“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:19 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -99

(1)The largest estuarine mangrove forest in the world is at?
(a)Sundarbans National Park
(b)Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks
(c)Keoladeo National Park
(d)Manas Wildlife Sanctuary
Ans-a(Sundarbans National Park)
(2)Amartya Sen won Nobel Prize for?
(a)Literature
(b)Physics
(c)Peace
(d)Economic Sciences
Ans-d(Economic Sciences)
(3)The amount of blood filtered together by both the kidneys in a 70 kg adult male human in a minute is
(a)1100 ml
(b)100 ml
(c)1500 ml
(d)500 ml
Ans-a(1100 ml)
(4)Which feature of a plant helps to distinguish a monocot from a dicot?
(a)pollination
(b)venation
(c)vernation
(d)aestivation
Ans-b(venation)
(5)The Mutation Theory was proposed by___________________.
(a)Charles Lyell
(b)William Smith
(c)Hugo De Vries
(d)Harrison Schmitt
Ans-c(Hugo De Vries)
(6)Which of the following elements has the lowest melting point?
(a)Helium
(b)Potassium
(c)Tungsten
(d)Sulphur
Ans-a(Helium)
(7)Atomic number of which of the following elements is greater than that of phosphorus?
(a)Aluminium
(b)Silicon
(c)Chlorine
(d)Magnesium
Ans-c(Chlorine)
(8)The designers of the Internet Protocol defined an IP address as a__________________bit number.
(a)8
(b)16
(c)32
(d)64
Ans-c(32)
(9)Which of the following is a wind based Indian musical instrument?
(a)Taus
(b)Swarmandal
(c)Samvadini
(d)Rabab
Ans-c(Samvadini)
(10)Calculate the economic profit for a firm if its total revenues are Rs 180 crores, explicit costs are Rs 95 crores, and implicit costs are Rs 25 crores.
(a)Rs 110 crores
(b)Rs 300 crores
(c)Rs 60 crores
(d)Rs 250 crores
Ans-c(Rs 60 crores)
(11)Insure payment of minimum wages for tea leave pickers
(a)will improve quality of tea.
(b)will reduce unemployment of tea leave pickers.
(c)decreases unemployment.
(d)will increase picking cost for all tea companies.
Ans-d(will increase picking cost for all tea companies.)
(12)Which type of pathogen causes the water-borne disease Hepatitis-A?
(a)Parasitic
(b)Viral
(c)Protozoan
(d)Bacterial
Ans-b(Viral)
(13)___________is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole.
(a)Acaulis
(b)Alatus
(c)Albopictus
(d)Aurora
Ans-d(Aurora)
(14)Sabarimala is a Hindu Pilgrimage centre located in which Tiger Reserve area?
(a)Bandipur
(b)Kanha
(c)Periyar
(d)Panna
Ans-c(Periyar)
(15)Earth’s crust mainly contains__________.
(a)bauxite
(b)manganese
(c)silica
(d)iron
Ans-c(silica)
(16)Seoul is the Capital City of_____________.
(a)United Arab Emirates
(b)Netherlands
(c)South Korea
(d)Italy
Ans-c(South Korea)
(17)Indus Valley Civilization was a____________age Civilization.
(a)Silver
(b)Tin
(c)Gold
(d)Bronze
Ans-d(Bronze)
(18)To whom did Akbar gave the title Mian?
(a)Raja Todar Mal
(b)Man Singh I
(c)Birbal
(d)Tansen
Ans-d(Tansen)
(19)Who Invented Laser?
(a)William Friese -Greene
(b)Arthur Fry
(c)Gordon Gould
(d)Otto von Guericke
Ans-c(Gordon Gould)
(20)What is the SI unit of Torque?
(a)newton/meter
(b)newton meter
(c)newton second
(d)newton/meter squared
Ans-b(newton meter)
(21)What is the unit of the physical quantity, Illuminance?
(a)siemens
(b)tesla
(c)lux
(d)weber
Ans-c(lux)
(22)Article 21 of the Indian Constitution “Protection of life and personal liberty” deals with?
(a)the Union Government
(b)the fundamental rights of the Indian Citizen
(c)the State Government
(d)the directive principles of state policy
Ans-b(the fundamental rights of the Indian Citizen)
(23)Article 211 of the Indian Constitution “Restriction on discussion in the Legislature” deals with?
(a)the directive principles of state policy
(b)the Union Government
(c)the fundamental rights of the Indian Citizen
(d)the State Government
Ans-d(the State Government)
(24)The colour of Australian Cricket team’s cap is
(a)Green
(b)Blue
(c)Red
(d)Yellow
Ans-a(Green)
(25)Who is the author of”The Secret Of The Nagas(Shiva Trilogy-2)”?
(a)Amish Tripathi
(b)Durjoy Datta
(c)Keshav Aneel
(d)Savi Sharma
Ans-a(Amish Tripathi)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post