“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 10:30 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK MCQ with Answers: Ancient Indian History(Jain Dharma & Tirthankar) Set-5

1. Sumtinath Tirthankara was born from whose womb?

A. Tara

B. Marudevi

C. Vijaya

D. Sumangla

2. In which Nakshatra (constellation) Sumtinath Tirthankar was born?

A. Satbhisha Nakshatra

B. Dhanishtha

C. Shravan

D. Magha Nakshtra

3. According to Jains, what was the number of Gandhars of Sumtinath Tirthankar?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200

4. Who was the first Gandhar of Sumtinath Tirthankar?

A. Bhanuraj

B. Vishwasen

C. Kritverma

D. Charam Swami

5. In which Hindi month Sumtinath Tirthankar received diksha?

A. Vaisakh

B. Jyestha

C. Chetra

D. Magha

6. Where did Sumtinath Tirthankar receive Shiksha (enlightenment)?

A. Ayodhya

B. Nasik

C. Ujjain

D. Kiskindha

7. For how many years Sumtinath Tirthankar prayed?

A. 10

B. 20

C. 30

D. 40

8. Under which tree Sumtinath Tirthankar received Kaivalya Gyan?

A. Devdar

B. Neem

C. Priyangu

D. Vat

9. Where did Sumtinath Tirthankar attained Nirvana?

A. Sammed Shikhar

B. Parsnath

C. Girnar

D. Pawapur

10. After receipt of Diksha, with which food Sumtinath Tirthankar initiated first Parna?

A. Milk

B. Makhan

C. Kheer

D. Ghee

Question No. Answer
1. D
2. D
3. B
4. D
5. A
6. A
7. B
8. C
9. A
10. C

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post