“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 11:39 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -44

(1)Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord William Bentinck
Ans-d(Lord William Bentinck)
(2)Who among the following is a renowned campaigner against manual scavenging who was recently conferred with the prestigious Magsaysay award?
(a) T.M. Krishna
(b) Bezwada Wilson
(c) Anshu Gupta
(d) Sanjiv Chaturvedi
Ans-b(Bezwada Wilson)
(3)An indifference curve measures________________level of satisfaction derived from different combinations of commodity X and Y.
(a) same
(b) higher
(c) lower
(d) minimum
Ans-a(same)
(4)Who among the following was the first to make use of artillery in medieval India?
(a) Babur
(b) Ibrahim Lodi
(c) Sher Shah Suri
(d) Akbar
Ans-a(Babur)
(5)Person who is colour-blind cannot distinguish between
(a) Black and yellow
(b) Red and green
(c) Yellow and white
(d) Green and blue
Ans-b(Red and green)
(6)During the motion of a projectile fired from the earth surface,________________
(a) its kinetic energy remains constant
(b) its momentum remains constant
(c) vertical component of its velocity remains constant
(d) horizontal component of its velocity remains constant
Ans-d(horizontal component of its velocity remains constant)
(7)Which of the following waves can not be polarised?
(a) Radio
(b) Ultra Violet
(c) Infrared
(d) Ultrasonic
Ans-d(Ultrasonic)
(8)Of the following commonly used materials, the one that is not an alloy is
(a) Steel
(b) Brass
(c) Bronze
(d) Copper
Ans-d(Copper)
(9)“Himayat” is a training cum-placement programme for unemployed youth in the State of
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Jammu and Kashmir
(d) Himachal Pradesh
Ans-c(Jammu and Kashmir)
(10)“Agha Khan Cup” is associated with the game of
(a) Cricket
(b) Football
(c) Lawn Tennis
(d) Hockey
Ans-d(Hockey)
(11)Absolute Zero is defined as
(a) The temperature at which all molecular motion ceases
(b) At which water boils at 298K
(c) At which liquid Helium boils
(d) At which the volume becomes zero
Ans-a(The temperature at which all molecular motion ceases)
(12)Nitrogen fixation is a process of
(a) Assimilation of nitrate
(b) Utilisation of nitrogen gas
(c) Conversion of organic nitrogen to proteins
(d) Conversion of molecular nitrogen to ammonia
Ans-c(Conversion of organic nitrogen to proteins)
(13)Which among the following is called as ‘Land of the Midnight Sun’?
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Denmark
(d) France
Ans-a(Norway)
(14)Among the following which one lays eggs and does not produce young ones directly?
(a) Echidna
(b) Kangaroo
(c) Porcupine
(d) Whale
Ans-a(Echidna)
(15)The mountain range which divides the North and the South India is
(a) Himalayas
(b) Western Ghats
(c) Vindhyas
(d) Satpura
Ans-c(Vindhyas)
(16)Bronze is an alloy of
(a) Copper & tin
(b) Copper & zinc
(c) Copper & Iron
(d) Iron & nickel
Ans-a(Copper & tin)
(17)In which of the following States is Dampa Tiger Reserve situated?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Mizoram
(d) Orissa
Ans-c(Mizoram)
(18)Japanese folk tradition and ritual, with no founder or single sacred scripture, is popularly known as____________
(a) Taoism
(b) Zoroastrianism
(c) Shintoism
(d) Paganism
Ans-c(Shintoism)
(19)In IT the technique that is used to increase the bandwidth is
(a) Memory Management
(b) Memory Interleaving
(c) Memory Intraleaving
(d) Memory Leaving
Ans-b(Memory Interleaving)
(20)A motion that seeks to reduce the amount of demand presented by government to Rs 1/- is known as
(a) Disapproval of policy Cut
(b) Token cut
(c) Economy cut
(d) Vote on account
Ans-a(Disapproval of policy Cut)
(21)The State which produces the largest number of orchids in India is
(a) Assam
(b) Arunachal Pradesh
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
Ans-d(Sikkim)
(22)Which one of the following bio reserves of India is not included in the World Network of Biosphere Reserve?
(a) Sunderbans
(b) Gulf of Mannar
(c) Nandadevi
(d) Corbett
Ans-d(Corbett)
(23)What was ‘Kamagata Maru’?
(a) An army unit
(b) A harbour
(c) A ship
(d) An industrial township
Ans-c(A ship)
(24)Redistribution of income in a country can be brought about through
(a) Progressive taxation combined with progressive expenditure
(b) Progressive taxation combined with regressive expenditure
(c) Regressive taxation combined with regressive expenditure
(d) Regressive taxation combined with progressive expenditure
Ans-a(Progressive taxation combined with progressive expenditure)
(25)A motion moved by Member of Parliament when he feels a minister has committed a breach of privilege of the House by withholding facts of a case is called
(a) No confidence motion
(b) Censure motion
(c) Privilege motion
(d) Cut motion
Ans-c(Privilege motion)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post