“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 11:26 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -98

(1)Churches and Convents of Goa were built by?
(a)British
(b)Dutch
(c)Portuguese
(d)Mughals
Ans-c(Portuguese)
(2)Resul Pookutty won Oscars for the movie”Slumdog Millionaire”in the category of_________.
(a)Best Sound Mixing
(b)Best Original Score
(c)Best Original Song
(d)Best Foreign Language Film
Ans-a(Best Sound Mixing)
(3)How many chromosomes does a human cell contain?
(a)6
(b)26
(c)46
(d)66
Ans-c(46)
(4)In a Punnett Square with the cross AaBb x Aabb, how many AaBb genotypes would be created?
(a)4
(b)1
(c)7
(d)6
Ans-a(4)
(5)Arboreal Ateles is the scientific name of_______________.
(a)Squirrel
(b)Sparrow
(c)Lizard
(d)Spider monkey
Ans-d(Spider monkey)
(6)The chemical formula of Ammonia is_________________.
(a)NH
(b)NH₁
(c)NH₂
(d)NH₃
Ans-d(NH₃)
(7)Who discovered Fullerene (an allotrope of carbon)?
(a)K Scheele
(b)Richard Smalley
(c)Faraday
(d)Heisenberg
Ans-b(Richard Smalley)
(8)_________________perform Internet Protocol blocking to protect networks from unauthorized access.
(a)Firewalls
(b)Proxy Servers
(c)Routers
(d)VoIP
Ans-a(Firewalls)
(9)Gugga Naumi is a religious festival in connection with snake-worship.This festival is of which state?
(a)Haryana
(b)West Bengal
(c)Gujarat
(d)Maharashtra
Ans-a(Haryana)
(10)If quantity of a good demanded increases from 200 to 250 then the average income of the population increases from Rs 20,000 to Rs 30,000 find Arc Income elasticity of demand?
(a)1.45
(b)0.55
(c)2
(d)1.25
Ans-b(0.55)
(11)Match the characteristics with their market structure:
(a)demand will tend to be inelastic
(b)Firm has control over quantity of output but it must take into account reactions of competitors.
(1)(a)Pure Monopoly,(b)Oligopoly
(2)(a)Pure Monopoly,(b)Monopolistic Competition
(3)(a)Pure Competition,(b)Oligopoly
(4)(a)Monopolistic Competition,(b)Pure Competition,
Ans-(1)(a)Pure Monopoly,(b)Oligopoly
(12)Which type of pathogen causes the water-borne disease Salmonellosis?
(a)Algal
(b)Parasitic
(c)Bacterial
(d)Viral
Ans-c(Bacterial)
(13)Which of the following is not a Halon gas?
(a)methane
(b)Carbon tetra chloride
(c)iodomethane
(d)bromomethane
Ans-a(methane)
(14)Dnyaneshwar was a 13th-century Marathi saint who wrote the Dnyaneshwari,which is a commentary on the_________________.
(a)Ramayana
(b)Bhagavad Gita
(c)Vedas
(d)Upanishads
Ans-b(Bhagavad Gita)
(15)Earth is the ________________Planet from the sun.
(a)First
(b)Third
(c)Fifth
(d)Seventh
Ans-b(Third)
(16)Which city is located on the banks of the river Godavari?
(a)Badrinath
(b)Nashik
(c)Mathura
(d)Lucknow
Ans-b(Nashik)
(17)Ghatotkacha (who ruled in the years 290-305 B.C.)was a king from which dynasty?
(a)Gupta Dynasty
(b)Kanva Dynasty
(c)Shunga Dynasty
(d)Maurya Dynasty
Ans-a(Gupta Dynasty)
(18)Who are credited to a large extent for ending the Mughal rule in India?
(a)Mauryas
(b)Cholas
(c)Guptas
(d)Marathas
Ans-d(Marathas)
(19)Who Invented postage stamp?
(a)Ruth Handler
(b)John Harington
(c)Rowland Hill
(d)Felix Hoffmann
Ans-c(Rowland Hill)
(20)If a body moves with a uniform speed in a circular motion, then__________.
(a)its acceleration is increasing
(b)its acceleration is zero
(c)its velocity is changing
(d)its velocity is uniform
Ans-c(its velocity is changing)
(21)___________is the fourth state of matter.
(a)Plasma
(b)Steam
(c)Gas
(d)Matteroid
Ans-a(Plasma)
(22)The original constitution of India was published in?
(a)Delhi
(b)Srinagar
(c)Ajmer
(d)Dehradun
Ans-d(Dehradun)
(23)Article 228 of the Indian Constitution “Transfer of certain cases to High Court”deals with?
(a)the directive principles of state policy
(b)the State Government
(c)the Union Government
(d)the fundamental rights of the Indian Citizen
Ans-b(the State Government)
(24)Who won the 2016 National Snooker Championship?
(a)Mohit Saraswat
(b)Aditya Mehta
(c)Arjun Pandit
(d)Varun Shakya
Ans-b(Aditya Mehta)
(25)Who is the author of”I Too Had a Love Story”?
(a)Preeti Shenoy
(b)Ravinder Singh
(c)Keshav Aneel
(d)Durjoy Datta
Ans-b(Ravinder Singh)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post