“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:00 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-23

(1)A word that reads the same backwards as forwards-
(a)Palindrome
(b)Acrostic
(c)Homophone
(d)Acronym
Ans-a(Palindrome- विलोमपद )
(2)A principle or standard by which anything is or can be judged-
(a)Criterion
(b)Manifesto
(c)Copyright
(d)Epitome
Ans-a(Criterion-मानदण्ड)
(3)A person who is self-centred-
(a)Eccentric
(b)Egoist
(c)Masochist
(d)Narcissist
Ans-b(Egoist-स्वार्थी)
(4)The firing of many guns at the same time to mark an occasion-
(a)Volley
(b)Fusillade
(c)Salvo
(d)Attack
Ans-c(Salvo-बारूद की बौछार, जयजयकार)
(5)One living on vegetables-
(a)Barbarian
(b)Vegetarian
(c)Herbivore
(d)Carnivore
Ans-b(Vegetarian-शाकाहारी)
(6)A person who supports or speaks in favour of something-
(a)Volunteer
(b)Advocate
(c)Assistance
(d)Adviser
Ans-b(Advocate-अधिवक्ता)
(7)An extract from a book of writing-
(a)Preface
(b)Excerpt
(c)Review
(d)Footnote
Ans-b(Excerpt-अंश)

 

(1)Person who files a suit-
(a)Suitor
(b)Plaintiff
(c)Accuser
(d)Charger
Ans-b(Plaintiff-अभियोक्ता, अर्जीदार)
(2)Take great pleasure-
(a)Satisfied
(b)Uphold
(c)Overhaul
(d)Revel
Ans-d(Revel-आनंद लेना)
(3)The practise of having many wives-
(a)Calligraphy
(b)Polygamy
(c)Polyandry
(d)Bigamy
Ans-b(Polygamy-बहुविवाह प्रथा)
(4)A person who abstains completely from alcoholic drinks-
(a)Derelict
(b)Subjunctive
(c)Incriminatory
(d)Teetotaller
Ans-d(Teetotaller-पूर्णतया मद्यत्यागी)
(5)A strong dislike-
(a)Entreaty
(b)Animosity
(c)Malice
(d)Reciprocity
Ans-b(Animosity-घृणा)
(6)The Mahabharata is a long poem based on a noble theme-
(a)Story
(b)Narration
(c)Epic
(d)Summary
Ans-c(Epic-महाकाव्य )
(7)A frog lives both on land as well as in water-
(a)Amphibian
(b)Aquatic
(c)Ambidexterous
(d)Animate
Ans-a(Amphibian-उभयचर)

 

(1)Can be read clearly
(a)Eligible
(b)Intangible
(c)Illegible
(d)Legible
Ans-d(Legible-सुपाठ्य)
(2)The act of killing one’s own father-
(a)Parricide
(b)Patricide
(c)Fratricide
(d)Parasite
Ans-b(Patricide-पितृहत्या)
(3)An animal which feed on fish-
(a)Carnivorous
(b)Herbivorous
(c)Piscivorous
(d)Parasite
Ans-c(Piscivorous-मछली खाने वाला)
(4)Person who directs preparation of a newspaper-
(a)Instructor
(b)Auditor
(c)Editor
(d)Author
Ans-c(Editor-संपादक)
(5)A person who does not think or behave like everyone else, but has independent, unusual opinions-
(a)Hermit
(b)Individual
(c)Maverick
(d)Matriarch
Ans-c(Maverick-विद्रोही)
(6)Child of unusual or remarkable talent-
(a)Prodigy
(b)Genius
(c)Geek
(d)Intellectual
Ans-a(Prodigy-विलक्षण प्रतिभा)
(7)Government runs its administration through departments staffed by civil servants-
(a)Bureaucracy
(b)Democracy
(c)Aristocracy
(d)Oligarchy
Ans-a(Bureaucracy-नौकरशाही)

 

(1)One who looks at the bright side of things-
(a)Pessimist
(b)Pacifist
(c)Optimist
(d)Humanist
Ans-c(Optimist-आशावादी)
(2)A list of dishes-
(a)Cuisine
(b)Dessert
(c)Buffet
(d)Menu
Ans-d(Menu-व्यंजन सूची)
(3)One who believes in fate-
(a)Believer
(b)Fatalist
(c)Agnostic
(d)Sceptic
Ans-b(Fatalist-भाग्यवादी)
(4)Smugly self-satisfied-
(a)Responsive
(b)Complacent
(c)Jovial
(d)Witty
Ans-b(Complacent-आत्मा-संतुष्ट, अपनी उन्नति से संतुष्ट )
(5)A person who makes a scientific study of birds-
(a)Ornithologist
(b)Orthodontist
(c)Anaesthetist
(d)Astrophysicist
Ans-a(Ornithologist-पक्षी विशेषज्ञ)
(6)Having to do with artistic beauty-
(a)Aesthetic
(b)Excellence
(c)Artful
(d)Creative
Ans-a(Aesthetic-सौंदर्यप्रेमी)
(7)A person who lives by himself-
(a)Bachelor
(b)Recluse
(c)Spinster
(d)Priest
Ans-b(Recluse-एकांतवासी, वैरागी)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post