“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 10:46 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -50

(1)A ‘Market Economy’ is one which
(a) is controlled by the Government
(b) is free from the Government control
(c) in influenced by international market forces
(d) All of these
Ans-b(is free from the Government control)
(2)The novelist, poet, and critic of which language has been conferred with Jnanpith Award for 2015?
(a) Bengali
(b) Telugu
(c) Odia
(d) Gujarati
Ans-d(Gujarati)
(3)The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by
(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Mountbatten
(c) Sir Pethic Lawrence
(d) Sir Mountford
Ans-c(Sir Pethic Lawrence)
(4)Mount Abu is a hill station located in____________ranges.
(a) Vindhya
(b) Satpuda
(c) Aravalli
(d) Sahyadri
Ans-c(Aravalli)
(5)The only perennial river in Peninsular India is_____________.
(a) Godavari
(b) Kaveri
(c) Krishna
(d) Bhima
Ans-b(Kaveri)
(6)Which one of the following forms the base of vegetable fibres?
(a) Cellulose
(b) Proteins
(c) Fats
(d) Oils
Ans-a(Cellulose)
(7)A particle is thrown vertically upward. When it reaches the highest point, it has________________.
(a) a downward acceleration
(b) an upward acceleration
(c) a downward velocity
(d) a horizontal velocity
Ans-a(a downward acceleration)
(8)CPU Scheduler is also known as________________.
(a) Job Scheduler
(b) Resource Scheduler
(c) Short­term Scheduler
(d) Process Scheduler
Ans-c(Short­term Scheduler)
(9)During fermentation of sugar, the compound which is always formed is
(a) Methyl Alcohol
(b) Ethyl Alcohol
(c) Acetic Acid
(d) Ethylene
Ans-b(Ethyl Alcohol)
(10)Which type of democracy do we follow in India?
(a) Direct
(b) Presidential
(c) Representative
(d) Dictatorship
Ans-c(Representative)
(11)Social activist Irom Chanu Sharmila, who has recently announced to end 16­year old hunger strike belongs to which State?
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
Ans-b(Manipur)
(12)The quality or tone of a musical sound produced by a stringed instrument depends on
(a) frequency of vibration
(b) length of the strings in the instrument
(c) Amplitude of vibration
(d) waveform of the sound
Ans-d(waveform of the sound)
(13)What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
(a) Non­violence
(b) Upliftment of untouchables or dalits
(c) The birth of a new society based on ethical values
(d) Satyagraha
Ans-c(The birth of a new society based on ethical values)
(14)When does solar eclipse take place?
(a) When the sun is between the moon and earth
(b) When the earth is between the moon and sun
(c) When the moon is between the sun and earth
(d) When the moon does not lie on the line joining the sun and earth
Ans-c(When the moon is between the sun and earth)
(15)Strait of Gibraltar connects which of the following?
(a) Red Sea ­ Mediterranean Sea
(b) Red Sea ­ Arabian Sea
(c) Atlantic Ocean ­ Mediterranean Sea
(d) Mediterranean Sea ­ Black Sea
Ans-c(Atlantic Ocean ­ Mediterranean Sea)
(16)The largest solar power plant in India is located at
(a) Nagercoil
(b) Jaisalmer
(c) Madhapur
(d) Rann of Kutch
Ans-c(Madhapur)
(17)Regional Rural Banks are sponsored by
(a) Nationalized Commercial Bank
(b) Reserve Bank of India
(c) State Bank of India
(d) Government of India
Ans-a(Nationalised Commercial Bank)
(18)Removal of carbon particles from air involves the principle of
(a) Precipitation
(b) Filtration
(c) Electrophoresis
(d) Sedimentation
Ans-c(Electrophoresis)
(19)Which light is least effective in photosynthesis?
(a) Blue light
(b) Green light
(c) Red light
(d) Sunlight
Ans-b(Green light)
(20)Which of the following acts as best adsorbent?
(a) Charcoal
(b) Activated Charcoal
(c) Activated Coconut Charcoal
(d) Carbon black
Ans-c(Activated Coconut Charcoal)
(21)The maximum fixation of solar energy is done by
(a) Bacteria
(b) Protozoa
(c) Fungi
(d) Green plants
Ans-d(Green plants)
(22)Harsha moved his capital from______________to______________.
(a) Thanesar, Kanauj
(b) Delhi, Deogiri
(c) Kamboj, Kanauj
(d) Valabhi, Delhi
Ans-a(Thanesar, Kanauj)
(23)Who is the Chief Economic Advisor to the Government of India?
(a) Raghu Ram Rajan
(b) Arvind Subramanian
(c) Rajiv Mahirishi
(d) Arvind Pangariya
Ans-b(Arvind Subramanian)
(24)Which type of foreign investment is considered as unsafe?
(a) Foreign Direct Investment (FDI)
(b) Portfolio investment
(c) NRI deposits
(d) External commercial borrowing
Ans-b(Portfolio investment)
(25)The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was
(a) K.M. Munshi
(b) D.P. Khaitan
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) T.T. Krishnamachari
Ans-c(Dr. B.R. Ambedkar)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post