“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 11:57 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -73

(1)The term ‘Macro Economics’ was used by_____________
(a) J.M. Keynes
(b) Ragner Frisch
(c) Ragner Nurkse
(d) Prof. Knight
Ans-b(Ragner Frisch)
(2)Who was the first Chancellor of Jamia Millia Islamia University at Aligarh?
(a) Abdul Ghaffar Khan
(b) Rajkumari Amrit Kaur
(c) Hakim Ajmal Khan
(d) Sir Sayyad Ahmad Khan
Ans-c(Hakim Ajmal Khan)
(3)Who were the patrons of Sangama Literature?
(a) Nayakas
(b) Chandelles
(c) Pandyas
(d) Solankis
Ans-c(Pandyas)
(4)Where in India was the first French factory established?
(a) Surat
(b) Pondicherry
(c) Chandannagore
(d) Masulipatnam
Ans-a(Surat)
(5)Which algorithm is used to decide the path to transfer the packets from source to destination?
(a) Routing
(b) Pathing
(c) Selecting
(d) Directing
Ans-a(Routing)
(6)Which one of the following is an ohmic Conductor?
(a) Germanium
(b) Silicon
(c) Carbon
(d) Silver
Ans-d(Silver)
(7)Which mechanism is used by the computer virus ‘worm’ to duplicate itself?
(a) Swap
(b) Increment
(c) Spawn
(d) Swarm
Ans-c(Spawn)
(8)The first Commonwealth Games in 1930 was held in which country?
(a) Australia
(b) England
(c) New Zealand
(d) Canada
Ans-d(Canada)
(9)The gentle ‘seaward sloping’ surface from the coasts is called___________
(a) Continental shelf
(b) Continental rise
(c) Abyssal plains
(d) Submarine ridges
Ans-a(Continental shelf)
(10)The aim of Differentiated Interest Scheme was to provide concessional loans to__________
(a) weaker section of the society
(b) Public Sector Industries
(c) Public Limited Companies
(d) big exports
Ans-a(weaker section of the society)
(11)Anemometer is an instrument meant for measuring___________
(a) velocity
(b) air masses
(c) wind speed
(d) temperature
Ans-c(wind speed)
(12)Tax on inheritance is called___________
(a) Excise duty
(b) Estate duty
(c) Gift tax
(d) Sales tax
Ans-b(Estate duty)
(13)The silver coin ‘tanka’ was introduced by___________
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) Bahram Khan
Ans-b(Iltutmish)
(14)Which of the following international prizes/awards are given for outstanding contribution in the field of Journalism?
(a) Oscar Award
(b) Booker Prize
(c) Pulitzer Prize
(d) Sullivan Award
Ans-c(Pulitzer Prize)
(15)The country which tops in the production of cocoa is___________
(a) Ghana
(b) Brazil
(c) Ivory Coast
(d) Nigeria
Ans-a(Ghana)
(16)Increased RBC’s in the blood leads to a condition called___________
(a) Anemia
(b) Haemophilia
(c) Polycythemia
(d) Leukaemia
Ans-(Polycythemia)
(17)The spring balance works on the principle of___________
(a) Boyle’s Law
(b) Hooke’s Law
(c) Bernoulli’s principle
(d) Pascal’s Law
Ans-b(Hooke’s Law)
(18)If there were no gravity, which of the following will not be there for a fluid?
(a) Viscosity
(b) Surface Tension
(c) Pressure
(d) Upward Thrust
Ans-d(Upward Thrust)
(19)Calcium salts used as fertilizer is:
(a) Calcium Carbide
(b) Calcium Carbonate
(c) Calcium Cyanide
(d) Calcium Sulphate
Ans-d(Calcium Sulphate)
(20)The Jawaharlal Nehru Award is given for___________.
(a) Government service
(b) Literary work
(c) International understanding
(d) Social work
Ans-c(International understanding)
(21)Which of the following is called ‘Queen of the Adriatic’?
(a) Venice
(b) Rome
(c) Flanders
(d) Lisbon
Ans-a(Venice)
(22)The liberation of oxygen during photosynthesis is due to___________.
(a) hydrolysis of carbohydrates
(b) photolysis of water
(c) reduction of CO2
(d) breakdown of chlorophyll
Ans-b(photolysis of water)
(23)Formic acid is produced by__________.
(a) White ants
(b) Cockroaches
(c) Red ants
(d) Mosquitoes
Ans-c(Red ants)
(24)Which one of the following forms of phosphorus is most reactive?
(a) Black phosphorus
(b) White phosphorus
(c) Violet phosphorus
(d) Red phosphorus
Ans-b(White phosphorus)
(25)Zubin Mehta is associated with___________.
(a) Literature
(b) Painting
(c) Music
(d) Journalism
Ans-c(Music)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post