“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:26 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-22

(1)A person of obscure position who has gained wealth-
(a)Extravagant
(b)Promiscuous
(c)Parvenu
(d)Sumptuary
Ans-c(Parvenu-नौदौलत, असंस्कृत धनी व्यक्ति)
(2)To reduce to nothing-
(a)Cull
(b)Lull
(c)Null
(d)Annul
Ans-c(Null-व्यर्थ)
(3)An obviously true or hackneyed statement-
(a)Truism
(b)Syllogism
(c)Iconic
(d)Imagism
Ans-a(Truism-स्वत: सिद्ध, सामान्य सत्य)
(4)Words inscribed on a tomb-
(a)Epilogue
(b)Epitaph
(c)Epitome
(d)Epistle
Ans-b(Epitaph-व्यक्ति के कब्र पर लिखी हुई बात, समाधि-लेख)
(5)The act of producing beautiful handwriting using a brush or a special pen-
(a)Hieroglyphics
(b)Calligraphy
(c)Stencilling
(d)Graphics
Ans-b(Calligraphy-सुंदर लिखावट)
(6)A word composed of the first letters of the words in a phrase-
(a)Acronym
(b)Abridgement
(c)Almanac
(d)Anachronism
Ans-a(Acronym-प्रथमाक्षरी नाम)
(7)A study of sounds is known as-
(a)Semantics
(b)Stylistics
(c)Linguistics
(d)Phonetics
Ans-d(Phonetics-उच्चारण का विज्ञान, ध्वनि का विज्ञान)

(1)More like a woman than a man in manners and habits
(a)Unmanly
(b)Effeminate
(c)Womanish
(d)Delicate
Ans-b(Effeminate-औरताना गुण)
(2)Handwriting which is difficult or impossible to read
(a)Unintelligible
(b)Eligible
(c)Illegible
(d)Illogical
Ans-c(Illegible-अपठनीय)
(3)To play the part of, and function as, some other person
(a)Imitate
(b)Pretend
(c)Impersonate
(d)Act
Ans-c(Impersonate-रूप धारण करना, अभिनय करना)
(4)Not easily pleased by anything
(a)Fastidious
(b)Maiden
(c)Medieval
(d)Precarious
Ans-a(Fastidious-नखरेबाज)
(5)To die without having made a will
(a)Intaglio
(b)Inveterate
(c)Intestate
(d)Insolvent
Ans-c(Intestate-निर्वसीयत)
(6)One who enjoys inflicting pain on himself
(a)Masochist
(b)Nihilist
(c)Egoist
(d)sadist
Ans-a(Masochist-स्वपीड़न-कामुक)
(7)Murder of a brother
(a)Fratricide
(b)Patricide
(c)Regicide
(d)Homicide
Ans-a(Fratricide-भ्रातृ हत्या)

(1)A place where birds are kept-
(a)Aviary
(b)House
(c)Aquarium
(d)Apiary
Ans-a(Aviary-पक्षीशाला)
(2)That which has a double meaning-
(a)Doubtless
(b)Uncertain
(c)Controversial
(d)Ambiguous
Ans-d(Ambiguous-दो अर्थोंवाला)
(3)Incapable of making errors-
(a)Infallible
(b)Incorrigible
(c)Impervious
(d)Inexplicable
Ans-a(Infallible-जो गलती ना करें)
(4)Governed by a sense of duty
(a)Conscious
(b)Sensible
(c)Intelligent
(d)Conscientious
Ans-d(Conscientious-कर्तव्यनिष्ठ)
(5)The depository where state records and documents are preserved-
(a)Museum
(b)Library
(c)Emporium
(d)Archive
Ans-d(Archive-लेखागार)
(6)That which is no longer fashionable or in use-
(a)Unused
(b)Ancient
(c)Obsolete
(d)Old
Ans-c(Obsolete-पुराना, अब प्रयोग में नहीं )
(7)Murder of a king-
(a)Homicide
(b)Fratricide
(c)Regicide
(d)Parricide
Ans-c(Regicide-राजा की हत्या)

(1)Science of human mind and behaviour-
(a)Physiology
(b)Psychology
(c)Sociology
(d)Philology
Ans-b(Psychology-मनोविज्ञान)
(2)A set of three related works by the same author
(a)Topology
(b)Trilogy
(c)Trichology
(d)Ecology
Ans-b(Trilogy-रचनात्रय(तीन रचनाएं जो एक दूसरे से जुड़ी हो))
(3)The study or practice of dancing or composing ballets-
(a)Calligraphy
(b)Cartography
(c)Choreography
(d)Epigraphy
Ans-c(Choreography-नृत्यकला)
(4)Having juicy or fleshy and thick tissues
(a)Succulent
(b)Translucent
(c)Dissolvent
(d)Dissident
Ans-a(Succulent-रसीला)
(5)One who accepts pleasure and pain equally
(a)Thespian
(b)Sadist
(c)Stoic
(d)Humanitarian
Ans-c(Stoic-तटस्थ)
(6)One who thinks or speaks too much of himself
(a)Imposter
(b)Enthusiast
(c)Egoist
(d)Optimist
Ans-c(Egoist-अहंकारी/स्वार्थी)
(7)An exact-copy of handwriting or a picture produced by a machine
(a)Original
(b)Facsimile
(c)Copy
(d)None of these
Ans-b(Facsimile-ठीक सदृश्य)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post