“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 11:02 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -129

(1) Which of these monuments enshrines the tomb containing the relics of St.Francis Xavier?
(a)Basilica of Bom Jesus
(b)Se Cathedral
(c)Monte Hill
(d)St.Alex Church
Ans-a(Basilica of Bom Jesus)
(2)Name the first Indian to get Nobel prize in economics.
(a)Amartya Sen
(b)C.V.Raman
(c)Mihir Sen
(d)Arun Shourie
Ans-a(Amartya Sen)
(3)Which compound is used in Anti-malarial drug?
(a)Aspirin
(b)Neosporin
(c)Chloroquine
(d)Antacid
Ans-c(Chloroquine)
(4)Which of these is not a macronutrient for Plants?
(a)Nitrogen
(b)Phosphorus
(c)Potassium
(d)Chlorine
Ans-d(Chlorine)
(5)Name the respiratory organs of insects
(a)Skin
(b)Body Surface
(c)Gills
(d)Tracheae
Ans-d(Tracheae)
(6)Which of the following elements has the lowest melting point?
(a)Platinum
(b)Carbon
(c)Cobalt
(d)Krypton
Ans-d(Krypton)
(7)Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond?
(a)HI
(b)HCI
(c)HF
(d)HBr
Ans-c(HF)
(8)A set of instructions executed directly by a computer’s central processing unit is__________
(a)Command Language
(b)Machine Language
(c)Markup Language
(d)Style Sheet Language
Ans-b(Machine Language)
(9)Khasi tribes live in_______________.
(a)Meghalaya
(b)Assam
(c)Rajasthan
(d)Madhya Pradesh
Ans-a(Meghalaya)
(10)In 2015, the real rate of interest in a country was 6% and the inflation rate then was 3%.So the nominal rate of interest in 2015 was
(a)3%
(b)6%
(c)9%
(d)12%
Ans-c(9%)
(11)In Perfect competition a firm maximizes profit by______________.
(a)setting price such that price is equal to or greater than its marginal costs
(b)setting output such that price equals average total costs
(c)setting output such that price equals marginal costs
(d)setting price so that it is greater than marginal cost
Ans-c(setting output such that price equals marginal costs)
(12)Ozone hole is caused by chemicals like___________.
(a)Nitrogen Oxide
(b)Hydrogen Sulphide
(c)Chloro Fluoro Carbon
(d)Carbon Monoxide
Ans-c(Chloro Fluoro Carbon)
(13)The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is
(a)Methane
(b)Nitrous Oxide
(c)Methyl Isocyanate
(d)Cyanogen
Ans-c(Methyl Isocyanate)
(14)Which country has the most coal reserves?
(a)Russia
(b)India
(c)China
(d)USA
Ans-d(USA)
(15)Venus is the _____________Planet from the Sun.
(a)2nd
(b)4th
(c)6th
(d)8th
Ans-a(2nd)
(16)What is the capital of Australia?
(a)Copenhagen
(b)Canberra
(c)Athens
(d)Helsinki
Ans-b(Canberra)
(17)Ashoka was an emperor of the _________________Dynasty.
(a)Mughal
(b)Chola
(c)Maurya
(d)Gupta
Ans-c(Maurya)
(18)Which Mughal emperor imprisoned his father and executed his brother?
(a)Babur
(b)Humayun
(c)Aurangzeb
(d)Shah Alam II
Ans-c(Aurangzeb)
(19)Piano was invented by____________.
(a)John Barber
(b)Sir Henry Cole
(c)Josephine Cochrane
(d)Bartolomeo Cristofori
Ans-d(Bartolomeo Cristofori)
(20)What is the viscosity of an ideal fluid?
(a)Equal to its mass
(b)Equal to its weight
(c)Zero
(d)One
Ans-c(Zero)
(21)The SI unit of intensity of sound is_____________.
(a)watt per square meter
(b)joule per square meter
(c)newton per square meter
(d)tesla per square meter
Ans-a(watt per square meter)
(22)Indian Constitution has how many Schedules?
(a)4
(b)8
(c)12
(d)16
Ans-b(8)
(23)Who was the first Deputy Speaker of Lok Sabha?
(a)G.V.Mavalankar
(b)Sarvepalli Radhakrishnan
(c)M.Ananthasayanam Ayyangar
(d)Dr P V Cherian
Ans-c(M.Ananthasayanam Ayyangar)
(24)Martin Crowe was a cricketer of which country?
(a)Australia
(b)New Zealand
(c)England
(d)South Africa
Ans-b(New Zealand)
(25)Who wrote the book”Untouchable”?
(a)Premchand
(b)Sarojini Naidu
(c)K Natwar Singh
(d)Mulk Raj Anand
Ans-d(Mulk Raj Anand)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post