“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 11:00 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK Question & Answers on Indian Mythology

Q1. In Mahabharat, Devavrata was the other name of…..
(a) Arjun
(b) Bhishma
(c) Krishna
(d) Balaram
Answer: (b) Bhishma

Q2. How many incarnations of Vishnu appeared in Satya or Krita Yuga from his Dashavatar?
(a) 3
(b) 2
(c) 5
(d) 4
Answer: (d) 4

Q3. Which one is the first avatar of Lord Vishnu from his Dashavatar?
(a) Matsya
(b) Kurma
(c) Varah
(d) Narasimbha
Answer: (a) Matsya

Q4. In the Narasimbha avatar, Lord Vishnu kill….?
(a) Hiranyakashipu
(b) Bali
(c) Ravan
(d) Mayasura
Answer: (a) Hiranyakashipu

Q5. In which Yuga, Shree Rama was born in Ayodhya?
(a) Satya Yuga
(b) Treta Yuga
(c) Dwapara Yuga
(d) Kali Yuga
Answer: (b) Treta Yuga

 

Q6. Sati (wife of Lord Shiva) was the daughter of…..?
(a) Kubera
(b) Daksha Prajapati
(c) Himavan
(d) None of the above
Answer: (b) Daksha Prajapati

Q7. Who wrote down the epic Mahabharata while Vyasa was dictating?
(a) Narada
(b) Vishwakarma
(c) Ganesh
(d) Shiv
Answer: (c) Ganesh

Q8. Who brought the River goddess Ganga to Earth from the heavens?
(a) Shree Rama
(b) Krishna
(c) Bhagiratha
(d) Raja Harishchandra
Answer: (c) Bhagiratha

Q9. In which Yuga, Krishna was born?

(a) Satya Yuga
(b) Treta Yuga
(c) Dwapara Yuga
(d) Kali Yuga
Answer: (c) Dwapara Yuga

Q10. What is the final incarnation of Lord Vishnu in his Dashavatara?
(a) Kurma
(b) Krishna
(c) Parashuram
(d) Kalki
Answer: (d) Kalki

Q11. For how many days was the battle of kurukshetra was fought?
(a) 12
(b) 18
(c) 15
(d) 8
Answer: (b) 18

Q12. What is the name of Lord Krishna’s conch shell?
(a) Panchjanya
(b) Paundra
(c) Devdutta
(d) Anantavijaya
Answer: (a) Panchjanya

Q13. What was the real name of Valmiki, the writer of Ramayana?

(a) Basuki
(b) Devabrata
(c) Ratnakar
(d) Partha
Answer: (c) Ratnakar

Q14. Who is known as the father of Sita?

(a) Yayati
(b) Raja Dasharath
(c) Raja Janak
(d) Manu
Answer: (c) Raja Janak

Q15. From which forest Sita was abducted by the Ravana?
(a) Ashok Vatika
(b) Kamyaka Forest
(c) Dandaka forest
(d) None of the above
Answer: (c) Dandaka forest

Q16. What was the name of Arjuna in the thirteenth year of his exile at King Virata’s Kingdom?
(a) Uttara
(b) Brihannala
(c) Urvashi
(d) Sathyavathi
Answer: (b) Brihannala

Q17. Who is known as the mother of King Dhritarashtra?
(a) Amba
(b) Ambika
(c) Ambalika
(d) Sathyavathi
Answer: (b) Ambika

Q18. King of Manipur Babruvahana was the son of
(a) Vidur
(b) Krishna
(c) Bhim
(d) Arjun
Answer: (d) Arjun

Q19. Who has killed the demon Bakasur
(a) Arjun
(b) Bhim
(c) Shree Ram
(d) Krishna
Answer: (b) Bhim

Q20. Who is known as the mother of Ravan

(a) Shoorpanakha
(b) Mandodari
(c) Kaikesi
(d) Diti

Answer: (c) Kaikesi

Q21. Which one is the feminine form of Lord Vishnu helping devas to retain their immortality
(a) Aditi
(b) Mohini
(c) Lakshmi
(d) Padma
Answer: (b) Mohini

Q22. What is the name of the daughter of Kingh Dasharatha and Kausalya
(a) Vershini
(b) Shanta
(c) Aditi
(d) None of the above
Answer: (b) Shanta

Q23. What is the name of the only sister of 100 Kaurav brothers
(a) Ulupi
(b) Uttara
(c) Dussala
(d) Hidimba
Answer: (c) Dussala

Q24. From which area Duryodhana’s maternal uncle Shakuni belongs to

(a) Kamboj
(b) Panchal
(c) Pragjyotishpur
(d) Gandhar
Answer: (d) Gandhar

Q25. Who is known as the father of Goddess Parvati
(a) Daksha Prajapati
(b) Bramha
(c) Himavat
(d) Parasuram
Answer: (c) Himavat

