“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:37 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -135

(1)What is the mascot of Linux Operating System?
(a)Bear
(b)Penguin
(c)Lion
(d)Whale
Ans-b(Penguin)
(2)Dynamite was invented by?
(a)Jean-Antoine Nollet
(b)Alfred Nobel
(c)Joseph Nicephore Niepce
(d)Ted Nelson
Ans-b(Alfred Nobel)
(3)The instrument used to measure Blood Pressure is
(a)Sphygmomano-meter
(b)Thermometer
(c)ECG
(d)Stethoscope
Ans-a(Sphygmomano-meter)
(4)Which of the following induces nitrogen fixation in soil?
(a)Protozoa
(b)Bacteria
(c)Fungi
(d)Algae
Ans-b(Bacteria)
(5)Which of the following is the largest known cell?
(a)Eukaryotic cell
(b)Prokaryotic Cell
(c)Mycoplasma
(d)Ostrich Eggs
Ans-d(Ostrich Eggs)
(6)The lowest layer of atmosphere is called___________.
(a)Stratosphere
(b)Troposphere
(c)Genosphere
(d)Exosphere
Ans-b(Troposphere)
(7)Which among the following is used to generate light, to weld metals?
(a)Ethylene
(b)Acetylene
(c)Glycol
(d)Oxalic acid
Ans-b(Acetylene)
(8)Who built Hawa Mahal?
(a)Guru Ramdas
(b)Maharaja Pratap Singh
(c)Rabindra Nath Tagore
(d)British Govt
Ans-b(Maharaja Pratap Singh)
(9)Dandiya is a popular dance form of_____________.
(a)Punjab
(b)Gujarat
(c)Maharashtra
(d)Madhya Pradesh
Ans-b(Gujarat)
(10)If the quantity of good X demanded increases from 2300 to 2700 when the price of good Y increases from Rs.45 to Rs.55, find Arc Cross elasticity of demand?
(a)4
(b)1.25
(c)0.25
(d)0.8
Ans-d(0.8)
(11)Which of the following is not an assumption of perfect competition?
(a)There are many buyers and sellers
(b)Average total costs continually decrease.
(c)The good sold by all sellers in the market is assumed to be homogeneous.
(d)Buyers and sellers in the market are assumed to have perfect information.
Ans-b(Average total costs continually decrease)
(12)The association of animals in which both the partners are benefitted is known as
(a)Ammansalism
(b)Commensalism
(c)Colony
(d)Mutualism
Ans-d(Mutualism)
(13)Keoladeo Ghana National Park in Rajasthan was formerly called as
(a)Salim Ali Bird Sanctuary
(b)Khijadia Bird Sanctuary
(c)Bharatpur Bird Sanctuary.
(d)Mayani Bird Sanctuary
Ans-c(Bharatpur Bird Sanctuary.)
(14)Mona Lisa is Painted on
(a)Stone
(b)Wood
(c)Paper
(d)Metal sheet
Ans-b(Wood)
(15)What is the study of Moon called?
(a)Selenology
(b)Cosmology
(c)Iridology
(d)Planetology
Ans-a(Selenology)
(16)Which is the largest and deepest ocean?
(a)Arctic
(b)Pacific
(c)Atlantic
(d)Indian
Ans-b(Pacific)
(17)Chanakya was known as____________.
(a)Rajasekhara
(b)Tajasvi
(c)Kautilya
(d)Vatsyayana
Ans-c(Kautilya)
(18)Jawaharlal Nehru was born in the year
(a)1789
(b)1839
(c)1889
(d)1799
Ans-c(1889)
(19)What is the venue of 2020 Summer Olympics?
(a)Tokyo
(b)Seoul
(c)Dubai
(d)Singapore
Ans-a(Tokyo)
(20)For what is Radiocarbon dating technique used?
(a)To estimate soil contamination
(b)To estimate the amount of water in fossils
(c)To estimate the age of fossils
(d)To estimate the quality of soil
Ans-c(To estimate the age of fossils)
(21)The strain produced in a body is directly proportional to the stress applied on it, is called________.
(a)Dollar’s law
(b)Hooke’s law
(c)Miller’s law
(d)Kepler’s law
Ans-b(Hooke’s law)
(22)Which article specifies Imposition of President’s Rule in States?
(a)Article 356
(b)Article 343
(c)Article 51A
(d)Article 80
Ans-a(Article 356)
(23)Who among the following is also the Chairman of the Planning Commission?
(a)Defence Minister
(b)Attorney General
(c)Prime Minister
(d)Finance Minister
Ans-c(Prime Minister)
(24)The first woman Chess Grandmaster from India is
(a)S.Vijayalakshmi
(b)Tania Sachdev
(c)Harika Dronavalli
(d)Richa Pujari
Ans-a(S.Vijayalakshmi)
(25)Who wrote “Romeo & Juliet”?
(a)Jane Austen
(b)Mark Twain
(c)Toni Morrison
(d)William Shakespeare
Ans-d(William Shakespeare)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post