“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:29 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -120

(1)which world heritage site comprises of the tomb of Iltumish?
(a)Humayun’s Tomb
(b)Mahabodhi Temple Complex
(c)Qutub Minar
(d)Red Fort Complex
Ans-c(Qutub Minar)
(2)Highest Civilian Honour received by Mary Kom is
(a)Padma Shri
(b)Padma Bhushan
(c)Padma Vibhushan
(d)Bharat Ratna
Ans-b(Padma Bhushan)
(3)Which drug is used for Pain Relief?
(a)Risedronate
(b)Tramadol
(c)Folic Acid
(d)Bupropion
Ans-b(Tramadol)
(4)Sugarcane is a type of________.
(a)creeper
(b)tree
(c)shrub
(d)grass
Ans-d(grass)
(5)Who is commonly known as “the Father of Microbiology”?
(a)Robert Hooke
(b)Antonie Philips van Leeuwenhoek
(c)Carl Linnaeus
(d)Charles Darwin
Ans-b(Antonie Philips van Leeuwenhoek)
(6)Which of the following is a Synthetic rubber?
(a)Leoprene
(b)Monoprene
(c)Neoprene
(d)Isoprene
Ans-c(Neoprene)
(7)NaCl has___________.
(a)nonpolar bonds
(b)polar covalent bonds
(c)Metallic bonds
(d)ionic bonds
Ans-d(ionic bonds)
(8)Which of the following is equivalent to 1 Kilobyte?
(a)128 Bytes
(b)256 Bytes
(c)512 Bytes
(d)1O24 Bytes
Ans-d(1O24 Bytes)
(9)Marathi is the official language of_____________.
(a)Chandigarh
(b)Dadra and Nagar Haveli
(c)Daman and Diu
(d)Delhi
Ans-b(Dadra and Nagar Haveli)
(10)If demand curve for racing cycles is D=596OO-6P and supply curve is S=296OO + 4P, find the equilibrium Quantity?
(a)118OOO
(b)3OO
(c)416OO
(d)6OOO
Ans-c(416OO)
(11)Which of the following statements is incorrect, if resources were unlimited?
(a)there would still be scarcity and opportunity costs
(b)there would still be scarcity but no opportunity costs
(c)there would be no scarcity, but there would be opportunity costs
(d)there would neither be scarcity nor opportunity costs
Ans-c(there would be no scarcity, but there would be opportunity costs)
(12)For the aquatic organisms, the source of food is
(a)Phytoplankton
(b)Sea Weed
(c)Aqua Plankton
(d)Zooplankton
Ans-a(Phytoplankton)
(13)Haemoglobin has the highest affinity with which of the following?
(a)SO2
(b)CO2
(c)CO
(d)NO2
Ans-c(CO)
(14)The Lena river passes through which country?
(a)China
(b)USA
(c)Russia
(d)Brazil
Ans-c(Russia)
(15)Mars is the_____________Planet from the Sun.
(a)2nd
(b)4th
(c)6th
(d)8th
Ans-b(4th)
(16)Which city is located on the banks of the river Alaknanda?
(a)Badrinath
(b)Ayodhya
(c)Allahabad
(d)Lucknow
Ans-a(Badrinath)
(17)Kalinga War was fought in the year____________.
(a)16O4 BC
(b)261 BC
(c)731 AD
(d)1113 AD
Ans-b(261 BC)
(18)The League of Nations was formed at the end of which war?
(a)World War I
(b)World WAr II
(c)Gulf War I
(d)Gulf War II
Ans-a(World War I)
(19)Who developed the theory of Evolution?
(a)Charles Darwin
(b)Isaac Newton
(c)Pranav Mistry
(d)Galileo Galilei
Ans-a(Charles Darwin)
(20)Which among the following is not a unit of distance?
(a)Light year
(b)Longsec
(c)Astronomical unit
(d)Parsec
Ans-b(Longsec)
(21)The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is____________.
(a)greater than the weight when the person is stationary
(b)twice the weight when the person is stationary
(c)less than the weight when the person is stationary
(d)same as the weight when the person is stationary
Ans-c(less than the weight when the person is stationary)
(22)The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called
(a)Tyranny
(b)Fascism
(c)Oligarchy
(d)Plutocracy
Ans-c(Oligarchy)
(23)The number of Parliamentary seats(Lok Sabha)of Haryana is
(a)1O
(b)26
(c)28
(d)48
Ans-a(1O)
(24)Jeev Milkha Singh is associated with which game?
(a)Polo
(b)Badminton
(c)Golf
(d)Tennis
Ans-c(Golf)
(25)Name the author of the book “Pakistan the Gathering Storm”.
(a)Parvez Musharraf
(b)Benazir Bhutto
(c)Chetan Bhagat
(d)Javier Moro
Ans-b(Benazir Bhutto)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post