“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 11:36 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -79

(1)Among the following States____________has the lowest birth rate in India.
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) West Bengal
Ans-a(Kerala)
(2)The Secretariat of SAARC is set up at____________
(a) Washington
(b) Kathmandu
(c) Hague
(d) New Delhi
Ans-b(Kathmandu)
(3)The outermost range of Himalayas is called___________
(a) Kali
(b) Shiwaliks
(c) Dehradun
(d) Kumaon
Ans-b(Shiwaliks)
(4)Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Mahatma Phule
(d) M.G. Ranade
Ans-b(Raja Rammohan Roy)
(5)The longest river of peninsular India is__________
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Mahanadi
(d) Cauvery
Ans-b(Godavari)
(6)__________gives hardness to stainless steel.
(a) Zinc
(b) Lead
(c) Carbon
(c) Tin
Ans-c(Carbon)
(7)Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Chloroplast
(d) None of these
Ans-b(Phloem)
(8)The washing machine works on the principle of__________
(a) Dialysis
(b) Diffusion
(c) Reverse osmosis
(d) Centrifugation
Ans-d(Centrifugation)
(9)Which is not an external storage device?
(a) CD-ROM
(b) DVD-ROM
(c) Pen Drive
(d) RAM
Ans-d(RAM)
(10)Which of the following is the correct description of the term sex-ratio as used in the context of the census of the population?
(a) Number of males per 1000 females.
(b) Number of females per 1000 males.
(c) Number of females per 100 males.
(d) Number of females in a sample of 1000 persons
Ans-b(Number of females per 1000 males)
(11)The atomic power station in Rajasthan is situated at:
(a) Pokhran
(b) Suratgarh
(c) Rawatbhata
(d) Chittorgarh
Ans-c(Rawatbhata)
(12)The Sahitya Akademi Awards are given for best writings in how many Indian languages?
(a) 12
(b) 15
(c) 20
(d) 24
Ans-d(24)
(13)Right to Privacy comes under____________
(a) Article 19
(b) Article 20
(c) Article 21
(d) Article 18
Ans-c(Article 21)
(14)The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was________
(a) Thomas Roe
(b) William Hawkins
(c) Ibn Battuta
(d) Manucci
Ans-d(Manucci)
(15)The GST (Goods and Services Tax), recently passed by Government will be levied on which of the following products?
(a) Petroleum Crude
(b) Tobacco
(c) Natural Gas
(d) Aviation Turbine Fuel
Ans-b(Tobacco)
(16)Who was elected the Prime Minister of Nepal recently?
(a) Keshav Kumar Budhathoki
(b) Khadga Prasad Sharma Koli
(c) Sushil Koirala
(d) Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’
Ans-d(Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’)
(17)Which lobe of the human brain is associated with hearing?
(a) Frontal lobe
(b) Parietal lobe
(c) Temporal lobe
(d) Occipital lobe
Ans-c(Temporal lobe)
(18)Which of the following is not soluble in water?
(a) Lead sulphate
(b) Zinc sulphate
(c) Potassium sulphate
(d) Sodium sulphate
Ans-a(Lead sulphate)
(19)Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by_________
(a) Bleaching
(b) Oxidation
(c) Adsorption
(d) Reduction
Ans-c(Adsorption)
(20)Chernobyl disaster is the result of pollution by___________
(a) Oil spill
(b) Acid rain
(c) Carbon dioxide
(d) Radioactive waste
Ans-d(Radioactive waste)
(21)Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?
(a) Plutonium
(b) Zinc
(c) Thorium
(d) Radium
Ans-c(Thorium)
(22)In mammals, an important role of excretion is played by__________
(a) Large intestine
(b) Kidneys
(c) Lungs
(d) Liver
Ans-b(Kidneys)
(23)The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote
(a) Availability of easy credit to big farmers
(b) Co-operative farming
(c) Inclusive growth
(d) Development of rural sector
Ans-c(Inclusive growth)
(24)Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India?
(a) Western disturbances
(b) Cyclonic depression
(c) Southwest monsoon
(d) Retreating monsoon
Ans-a(Western disturbances)
(25)The ‘Blue Water Policy’ was introduced by the Portuguese leader___________
(a) Franscisco-de-Almeida
(b) Alfonso de Albuquerque
(c) Francis Caron
(d) Francis Martin
Ans-a(Franscisco-de-Almeida)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post