“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:16 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK MCQ with Answers: Ancient Indian History(Art & Culture) Set-3

1. Who was the patron king of Pataliputra Buddhist Council?

A. Ajatashatru

B. Kalashoka

C. Ashoka

D. Kanishka

2. In which of following Buddhist councils compilation of holy books was completed?

A. Rajgir

B. Pataliputra

C. Kashmir

D. Vaishali

3. Which symbol shows renunciation?

A. Lotus

B. Bull

C. Elephant

D. Horse

4. In which of the following places Vardhaman attained the state of enlightenment?

A. Kundagram

B. Pavapuri

C. Jrimbhik Gram

D. Kashmir

5. Which of the following is not a holy book of Jainism?

A. Anga sahitya

B. Upang sahitya

C. Sutta pitaka

D. Kalpasutra

6. Who was the founder of Pataliputra?

A. Bimbisar

B. Ajatashatru

C. Udayin

D. Kanishka

7. Who wrote Mudrarakshasa?

A. Vishakhadatta

B. Panini

C. Patanjali

D. Shudrak

8. Which Mauryan king holds the title of Amitraghata?

A. Bimbisar

B. Chandragupta Maurya

C. Bindusar

D. Ashoka

9. Who deciphered Ashokan inscription?

A. Robert Clive

B. Lady Hardinge

C. James Prinsep

D. Dalhousie

10. Which of the following inscriptions is found in purest Sanskrit?

A. Ruminidei

B. Junagarh

C. Kalsi

D. Patliputra

Question No. Answer
1. C
2. A
3. D
4. C
5. C
6. C
7. A
8. C
9. C
10. B

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post