“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 9:58 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -130

(1)Which of the following errors are identified by the compiler?
(a)Logical Errors
(b)Hardware Errors
(c)Language Errors
(d)Image Errors
Ans-a(Logical Errors)
(2)Who invented Helicopter?
(a)Copernicus
(b)Sikorsky
(c)Cockrell
(d)Drinker
Ans-b(Sikorsky)
(3)The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?
(a)Vitamin B2
(b)Vitamin B1
(c)Vitamin B12
(d)Vitamin E
Ans-b(Vitamin B1)
(4)Chlorophyll was first isolated and named by
(a)Caventou
(b)Pelletier
(c)Chlorophyll
(d)Caventou and Pelletier
Ans-d(Caventou and Pelletier)
(5)Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
(a)Bacteria
(b)Virus
(c)Fungi
(d)Plants
Ans-b(Virus)
(6)Which among the following is not a characteristic of transition metals?
(a)Tendency to gain electrons
(b)Low electronegativity
(c)Low ionization energy
(d)Malleability
Ans-a(Tendency to gain electrons)
(7)Ethylene is a______________molecule.
(a)Polar
(b)Ionic
(c)Covalent
(d)Nonpolar
Ans-d(Nonpolar)
(8)Gateway of India was built by
(a)Frank Lloyd Wright
(b)George Wittet
(c)Frank Gehry
(d)Zaha Hadid
Ans-b(George Wittet)
(9)Where was Pablo Picasso from?
(a)Spain
(b)Italy
(c)France
(d)Great Briton
Ans-a(Spain)
(10)If the fixed costs of a factory producing candles is Rs 20,000, selling price is Rs 30 per dozen candles and variable cost is Rs 1.5 per candle, what is the
(a)20000
(b)10000
(c)15000
(d)12000
Ans-a(20000)
(11)The demand curve facing a perfectly competitive firm is
(a)downward sloping
(b)perfectly inelastic
(c)a concave curve
(d)perfectly elastic
Ans-d(perfectly elastic)
(12)If water smells bad, then that odour can be removed by adding
(a)alum
(b)bleach
(c)activated carbon
(d)deactivated nitrogen
Ans-c(activated carbon)
(13)Nagarhole National Park is part of the_______________Biosphere Reserve.
(a)Aravalli
(b)Vindhya
(c)Satpura
(d)Nilgiri
Ans-d(Nilgiri)
(14)Where is the Film and Television Institute of India located?
(a)Ahmedabad
(b)Mysore
(c)Mumbai
(d)pune
Ans-d(Pune)
(15)What is the mean temperature of Earth?
(a)6 degree Celsius
(b)16 degree Celsius
(c)26 degree Celsius
(d)36 degree Celsius
Ans-b(6 degree Celsius)
(16)Raipur is the capital of which Indian State?
(a)Jharkhand
(b)Goa
(c)Himachal Pradesh
(d)Chattisgarh
Ans-d(Chattisgarh)
(17)Where was Mahatma Gandhi born?
(a)Madhya Pradesh
(b)Assam
(c)Rajasthan
(d)Gujarat
Ans-d(Gujarat)
(18)Bahadur Shah (First)was born in the year__________________.
(a)1543
(b)1643
(c)1743
(d)1843
Ans-b(1643)
(19)Who was the first American to win Nobel peace prize?
(a)Abraham Lincoln
(b)George Bush Sr
(c)Theodore Roosevelt
(d)Franklin Roosevelt
Ans-c(Theodore Roosevelt)
(20)Acceleration is
(a)Inversely proportional to force
(b)Inversely proportional to mass
(c)Directly proportional to mass
(d)Directly proportional to force
Ans-d(Directly proportional to force)
(21)If ice floating on water in a vessel melts, the water level in the vessel________________.
(a)increases
(b)does not change
(c)first increases before decreasing
(d)decreases
Ans-b(does not change)
(22)The constitution of India was framed by
(a)Planning Commission
(b)Constituent Assembly
(c)President
(d)Working Committee
Ans-b(Constituent Assembly)
(23)What is the minimum age to qualify for Lok Sabha Elections?
(a)25 years
(b)30 years
(c)21 years
(d)18 years
Ans-a(25 years)
(24)First Indian to score a triple century in Test Cricket
(a)Sachin Tendulkar
(b)Virendra Sehwag
(c)Sourav Ganguly
(d)MS Dhoni
Ans-b(Virendra Sehwag)
(25)Who is the author of”Interpreter of Maladies”?
(a)Jhumpa Lahiri
(b)Amish Tripathi
(c)Ravinder Singh
(d)Salman Rushdie
Ans-a(Jhumpa Lahiri)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post