Q26. How many children was born to Devaki and Vasudev before Krishna birth
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 8
Answer: (c) 7

Q27. According to Hindu mythology who invented the musical instrument Veena
(a) Vishnu
(b) Narad
(c) Saraswati
(d) Krishna
Answer: (b) Narad

Q28. Who is known as the Lord of wealth

(a) Lakshmi
(b) Shiv
(c) Kuber
(d) Brahma
Answer:  (a) Lakshmi

Q29. Who narrates the action of Kurukshetra to Dhritarashtra live during the battle
(a) Vidur
(b) Sanjay
(c) Ganesh
(d) Kunti
Answer: (b) Sanjay

Q30. Which one of the below is not immortal according to Hindu mythology
(a) Parashuram
(b) Bali
(c) Hanuman
(d) Valmiki
Answer: (d) Valmiki

Q31. Who gifted the Shiv Dhanush to King Janak, broken by Lord Rama at Sita swayamvar
(a) Shiv
(b) Vishnu
(c) Parashuram
(d) Nandi
Answer: (c) Parashuram

Q32. What is the name of the sister of Krishna and Balaram
(a) Rukmini
(b) Subhadra
(c) Satyabhama
(d) Chitrangada
Answer: (b) Subhadra

Q33. Who is known as the mother of King Bharat
(a) Menaka
(b) Ganga
(c) Shakuntala
(d) Parvati

Answer: (c) Shakuntala

Q34. On which day of Kurukshetra War, Bhishma was put on deathbed of arrows by Arjun
(a) 5th Day
(b) 8th Day
(c) 10th Day
(d) 16th Day
Answer: (c) 10th Day

Q35. ‘Vrishakethu’ is the son of

(a) Bhima
(b) Arjun
(c) Karna
(d) Kripacharya
Answer: (c) Karna

Q36. The Lord of the Dance ‘Nataraj’, is a depiction of the God
(a) Vishnu
(b) Shiva
(c) Brahma
(d) Krishna
Answer: (b) Shiva

Q37. What is the vehicle of Lord Ganesha
(a) Elephant
(b) Owl
(c) Swan
(d) Mouse
Answer: (d) Mouse

Q38. Who broke the teeth of Lord Ganesha
(a) Kubera
(b) Indra
(c) Parshuram
(d) Shiva
Answer: (c) Parshuram

Q39. In Ramayan, who was Lakshmana’s mother

(a) Sumitra
(b) Urmila
(c) Kaikeyi
(d) Kunti

Answer: (a) Sumitra

Q40. Who informed Hanuman that Sita was taken to Lanka by Ravana
(a) Jatayu
(b) Bali
(c) Sampati
(d) Vibhishana
Answer: (c) Sampati

Q41. Samba was the son of Krishna and
(a) Rukmini
(b) Kalindi
(c) Satyabhama
(d) Jambavati
Answer: (d) Jambavati

Q42. Who build the palace for Pandavas at khandavprastha
(a) Krishna
(b) Balaram
(c) Vishwakarma
(d) Maya
Answer: (d) Maya

Q43. Who is the wife of God Indra
(a) Shachi
(b) Mandoodari
(c) Satyabhama
(d) Rati
Answer: (a) Shachi

Q44. Who assuming the form of a golden deer to help Ravana to kidnapped Sita
(a) Subahu
(b) Meghanath
(c) Maricha
(d) Dushana
Answer: (c) Maricha

Q45. In Ramayan, Meghanath is the other name of
(a) Ravan
(b) Indrajit
(c) Vibhishana
(d) Hanuman
Answer: (b) Indrajit

Q46. How many heads does Lord Brahma have
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (c) 4

Q47. According to Mahabharat, Ganga was the wife of
(a) Vichitravirya
(b) Shantanu
(c) Chitrangada
(d) Vishvamitra
Answer: (b) Shantanu

Q48. Who swallowed the poison known as ‘Halahala’, produce during Samudra Manthan
(a) Vishnu
(b) Indra
(c) Shiva
(d) Parvati
Answer: (c) Shiva

Q49. According to hindu mythology, who is the father of Shani ?
(a) Shiva
(b) Pavan
(c) Chandra
(d) Surya
Answer: (d) Surya

Q50. The King of Lanka, Ravana is also known as?

(a) Vasuki
(b) Dashanana
(c) Meghanath
(d) Mayasura
Answer: (b) Dashanana

Q51. Which one is the last kanda of the epic Ramayan?
(a) Uttara Kanda
(b) Yuddha Kanda
(c) Sundara Kanda
(d) Aranya Kanda
Answer: (a) Uttara Kanda

Q52. What was the original name of the Mahabharata?
(a) Katha Samhita
(b) Rajata Rangini
(c) Jai Samhita
(d) Bharat Katha
Answer: (c) Jai Samhita

Q53. Upanishads are books on….
(a) Religion
(b) Yoga
(c) Law
(d) Philosophy
Answer: (d) Philosophy

Q54. The word “Buddha” means…..

