“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 11:12 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -141

(1)Syntax Errors are determined by
(A)Interpreter
(B)ALU
(C)Logic Unit
(D)Control Unit
Ans-D(Control Unit)
(2)Arithmometer was invented by
(A)Evangelista Torricelli
(B)Charles Xavier Thomas
(C)Edward Teller
(D)Gustav Tauschek
Ans-B(Charles Xavier Thomas)
(3)Which of the following is induced by Oncogene?
(A)Polio
(B)Cancer
(C)Diarrhoea
(D)Dengue
Ans-B(Cancer)
(4)Azadirachta indica is the scientific name of
(A)Neem
(B)Teak
(C)Silver Oak
(D)Tulsi
Ans-A(Neem)
(5)Octopus belongs to the phylum
(A)Mollusca
(B)Cnidaria
(C)Echinodermata
(D)Chordata
Ans-A(Mollusca)
(6)What is the full form of PVC?
(A)Phosphonil vinyl Carbonate
(B)Polyvinyl S Carbonate
(C)Polyvinyl Carbonate
(D)Polyvinyl Chloride
Ans-D(Polyvinyl Chloride)
(7)Aromatic hydrocarbons contain at least_________benzene like ring in their molecules.
(A)four
(B)three
(C)two
(D)one
Ans-D(one)
(8)Ranthambhore Fortis in
(A)Maharashtra
(B)Orissa
(C)Rajasthan
(D)Sikkim
Ans-C(Rajasthan)
(9)Dogri is primarily spoken in which State?
(A)Assam
(B)West Bengal
(C)Meghalaya
(D)Jammu & Kishmir
Ans-D(Jammu & Kishmir)
(10)A beedi making workshop can hire 5 women by paying them Rs.300 per day.The 6th woman demands Rs.350 per day.If this woman is hired then all other women must be paid Rs.350.The marginal resource (labour)cost of the 6th woman is
(A)Rs 600
(B)Rs 50
(C)Rs 300
(D)Rs 100
Ans-A(Rs 600)
(11)Stagflation is defined as
(A)low inflation, low growth, low unemployment
(B)high inflation, low growth, high unemployment
(C)high inflation, high growth, high unemployment
(D)low inflation, high growth, low unemployment
Ans-B (high inflation,low growth,high unemployment)
(12)A living part of the organism’s environment is known as
(A)Abiotic Factor
(B)Habitat
(C)Biotic Factor
(D)Non-living factor
Ans-C(Biotic Factor)
(13)Chromite is an ore/mineral of
(A)Zinc
(B)Uranium
(C)Chromium
(D)Titanium
Ans-C(Chromium)
(14)Who played Gandhi in 1982’s Oscar Winning Movie of the same name?
(A)Ben Kingsley
(B)Saeed Jaffrey
(C)Marlon Brando
(D)Richard Attenborough
Ans-A(Ben Kingsley)
(15)What percentage of India’s population is employed in agriculture?
(A)85%
(B)70%
(C)55%
(D)40%
Ans-B(70%)
(16)Which is the closest star to our solar system?
(A)Alpha Centauri
(B)Beta Centauri
(C)Proxima Centauri
(D)Barnard
Ans-C(Proxima Centauri)
(17)East India Company was established in__________.
(A)1400
(B)1500
(C)1600
(D)1700
Ans-C(1600)
(18)Who was the eldest brother among the Pandavas?
(A)Yudhishthira
(B)Bhima
(C)Sahadeva
(D)Nakula
Ans-A(Yudhishthira)
(19)_________is the 2016 Oscar Winner for Best Actress.
(A)Brie Larson
(B)Cate Blanchett
(C)Jennifer Lawrence
(D)Charlotte Rampling
Ans-A(Brie Larson)
(20)If an object is thrown upwards,what will be its velocity,When it reaches its maximum height?
(A)0 m/s
(B)4.9 m/s
(C)14.7 m/s
(D)20 m/s
Ans-A(0 m/s)
(21)If a force acts upon two objects at rest,and having different masses for the same amount of time,then which one of the following will be the same for
(A)Acceleration
(B)Kinetic Energy
(C)Velocity
(D)Momentum
Ans-D(Momentum)
(22)During an emergency all of the following fundamental rights are suspended,except
(A)freedom of association
(B)freedom of speech and expression
(C)personal liberty
(D)freedom of assembly without arms
Ans-C(personal liberty)
(23)From which of the following are the Fundamental duties adopted?
(A)French Constitution
(B)Indian Constitution
(C)Spanish Constitution
(D)USSR Constitution
Ans-D(USSR Constitution)
(24)“Sultan Johor Cup”is associated with________.
(A)Hockey
(B)Cricket
(C)Football
(D)Golf
Ans-A(Hockey)
(25)Who wrote the book,’Indian Home Rule’?
(A)M.K Gandhi
(B)Jawaharlal Nehru
(C)Subhash Chandra Bose
(D)Babasahed Ambedkar
Ans-(M K Gandhi)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post