“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 11:19 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -55

(1)Money transfer through mobile is called_______________.
(a) IFSC
(b) ATM
(c) IMPS
(d) IFS
Ans-c(IMPS)
(2)Which of the following was not a purpose for building Farakka Barrage?
(a) Checking water flowing into Bangladesh
(b) Checking silting of Kolkata Port
(c) Preventing erosion of Kolkata Port
(d) Facilitating navigation in Ganga river
Ans-d(Facilitating navigation in Ganga river)
(3)Who decides disputes regarding disqualification of members of Parliament?
(a) The Supreme Court
(b) The Election Commission
(c) The Prime Minister in Consultation with the Election Commission
(d) The President in Consultation with the Election Commission
Ans-d(The President in Consultation with the Election Commission)
(4)In______________forests, trees shed their leaves in a particular season.
(a) Evergreen
(b) Mangrove
(c) Deciduous
(d) Thorny
Ans-c(Deciduous)
(5)The famous poet Amir Khusrau was contemporary of all except following
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Balban
(c) Iltutmish
(d) Jalaluddin Khilji
Ans-c(Iltutmish)
(6)G­20 is the Group of Twenty largest economies represented by their
(a) Prime Ministers only
(b) Finance Ministers only
(c) Finance Ministers and Central Bank Governors
(d) Heads of States
Ans-c(Finance Ministers and Central Bank Governors)
(7)Cache memory works on the principle of________________.
(a) Locality of data
(b) Locality of reference
(c) Locality of Memory
(d) Locality of Memory & reference
Ans-b(Locality of reference)
(8)Where is the headquarters of National Film Archives of India (NFAI) located?
(a) Pune
(b) Chennai
(c) Bangalore
(d) Mumbai
Ans-a(Pune)
(9)In India, the Black Revolution is related to the manufacturing of which product?
(a) Charcoal
(b) Crude petroleum
(c) Diamond
(d) Black gram
Ans-b(Crude petroleum)
(10)Who introduced Western education?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Netaji Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Vallabhai Patel
Ans-a(Raja Ram Mohan Roy)
(11)Bridgmanite is
(a) A bridge on the river Thames
(b) Name of a game
(c) Earth’s most abundant mineral
(d) Name of a music
Ans-c(Earth’s most abundant mineral)
(12)The 18th Asian Games also known as ‘Asiad’ will be held in 2018 in
(a) Bangkok
(b) Jakarta
(c) Beijing
(d) Seoul
Ans-b(Jakarta)
(13)The Asiatic Society was established in Calcutta by
(a) Warren Hastings
(b) Sir William Jones
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Macaulay
Ans-b(Sir William Jones)
(14)Kutir Jyoti Scheme is associated with
(a) Promoting cottage industry in villages
(b) Promoting employment among rural unemployed youth
(c) Providing electricity to rural families living below poverty line
(d) All of these
Ans-c(Providing electricity to rural families living below poverty line)
(15)The system of Budget was introduced in India during the Viceroyalty of
(a) Canning
(b) Dalhousie
(c) Ripon
(d) Elgin
Ans-a(Canning)
(16)Which river in the Southern Peninsula has the second largest river basin in India?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Cauvery
(d) Mahanadi
Ans-a(Godavari)
(17)Which among the following has the maximum life span
(a) Eagle
(b) Tortoise
(c) Tiger
(d) Elephant
Ans-b(Tortoise)
(18)Which one of the following is a water soluble vitamin?
(a) A
(b) C
(c) K
(d) D
Ans-b(C)
(19)Biofortification is a_____________.
(a) method of breeding crops to increase their nutritional value
(b) strategy to combat unwanted nutrients in plants
(c) method of developing resistance to insect pests
(d) method of plant breeding for disease resistance
Ans-a(method of breeding crops to increase their nutritional value)
(20)The force which makes a vehicle to stop when break is applied is called
(a) Gravitational force
(b) Vander­walls force
(c) Frictional force
(d) Co­valant force
Ans-c(Frictional force)
(21)Synthetic detergents are prepared from
(a) Potassium salts of higher fatty­acids
(b) Sodium salts of higher fatty­acids
(c) Hydrocarbons of petroleum
(d) Glycerides
Ans-c(Hydrocarbons of petroleum)
(22)All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by________________.
(a) The Election Commission
(b) The Supreme Court
(c) The Parliament
(d) Prime Minister
Ans-b(The Supreme Court)
(23)Name the longest lake in India?
(a) Pangong lake
(b) Pulicat Lake
(c) Kolleru Lake
(d) Vembanad Lake
Ans-d(Vembanad Lake)
(24)Red Data Book provides an account of
(a) Extinct animals only
(b) Endangered plants & animals
(c) Endangered plants only
(d) Fossil plants
Ans-b(Endangered plants & animals)
(25)Suez Canal connects
(a) Red Sea and Arabian Sea
(b) Red Sea and Mediterranean Sea
(c) Arabian Sea and Mediterranean Sea
(d) North Sea and Baltic Sea
Ans-b(Red Sea and Mediterranean Sea)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post