“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 9:29 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -49

(1)Which of the following brings out the ‘Consumer Price Index Number’ for Industrial workers?
(a) RBI
(b) The Labour Bureau
(c) Commerce Department
(d) NITI Ayog
Ans-b(The Labour Bureau)
(2)The basis of determining dearness allowance to employees in India is________________.
(a) National Income
(b) Consumer Price Index
(c) Standard of Living
(d) Inflation Rate
Ans-b(Consumer Price Index)
(3)An indifference curve measures the same level of_______________.
(a) Output from two factors
(b) Satisfaction from two commodities
(c) Satisfaction from Income and Capital
(d) Satisfaction from expenditure and savings
Ans-b(Satisfaction from two commodities)
(4)The largest committee of Parliament of India is
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Joint Parliamentary Committee
Ans-b(Estimates Committee)
(5)Which of the following State has bicameral legislature?
(a) Tamil Nadu
(b) Punjab
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir
Ans-d(Jammu and Kashmir)
(6)Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin D
(c) Vitamin C
(d) Vitamin B
Ans-b(Vitamin D)
(7)Isolines joining places of equal rainfall are callled__________________.
(a) isohyets
(b) isotherms
(c) isobars
(d) contours
Ans-a(isohyets)
(8)The Swadeshi Boycott Movement is related to
(a) Partition of Bengal in 1947
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Non-cooperation movement in 1921
(d) Partition of Punjab in 1947
Ans-b(Partition of Bengal in 1905)
(9)Which river does not form a delta?
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Godavari
(d) Tapi
Ans-d(Tapi)
(10)Babita Kumari represented India in the Rio Olympics 2016 in which sport?
(a) Boxing
(b) Wrestling
(c) Hockey
(d) Badminton
Ans-b(Wrestling)
(11)Which one of the following is commonly used for pulp bleaching in the paper industry?
(a) Mild sulphuric acid
(b) Glucose isomerase
(c) Hydrogen peroxide
(d) Iodine and water
Ans-c(Hydrogen peroxide)
(12)The official language of the Delhi Sultanate was?
(a) Urdu
(b) Arabic
(c) Persian
(d) Hindi
Ans-c(Persian)
(13)Yeast is a________________.
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Bryophyte
Ans-b(Fungi)
(14)Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) V. D. Savarkar
Ans-d(V. D. Savarkar)
(15)Bandhavgarh National Park is located in which State?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Jharkhand
Ans-b(Madhya Pradesh)
(16)C. P. U. consists of
(a) Arithmetic and Logical unit and Register
(b) Arithmetic and Logical unit, Register and Control unit
(c) System unit and Memory
(d) Hard disk and Control unit
Ans-b(Arithmetic and Logical unit, Register and Control unit)
(17)Which of the following is not connective tissue?
(a) Bone
(b) Cartilage
(c) Blood
(d) Skeletal muscle
Ans-d(Skeletal muscle)
(18)Every hot object emits_________________.
(a) X­rays
(b) Visible light
(c) Infrared rays
(d) Ultraviolet rays
Ans-c(Infrared rays)
(19)Ozone protects biosphere from____________________.
(a) X­rays
(b) Gamma rays
(c) Ultraviolet rays
(d) Infrared rays
Ans-c(Ultraviolet rays)
(20)The molecular mass of a gas is__________________.
(a) twice its vapour pressure
(b) equal to its vapour pressure
(c) half its vapour pressure
(d) not related to its vapour pressure
Ans-a(twice its vapour pressure)
(21)‘Stand up India’ scheme launched by the Prime Minister recently is related with
(a) Promotion of entrepreneurship among SC, ST and Women
(b) Promotion of rights of Divyangs
(c) Promotion of compulsory education for women
(d) Promotion of Indian exports in western countries
Ans-a(Promotion of entrepreneurship among SC, ST and Women)
(22)Which one of the following institutions is also called “World Bank”?
(a) International Bank of Reconstruction and Development
(b) International Monetary Fund
(c) UNICEF
(d) IFC
Ans-a(International Bank of Reconstruction and Development)
(23)Which is called the “Lake District of India”?
(a) Nainital
(b) Shimla
(c) Sikkim
(d) Matheran
Ans-a(Nainital)
(24)Which of the following sets of taxes belongs to Central Government?
(a) Excise duty, Sales tax and Custom duty
(b) Income tax, Custom duty and House tax
(c) Excise duty, Custom duty and Income tax
(d) Custom duty, Entertainment tax and Income tax
Ans-c(Excise duty, Custom duty and Income tax)
(25)Brown stains in vessels and clothes indicate the presence of high quantities of__________________.
(a) Magnesium
(b) Calcium
(c) Manganese
(d) Chromium
Ans-c(Manganese)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post