“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 11:50 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -32

(1)In which market form, a market or industry is dominated by a few firms?
(a)Perfect Competition
(b)Monopoly
(c)Oligopoly
(d)Monopolistic
Ans-c(Oligopoly)
(2)Which amongst the following is not a component of monetary policy in India?
(a)Repo rate
(b)Moral suasion
(c)Credit Rationing
(d)Public Debt
Ans-d(Public Debt)
(3)Who among the following is not a member of any of the two houses of our country?
(a)Prime Minister
(b)Finance Minister
(c)President
(d)Railway Minister
Ans-c(President)
(4)Which article of Indian Constitution has the provision for National Emergency?
(a)Article 350
(b)Article 352
(c)Article 312
(d) Article 280
Ans-b(Article 352)
(5)Who led the Bardoli Satyagraha movement?
(a)Mahatma Gandhi
(b)Rabindra Nath Tagore
(c)Sardar Vallabhbhai Patel
(d)Chittaranjan Das
Ans-c(Sardar Vallabhbhai Patel)
(6)Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?
(a)Anant Singh
(b)Bal Gangadhar Tilak
(c)Bhagat Singh
(d)Dadabhai Naoroji
Ans-b(Bal Gangadhar Tilak)
(7)Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?
(a)Eastern Ghat
(b)Vindhyanchal
(c)Aravalli
(d)Western Ghat
Ans-d(Western Ghat)
(8)The final boundary between the Earth and the outer space is called__________.
(a)magnetosphere
(b)ionosphere
(c)mesopause
(d)magnetopause
Ans-d(magnetopause)
(9)What is the name of the hormone produced by thymus gland?
(a)Thyroxine
(b)Auxins
(c)Cytokinins
(d)Thymosin
Ans-d(Thymosin)
(10)Photosynthesis takes place in the presence of chlorophyll and______________.
(a)Water
(b)Nutrients
(c)carbon-dioxide
(d)sunlight
Ans-d(sunlight)
(11)Which blood group is universal acceptor?
(a)O+
(b)O-
(c)AB-
(d)AB+
Ans-d(AB+)
(12)If objects appear enlarged and inverted in a rear view mirror, then which type of mirror is used?
(a)Concave
(b)Convex
(c)Cylindrical
(d)Plane
Ans-a(Concave)
(13)Soap bubble attains spherical shape due to_____________.
(a)inertia
(b)pressure
(c)surface tension
(d)Viscosity
Ans-c(surface tension)
(14)CAD stands for________________.
(a)Common Aided Design
(b)Computer-Aided Design
(c)Complex Aided Design
(d)Communication Aided Design
Ans-b(Computer Aided Design)
(15)Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?
(a)Release of heat
(b)Absorption of heat
(c)Doesn’t involve any change in temperature
(d)None of the option is correct
Ans-a(Release of heat)
(16)What is the chemical formula for Sodium Chloride(Salt)?
(a)NaCl2
(b)NaCl
(c)Na2Cl
(d)Na2c
Ans-b(NaCl)
(17)Which of the following gas contributes the maximum to the phenomena of global warming?
(a) Methane
(b)Chlorofluorocarbon(CFC)
(c)Nitrogen dioxide
(d)Carbon dioxide
Ans-d(Carbon dioxide)
(18)Who selects the Social Audit Committee under MGNREGA scheme?
(a)Chief Minister
(b)Gram Sabha
(c)Mayor
(d)B.D.O
Ans-b(Gram Sabha)
(19)Which of the following was invented by Sir Humphry Davy?
(a)Safety Pin
(b)Steam Engine
(c)Safety Lamp
(d)X-Rays
Ans-c(Safety Lamp)
(20)Who has won the 2016 Men’s Single title at US Open?
(a)Novak Djokovic
(b)Rafael Nadal
(c)Stan Wawrinka
(d)Andy Murray
Ans-c(Stan Wawrinka)

(21)Match the following.
Dancer                  Dance
1.Radha Reddy   a. Bharatnatyam
2.Padma              b. Kathak
Subrahmanyam
3.Sitara Devi       C. Kuchipudi
(a)1-b,2-a,3-c
(b)1-c,2-b,3-a
(c)1-c,2-a,3-b
(d)1-a,2-c,3-b
Ans-c(1-c,2-a,3-b)
(22)Who has recently been awarded with Nobel Prize for peace in 2016?
(a)Juan Manuel Santos
(b)Henry Dunant
(c)Kailash Satyarthi
(d)Malala Yousefzai
Ans-a(Juan Manuel Santos)
(23)Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?
(a)It’s Not About You
(b)Invisible People
(c)An Era of Darkness
(d)Democrats and Dissenters
Ans-c(An Era of Darkness)
(24)With which country India has recently decided to partner with for strategic storage of crude oil in southern India?
(a)Iran
(b)Iraq
(c)The United Arab Emirates
(d)The United States of America
Ans-c(United Arab Emirates)
(25)Which neighbouring country of India is also referred as ‘Druk Yul’?
(a)Myanmar
(b)Maldives
(c)Bhutan
(d)Afghanistan
Ans-c(Bhutan)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post