“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:53 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -136

(1)Which of the following is a volatile memory of a computer?
(A)Secondary Memory
(B)Cache memory
(C)RAM
(D)ROM
Ans-C(RAM)
(2)Postage Meter was invented by
(A)Fyodor Pirotsky
(B)Arthur Pitney
(C)Fritz Pfleumer
(D)Stephen Perry
Ans-B(Arthur Pitney)
(3)Ringworm is a disease caused by
(A)Fungi
(B)Bacteria
(C)Virus
(D)Flies
Ans-A(Fungi)
(4)Mangifera indica is the scientific name of
(A)Guava
(B)Mango
(C)Amla
(D)Jackfruit
Ans-B(Mango)
(5)Crabs belong to the phylum
(A)Mollusca
(B)Cnidaria
(C)Arthropoda
(D)Platyhelminthes
Ans-C(Arthropoda)
(6)Who invented the modern periodic table?
(A)Faraday
(B)Mendeleev
(C)Newton
(D)Bohr
Ans-B(Mendeleev)
(7)Isobars have__________________.
(A)Same mass numbers but different atomic numbers
(B)Different mass numbers but same atomic numbers
(C)Same mass and atomic numbers
(D)Different mass and atomic numbers
Ans-A(Same mass numbers but different atomic numbers)
(8)The famous Brihadeshwara Temple is located in
(A)Madurai
(B)Thanjavur
(C)Kanchipuram
(D)Rameshwaram
Ans-B(Thanjavur)
(9)Maithili is primarily spoken in which state?
(A)Bihar
(B)Assam
(C)West Bengal
(D)Meghalaya
Ans-A(Bihar)
(10)If hiring an extra worker increases a factory’s output from 1000 to 1200 units per day, but the factory has to reduce the price of its product from Rs.25 to Rs.24 per unit to sell the additional output, the marginal revenue product of the last worker is
(A)Rs.3800
(B)Rs.200
(C)Rs.4000
(D)Rs.100
Ans-A(Rs.3800)
(11)Which law states that bad money drives good money out of circulation?
(A)Wagner’s law
(B)Grimm’s law
(C)Gresham’s law
(D)Keynes’ law
Ans-C(Gresham’s law)
(12)There is a protocol signed to reduce production of CFC, known as
(A)CFC Protocol
(B)IR Protocol
(C)Montreal Protocol
(D)UV Protocol
Ans-C(Montreal Protocol)
(13)Malachite is an ore/mineral of
(A)Lead
(B)Manganese
(C)Mercury
(D)Copper
Ans-D(Copper)
(14)Pune was once known as the capital of
(A)Scindias
(B)Holkars
(C)Bhosales
(D)Peshwas
Ans-D(Peshwas)
(15)Total number of countries in the world are
(A)125
(B)165
(C)255
(D)195
Ans-D(195)
(16)Which among the following is false about Earth?
(A)It is the densest planet.
(B)It is the fifth largest planet.
(C)It is also known as red planet.
(D)It is the third planet from the Sun.
Ans-C(It is also known as red planet.)
(17)Anti-apartheid activist___________was imprisoned for 27 years by the South African government in 1962.
(A)Thabo Mbeki
(B)Kgalema Motlanthe
(C)Nelson Mandela
(D)Evelyn Mase
Ans-C(Nelson Mandela)
(18)Chand Bibi was the ruler of__________.
(A)Ahmednagar
(B)Bijapur
(C)Satara
(D)Golconda
Ans-A(Ahmednagar)
(19)_______________is the 2016 Oscar Winner for Best Director.
(A)Alejandro G.Inarritu
(B)Adam McKay
(C)George Miller
(D)Tom McCarthy
Ans-A(Alejandro G.Inarritu)
(20)Which among the following will be a negative ion?
(A)If it has more electrons than protons
(B)If it has more electrons than neutrons
(C)If it has more protons than electrons
(D)If it has more protons than neutrons
Ans-A(If it has more electrons than)
(21)Why metals conduct electricity?
(A)Because of low melting point
(B)Because of high tensile strength
(C)Because of free electrons
(D)Because of high atomic density
Ans-C(Because of free electrons )
(22)To become a member of the Rajya Sabha a person should be at least__________years old.
(A)18
(B)30
(C)36
(D)24
Ans-B(30)
(23)How many schedules does the Indian Constitution have?
(A)6
(B)12
(C)18
(D)24
Ans-B(12)
(24)When is International Olympic Day observed?
(A)16th August
(B)2nd February
(C)18th December
(D)23rd June
Ans-D(23rd June)
(25)Author of famous book”12 Years A Slave” is
(A)Chetan Bhagat
(B)Nelson Mandela
(C)Solomon Northup Pirates
(D)Morarji Desai
Ans-C(Solomon Northup Pirates)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post