b)Pitbull and Jennifer Lopez
(c)Justin Bieber
(d)Selena Gomez
Ans-b(Pitbull and Jennifer Lopez)
(25)Who is the author of “The Palace of Illusions”?
(a)Amish Tripathi
(b)Chitra Banerjee Divakaruni
(c)Ruskin Bond
(d)Ashwin Sanghi
Ans-b(Chitra Banerjee Divakaruni)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post