“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:02 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -121

(1)Garden inside the Taj Mahal is known as_______________.
(a)Mughal Garden
(b)Taj Bageecha
(c)Taj Mahal Garden
(d)Mahal Bageecha
Ans-a(Mughal Garden)
(2)How many Filmfare awards has Shahrukh Khan won?
(a)5
(b)10
(c)15
(d)20
Ans-c(15)
(3)Which drug is used to cure Glaucoma?
(a)Fexofenadine
(b)Ketoconazole
(c)Latanoprost
(d)Ibuprofen
Ans-c(Latanoprost)
(4)_______are a group of chemicals that influence cell division and shoot formation.
(a)Cytokinins
(b)Gibberellins
(c)Domins
(d)Auxins
Ans-a(Cytokinins)
(5)Lungs are the primary organs of________.
(a)Digestion
(b)Constipation
(c)Perspiration
(d)Respiration
Ans-d(Respiration)
(6)Who discovered Oxygen?
(a)Carl Scheele
(b)Hooke
(c)Heisenberg
(d)Williams
Ans-a(Carl Scheele)
(7)Electrons in the highest energy level of an atom are called________.
(a)valence protons
(b)orbital protons
(c)valence electrons
(d)orbital electrons
Ans-c(valence electrons)
(8)How many KB is equal to 1 GB?
(a)1O24
(b)256 x 1O24
(c)1O24 x 1O24
(d)1O24 x 1O24 x 128
Ans-c(1O24 x 1O24)
(9)The Queen who had the nick name”Bloody Mary”
(a)Elizabeth
(b)Victoria
(c)MaryI
(d)Ruth
Ans-c(Mary I)
(1O)Find arc elasticity of demand, if quantity demanded falls from 46OO to 42OO when price of the item is increased from Rs 96O to Rs 1OOO?
(a)-2.23
(b)-2.O9
(c)2.23
(d)2.O9
Ans-a(-2.23)
(11)Match the characteristics with their market structure:
(a)Difficult entry (often due to economies of scale)
(b)Can sell as much as it can at market price.
1)(a)Monopolistic Competition,(b)Pure Monopoly
2)(a)Pure Monopoly,(b)Oligopoly
3)(a)Oligopoly,(b)Pure Competition
4)(a)Pure Competition,(b)Oligopoly
Ans-(3)(a)Oligopoly,(b)Pure Competition
(12)Which of the following states has the maximum area of Mangrove forest?
(a)Rajasthan
(b)Uttar Pradesh
(c)Sikkim
(d)West Bengal
Ans-c(Sikkim)
(13)Manas Tiger Reserve is in which state?
(a)Telangana
(b)Madhya Pradesh
(c)Assam
(d)Kerala
Ans-a(Assam)
(14)first man to go into space was
(a)Roald Amundsen
(b)Reynalt Mayor
(c)Robert Peary
(d)Major Yuri Gagarin
Ans-d(Major Yuri Gagarin)
(15)India has how many states?
(a)26
(b)27
(c)29
(d)28
Ans-c(29)
(16)Which country is the largest producer of Wheat?
(a)Brazil
(b)United States
(c)France
(d)China
Ans-d(China)
(17)Noor Jahan was wife of which Mughal Emperor?
(a)Akbar
(b)Aurangzeb
(c)Jahangir
(d)Shah Jahan
Ans-c(Jahangir)
(18)Battle of Tarain was fought in the year___________?
(a)1526
(b)1757
(c)1191
(d)1857
Ans-c(1191)
(19)Who invented the Lightning Rod in 1749?
(a)Benjamin Franklin
(b)Nikola Tesla
(c)Eli Whitney
(d)George Washington
Ans-a(Benjamin Franklin)
(20)An object is in static equilibrium when it is___________.
(a)at rest
(b)moving in a circular path
(c)moving with uniform velocity
(d)accelerating at high speed
Ans-a(at rest)
(21)__________through a plane surface is the product of the magnetic flux density normal to the surface and the area of the surface.
(a)Magnetic susceptibility
(b)Magnetic resonance
(c)Magnetic flux
(d)Magnetic pulse
Ans-c(Magnetic flux)
(22)First country to make constitution is_____________.
(a)India
(b)England
(c)USA
(d)Sri Lanka
Ans-c(USA)
(23)The number of parliamentary seats((Lok SAbha)of Chandigarh is
(a)1
(b)6
(c)11
(d)15
Ans-a(1)
(24)Which country won the ICC Under-19 Cricket World Cup in 2016?
(a)Australia
(b)West Indies
(c)Srilanka
(d)South Africa
Ans-b(West Indies)
(25)“Malgudi Days”was written by________.
(a)Vijay Krishna Acharya
(b)Rajat Arora
(c)Mrinal Jha
(d)RK Narayan
Ans-d(RK Narayan)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post