“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 10:43 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -33

(1)Which among the following is not an account under Balance of Payment?
(a)Current Account
(b)Capital Account
(c)Official Reserves Account
(d)Unilateral Payments Account
Ans-c(Official Reserves Account)
(2)Match the following.
Term                          Meaning
1.Globalisation   a.Process of reducing
                             or removing restrictions
                             on international trade.

2.Privatisation    b.Process of interaction
                              and integration among
                              the people, companies
                              and government of
                              different nations.
3.Liberalisation  c. Called as

                              denationalization
                              or disinvestment
(a)1-c, 2-a, 3-b
(b)1-b, 2-c, 3-a
(c)1-b, 2-a, 3-c
(d)1-c, 2-b, 3-a
Ans-b(1-b, 2-c, 3-a)
(3)Who appoints Governor of a state in India?
(a)Prime Minister
(b)Council of Minister
(c)Judge of Supreme Court
(d)President of India
Ans-d(President of India)
(4)What is the literal meaning of ‘Certiorari’?
(a)We command
(b)To have the body of
(c)To forbid
(d)To be certified or to be informed
Ans-d(To be certified or to be informed)
(5)Which among the following Mughal Emperor was illiterate?
(a)Shah Jahan
(b)Aurangzeb
(c)Akbar
(d)Jahangir
Ans-c(Akbar)
(6)Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded?
(a)Singapore
(b)Thailand
(c)Britain
(d)Italy
Ans-a(Singapore)
(7)Strait of Malacca separates which two land masses?
(a)Malay Peninsula and Indonesian Island of Sumatra
(b)Africa and Europe
(c)India and Sri Lanka
(d)North America and South America
Ans-a(Malay Peninsula and Indonesian Island of Sumatra)
(8)The latitude which passes through Sikkim also passes through_____________.
(a)Haryana
(b)Rajasthan
(c)Uttarakhand
(d)Himachal Pradesh
Ans-b(Rajasthan)
(9)Which of the following is not a plant hormone?
(a)Gibberellic
(b)Auxins
(c)Cytokinins
(d)Thyroxin
Ans-d(Thyroxin)
(10)Nephron is related to which of the following system of human body?
(a)Circulatory system
(b)Excretory System
(c)Reproductive System
(d)Respiratory system
Ans-b(Excretory System)
(11)Which Vitamin is obtained from Sun rays?
(a)Vitamin A
(b)Vitamin C
(c)Vitamin K
(d)Vitamin D
Ans-d(Vitamin D)
(12)Speed of light is maximum in___________.
(a)vacuum
(b)solids
(c)liquids
(d)gases
Ans-a(vacuum)
(13)What is the SI unit of electric current?
(a)Newton
(b)Joule
(c)Ampere
(d)Watt
Ans-c(Ampere)
(14)An IP address is__________bit number.
(a)8
(b)32
(c)64
(d)104
Ans-b(32)
(15)Process of losing electrons is known as____________.
(a)oxidation
(b)reduction
(c)radiation
(d)Both oxidation and reduction
Ans-a(oxidation)
(16)Anions are formed by___________.
(a)losing of electrons
(b)gaining of electrons
(c)gaining of neutrons
(d)losing of neutrons
Ans-b(gaining of electrons)
(17)Which among the following is the major cause of acid rain?
(a)carbon dioxide
(b)Carbon monoxide
(c)Nitrogen dioxide
(d)Oxygen
Ans-c(Nitrogen dioxide)
(18)First state to implement Saur Sujala Yojana is______________.
(a)Chattisgarh
(b)Uttaranchal
(c)Gujarat
(d)Maharashtra
Ans-a(Chattisgarh)
(19)Who is known for the invention of ‘World Wide Web’?
(a)Sir Tim-Berners-Lee
(b)Maxwell
(c)Martin Cooper
(d)S.A.Forbes
Ans-a(Sir Tim-Berners-Lee)
(20)B.Sai Praneeth is associated with which of the following sport?
(a)Hockey
(b)Badminton
(c)Chess
(d)Boxing
Ans-b(Badminton)
(21)Which of the following pair is incorrect?
(a)Muthuswami Dikshitar – Carnatic Music
(b)Parveen Sultana – Singer
(c)M.S Gopalakrishnan – Violinist
(d)Nandlal Bose – Flute
Ans-d(Nandlal Bose – Flute)
(22)Who among the following is the 2017 Asian Award recipient for the outstanding achievement in Cinema?
(a)Kunal Nayyar
(b)Vishal Bhardwaj
(c)Om Puri
(d)Zeishan Quadri
Ans-a(Kunal Nayyar)
(23)Who amongst the following is the author of the book”Rekha: The untold story” a biography on a veteran actress Rekha?
(a)Yasser Usman
(b)Anand Neelakantan
(c)Ram Kamal Mukherjee
(d)K. Vijay Kumar
Ans-a(Yasser Usman)
(24)Which among the following country exited from Trans-Pacific Partnership(TTP) in Jan 2017?
(a)Japan
(b)USA
(c)Mexico
(d)Brunei
Ans-b(USA)
(25)Which of the following country doesn’t matches to its famous tourist place?
(a)China – Great Wall of China
(b)Bhutan – Paro Taktsang
(c)Nepal – Pashupatinath Temple
(d)Sri Lanka – Padmanabhaswamy Temple
Ans-d(Sri Lanka – Padmanabhaswamy Temple)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post