“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 10:01 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -86

(1)__________in Chandrapur district is the oldest and the largest National Park in Maharashtra.
(a)Tadoba Andhari Tiger Project
(b)Bandipur National Park
(c)Bandhavgarh National Park
(d)Dandeli Wildlife Sanctuary
Ans-a(Tadoba Andhari Tiger Project)
(2)Name the first Indian to win an Oscar
(a)AR Rahman
(b)Bhanu Athaiya
(c)Satyajit Ray
(d)Gulzar
Ans-b(Bhanu Athaiya)
(3)The outer white part of the eye that protects the inner structures is______________.
(a)Iris
(b)Sclera
(c)Retina
(d)Cornea
Ans-b(Sclera)
(4)Proteins are made up of____________.
(a)Amino acids
(b)Fatty acids
(c)Glucose
(d)Nucleotides
Ans-a(Amino acids)
(5)The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods.What is the atomic number of the element placed in the 4th group and the 4th period?
(a)24
(b)20
(c)22
(d)12
Ans-c(22)
(6)A Gigabyte equals all of the following,except______________.
(a)1000 megabytes
(b)trillion bytes
(c)Million kilobytes
(d)1 thousandth of a terabyte
Ans-b(trillion bytes)
(7)If price of an article decreases from Rs 800 to Rs 750, when quantity demanded increases from Q1 units to 2250 units, and if point elasticity of demand is-2 find Q1?
(a)2400 units
(b)2000 units
(c)1800 units
(d)1500 units
Ans-b(2000 units)
(8)Which of the following is false about minimum wages?
(a)A minimum wage law benefits all unskilled workers.
(b)A minimum wage harms firms by forcing them to pay higher wages.
(c)A minimum wage harms customers because the law usually leads to higher product prices.
(d)A minimum wage increases unemployment.
Ans-a(A minimum wage law benefits all unskilled workers.)
(9)Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(a)Br₂
(b)OF₂
(c)CHCI₂F
(d)CO
Ans-c(CHCI₂F)
(10)Which was Al Gore’s Oscar-winning Documentary?
(a)Heartbroken Kid
(b)An Inconvenient Truth
(c)Senna
(d)To be or not to be
Ans-b(An Inconvenient Truth)
(11)Which of the following is the hottest Planet?
(a)Earth
(b)Venus
(c)Jupiter
(d)Neptune
Ans-b(Venus)
(12)Which of these was not from the Mughal Dynasty?
(a)Humayun
(b)Akbar
(c)Sher Shah Suri
(d)Kamran Mirza
Ans-c(Sher Shah Suri)
(13)Who set up the Sabarmati Ashram in Ahmedabad?
(a)Subhash Chandra Bose
(b)Mohandas Gandhi
(c)Jawaharlal Nehru
(d)Sarojini Naidu
Ans-b(Mohandas Gandhi)
(14)Who discovered Catalysis?
(a)Messcureni
(b)Berzelius
(c)Hooke
(d)Garner
Ans-b(Berzelius)
(15)Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 20 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 60 cm from the optical centre?
(a)3.33 diopters
(b)6.67 diopters
(c)-6.67 diopters
(d)-3.33diopters
Ans-b(6.67 diopters)
(16)What is the unit of the physical quantity”Heat capacity”?
(a)Watt per kelvin
(b)joule per kelvin
(c)newton per kelvin
(d)pascal per kelvin
Ans-b(joule per kelvin)
(17)The power to grant pardons or suspend or remit the sentence of any convicted persons is vested in the__________.
(a)President
(b)Vice President
(c)Supreme Court Judge
(d)Defence Minister
Ans-a(President)
(18)Uniform Civil Code is mentioned in which article of Indian Constitution?
(a)44
(b)4
(c)14
(d)34
Ans-a(44)
(19)Abhinav Bindra won Gold Medal for which Sport in Olympics?
(a)Shooting
(b)Wrestling
(c)Hockey
(d)Athletics
Ans-a(Shooting)
(20)Who is the author of”The Namesake”?
(a)Salman Rushdie
(b)Jhumpa Lahiri
(c)Amish Tripathi
(d)Chetan Bhagat
Ans-b(Jhumpa Lahiri)
(21)Moringa Oleifera is the scientific name of_____________.
(a)Banyan
(b)Gulmohar
(c)Amla
(d)Drumstick
Ans-d(Drumstick)
(22)Cheraw is a folk dance of_____________.
(a)Mizoram
(b)Puducherry
(c)Gujarat
(d)Rajasthan
Ans-a(Mizoram)
(23)The brand name Teflon represents which polymer?
(a)Polystyrene
(b)Polypropylene
(c)Polytetrafluoroethylene
(d)Polyethylene terephthalate
Ans-c(Polytetrafluoroethylene)
(24)Gandhinagar is the Capital City of__________.
(a)Himachal Pradesh
(b)Goa
(c)Gujarat
(d)Madhya Pradesh
Ans-c(Gujarat)
(25)The Iron pillar is located in?
(a)Qutb Minar Complex
(b)Humayun’s Tomb
(c)Red Fort Complex
(d)Mahabodhi Temple Complex

Ans-(a)Qutb Minar Complex

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post