(a) Anything beyond God
(b) Soul after death
(c) The Enlightened one
(d) The ultimate path of moksha
Answer: (c) The Enlightened one

Q55. Total number of sons of Lord Vishnu and Goddess Lakshmi have…
(a) 5
(b) 8
(c) 12
(d) 18
Answer: (d) 18

Q56. Which one is the third incarnation of Lord Vishnu?
(a) Varaha
(b) Vamana
(c) Parashurama
(d) Matsya
Answer: (a) Varaha

Q57. Who is the half-brother of Kubera?
(a) Ram
(b) Ravana
(c) Krishna
(d) Parashurama
Answer: (b) Ravana

Q58. Who is the wife of Lord Brahma?

(a) Gayatri
(b) Lakshmi
(c) Saraswati
(d) Parvati
Answer: (c) Saraswati

Q59. Rakhi festival is celebrated during the full moon day of the __________ month?
(a) Chaitra
(b) Magha
(c) Kartika
(d) Shravan
Answer: (d) Shravan

Q60. Apart from Arjuna, who was the other person to listen to the Gita as it was being instructed by Krishna during war?
(a) Vidura
(b) Bhisma
(c) Sanjaya
(d) Yudhishthira
Answer: (c) Sanjaya

Q61. According to Rigveda, on the bank of which river the “Battle of the Ten Kings” was fought?
(a) Ganga
(b) Saraswati
(c) Parusni
(d) Bhavani
Answer: (c) Parusni

Q62. On which river bank is Ayodhya situated?
(a) Ganges
(b) Yamuna
(c) Gomti
(d) Saryu
Answer: (d) Saryu

Q63. Which Veda contains cure of diseases?
(a) Sama Veda
(b) Atharva Veda
(c) Rig Veda
(d) Yajur Veda
Answer: (b) Atharva Veda

Q64. The story of Krishna Vasudeva is the principal subject of?
(a) Bhagwat Purana
(b) Shiv Purana
(c) Agni Purana
(d) Brahma Purana
Answer: (a) Bhagwat Purana

Q65. Which Vedic God/Goddess was known as Purandar?
(a) Indra
(b) Varun
(c) Agni
(d) Aditi
Answer: (a) Indra

Q66. “Santhara” is a ritual of fasting to death amongst?
(a) Buddhist
(b) Jains
(c) Hindu
(d) Islam
Answer: (a) Indra

Q67. In which Veda, the Battle of the Ten Kings is mentioned?
(a) Upanishads
(b) Atharvaveda
(c) Rigveda
(d) Yajurveda
Answer: (c) Rig

Q68. In the epic Ramayana, which bird tried to stop Ravana from carrying Sita?

(a) Vibhishan

(b) Jatayu

(c) Garuda

(d) Bhulingaveda

Answer: (b) Jatayu

Q69. Lord Rama belonged to which of the following era or Yuga?

(a) Dwapara

(b) Thretayuga

(c) Satyuga

(d) None of them

Answer: (b) Thretayuga

Q70. Who among the following is the consort of Lord Vishnu?

(a) Durga

(b) Lakshmi

(c) Uma

(d) Kali

Answer: (b) Lakshmi

Q71. According to Hindu mythology King Kansa was the uncle of?

(a) Rama

(b) Arjuna

(c) Krishna

(d) Duryodhana

Answer: (c) Krishna

Q72. In the Ramayana, during the fourteen years of Rama’s exile, Bharat did not rule from Ayodhya. What was his temporary capital?

(a) Kalinga

(b) Nandigram

(c) Mathura

(d) Varanasi

Answer: (b) Nandigram

Q73. According to Hindu mythology, who among the following is considered as the Creator of the Universe?

(a) Shiva

(b) Indra

(c) Vishnu

(d) Brahma

Answer: (d) Brahma

Q74. Name the vehicle of Ravana in which he could fly to any destination?

(a) Aksha Ratham

(b) Flying Horse

(c) Pushpaka Vimanam

(d) Garuda

Answer: (c) Pushpaka Vimanam

Q75. Which form did Lord Vishnu assume to provide amrit or nector to the gods or devas?

(a) Krishna Avatar

(b) Varaha Avatar

(c) Matsya Avatar

(d) Kurma Avatar

Answer: (d) Kurma Avatar

Q76. According to Mahabharat, Ganga was the wife of….

(a) Vichitravirya

(b) Shantanu

(c) Chitrangada

(d) Vishvamitra

Answer: (b) Shantanu

Q77. Who build the palace for Pandavas at khandavprastha?

(a) Krishna

(b) Balram

(c) Vishwakarma

(d) Maya

Answer: (d) Maya

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post