“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 10:03 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -31

(1)Which one of the following is not an instrument of credit control in India?
(a)Rationing of credit
(b)Direct Action
(c)Open Market operations
(d)Variable cost reserve ratios
Ans-d(Variable cost reserve ratios)
(2)Which among the following is an example of a micro-economic variable?
(a)National Income
(b)Aggregate Supply
(c)Employment
(d)Consumer’s Equilibrium
Ans-d(Consumer’s Equilibrium)
(3)Fundamental duties are mentioned in which of the following part of Indian Constitution?
(a)Part II
(b)Part III
(c)Part V
(d)Part IVA
Ans-d(Part IVA)
(4)What is the minimum age for becoming a Governor of state in India?
(a)30 years
(b)25 Years
(c)35 Years
(d)45 Years
Ans-c(35 Years)
(5)Who amongst the following was the successor of Sikh Guru Har Krishan?
(a)Guru Angad Dev
(b)Guru Tegh Bahadur
(c)Guru Hargobind
(d)Guru Amar Das
Ans-b(Guru Tegh Bahadur)
(6)Lord Cornwallis is Known for____________.
(a)permanent revenue settlement of Bengal
(b)attacking the caste system
(c)land revenue settlement of United States
(d)ryotwari settlement of Madras
Ans-a(permanent revenue settlement of Bengal)
(7)49th Parallel is the boundary line between which two countries?
(a)USA and Canada
(b)North and South Vietnam
(c)Germany and France
(d)Brazil and Chile
Ans-a(USA and Canada)
(8)How does La-Nina affect the Pacific Ocean?
(a)Decreases salinity of ocean
(b)Cools down the temperature of water
(c)Maintains stable temperature of water
(d)Increases salinity of ocean
Ans-b(Cools downs the temperature of water)
(9)Cinnamon is obtained from which part of the plant?
(a)Stem
(b)Bark
(c)Roots
(d)Fruits
Ans-b(Bark)
(10)Insulin is a kind of______________.
(a)hormone
(b)protein
(c)enzyme
(d)vitamin
Ans-a(hormone)
(11)Which among the following carries impure blood to human heart?
(a)Aorta
(b)Pulmonary vein
(c)pulmonary arteries
(d)Vena Cava
Ans-c(pulmonary arteries)
(12)Why does water tank appear shallower when viewed from the top?
(a)Due to reflection
(b)Due to refraction
(c)Due to diffraction
(d)Due to total internal reflection
Ans-b(Due to refraction)
(13)Which colour is formed when Red and Green are Mixed?
(a)Light blue
(b)Yellow
(c)White
(d)Grey
Ans-b(Yellow)
(14)What is the full form of JPEG?
(a)Joint Photographic Experts Group
(b)Joint Protocol Experts Graphics
(c)Joint Programming Experts Graphics
(d)Joint Project Experts Group
Ans-a(Joint Photographic Experts Group)
(15) What is an endothermic reaction?
(a)Reaction in which heat is released
(b)Reaction in which heat is absorbed
(c)Reaction in which neither heat is released nor absorbed
(d)None of these
Ans-b(Reaction in which heat is absorbed)
(16)Which of the following is an ore of Aluminium?
(a)Galena
(b)Cryolite
(c)Cinnabar
(d)Epsom Salt
Ans-b(Cryolite)
(17)Which of the following gas was released during Bhopal gas tragedy?
(a)Methyl isocyanate
(b)Sodium isothiocyanate
(c)Nitrogen isothiocyanate
(d)Potassium isothiocyanate
Ans-a(Methyl isocyanate)
(18)What is the name of the scheme for the Employees State Insurance Corporation(ESIC)beneficiaries launched in Delhi region?
(a)Sakushal Humesha
(b)Kahin Bhi Kabhi Bhi
(c)Jeevan Arogya
(d)Shramik Kalyan
Ans-b(Kahin Bhi Kabhi Bhi)
(19)Match the following.
Scientist                      Discovery
1.joseph Thomson    a. Optical Fiber
2.Alexander Fleming b.Radium
3.Narinder Kapany    c. Electron
4.Marie Curie             d.Penicillin
(a)1-c, 2-d, 3-a, 4-b
(b)1-a, 2-d, 3-c, 4-b
(c)1-c, 2-a, 3-d, 4-b
(d)1-a, 2-d, 3-b, 4-c
Ans-a(1-c, 2-d, 3-a, 4-b)
(20)Term ‘Gambit’ is associated with which of the following sport?
(a)Basketball
(b)Chess
(c)Boxing
(d)Golf
Ans-b(Chess)
(21)Madhuri Dixit is associated with which Indian Dance form?
(a)Bharatnatyam
(b)Kuchipudi
(c)Kathak
(d)Kathakali
Ans-c(Kathak)
(22)Who among the following is a Sanjay Chopra Award recipient for 2016?
(a)Abhinash Mishra
(b)Arjun Singh
(c)Aromal SM
(d)Srawanand Saha
Ans-b(Arjun Singh)
(23)‘My Story’ is an autobiography of which famous cricketer?
(a)Kumar sangakara
(b)Kevin Peterson
(c)Brendon Mccullum
(d)Michael Clarke
Ans-d(Michael Clarke)
(24)Which country has approved more than 500 new settler homes in East Jerusalem?
(a)USA
(b)UAE
(c)Israel
(d)United Kingdom
Ans-c(Israel)
(25)Which of the following country is not a member of SAARC
(a)Nepal
(b)Maldives
(c)China
(d)Afghanistan
Ans-c(China)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post