“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 10:42 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -13

(1)In India the reform policies were first introduced in which year?
(a)1951
(b)1971
(c)1991
(d)2001
Ans-c(1991)
(2)The_________of a firm is a relationship between inputs used and output produced by the firm.
(a)Marginal product
(b)Production function
(c)Total product
(d)Average product
Ans-b(Production function
(3)_________________means that the President of India can refer any matter that is of public importance or that which involves interpretation of Constitution to Supreme Court for advice.
(a)Original Jurisdiction
(b)Writ Jurisdiction
(c)Appellate Jurisdiction
(d)Advisory Jurisdiction
Ans-d(Advisory Jurisdiction)
(4)There are total___________parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Tripura.
(a)7
(b)1
(c)18
(d)10
Ans-b(1)
(5)During their rule the British persuaded or forced cultivators in Assam to grow _________________.
(a)Jute
(b)Tea
(c)Sugarcane
(d)Wheat
Ans-b(Tea)
(6)The Chola kingdom mostly ruled which region of India?
(a)East
(b)West
(c)North
(d)South
Ans-d(South)
(7)In due course of time the meander loop cuts off from the river and forms a cut-off lake, also called an _______________lake.
(a)ox-bow
(b)oasis
(c)lagoon
(d)tectonic
Ans-a(ox-bow)
(8)The oceanic crust mainly consists of silica and __________.
(a)magnesium
(b)iron
(c)manganese
(d)sulphur
Ans-a(magnesium)
(9)Order Primata comprising monkey, gorilla, and gibbon is placed in class Mammalia along with order Carnivora that includes?
(a)Giraffe, Camels and Elephants
(b)Crocodile, Lizard and Snake
(c)Lion, Leopard and Tiger
(d)Tiger, Cats and Dogs
Ans-d(Tiger, Cats and Dogs)
(10)In roots, the protoxylem lies towards periphery and metaxylem lies towards the centre. Such arrangement of primary xylem is called__________________.
(a)Xylem fibres
(b)Xylem parenchyma
(c)Exarch
(d)Endarch
Ans-c(Exarch)
(11)Which is the only one example of Mollusca Phylum?
(a)Locust
(b)Butterfly
(c)Scorpion
(d)Octopus
Ans-d(Octopus)
(12)If the speed of an object moving along a straight line keeps changing, its motion is said to be____________.
(a)Uniform
(b)Periodic
(c)Circular
(d)Non-uniform
Ans-d(Non-uniform)
(13)The substances which reduce friction are called_________________.
(a)irregularities
(b)lubricants
(c)adhesives
(d)viscous
Ans-b(lubricants)
(14)Notepad’ is a text editor in which of the following operating systems?
(a)Windows
(b)Google Chrome
(c)Mozilla Firefox
(d)Macintosh
Ans-a(Windows)
(15)Magnesium oxide (MgO) + Water (H2O) = ?
(a)[Mg(OH)]
(b)[Mg2(OH)]
(c)[Mg(O2H)2]
(d)[Mg(OH)2]
Ans-d([Mg(OH)2])
(16)What is the unit of calorific value?
(a)kN/kg
(b)kJ/kg
(c)kW/sec
(d)kCal/sec
Ans-b(kJ/kg)
(17)According to Central Pollution Control Board (CPCB), particulate size____________micrometers or less in diameter are responsible for causing the greatest harm to human health.
(a)0.5
(b)2.5
(c)5
(d)10
Ans-b(2.5)
(18)______________scheme launched by the Central Government is a special social security scheme which includes Pension and Life Insurance.
(a)Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
(b)Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana
(c)Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana
(d)Indradanush Scheme
Ans-c(Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana)
(19)Who invented Space Pen?
(a)Paul C. Fisher
(b)Rudolf Diesel
(c)Wright Brothers
(d)Alexander Fleming
Ans-a(Paul C. Fisher)
(20)Who was the 2015 Men’s Rugby World Cup Runner-Up?
(a)New Zealand
(b)South Africa
(c)Australia
(d)England
Ans-c(Australia)
(21)Group of Monuments at Hampi was built by?
(a)Harihara and Bukka
(b)Udayin and Shishunaga
(c)Devavarman and Vainya
(d)Maravarman and Sirmara
Ans-a(Harihara and Bukka)
(22)Which of the following won the Best Feature Film Award at the 64th National Film Awards held in the year 2017?
(a)Rustom
(b)Kaasav
(c)Dangal
(d)Airlift
Ans-b(Kaasav)
(23)Which of the statements given below are correct?
1.The author of the novel ‘Fellside’ is Victor LaValle.
2.The author of the novel ‘A Head Full of Ghosts’ is M.R Carey.
3.The author of the novel ‘Brave New World’ is Aldous Huxley.
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1, 2 and 3
Ans-a(1 and 2)
(24)Which county was in the first rank in the 2016 Human Development Index published by the United Nations Development Programme?
(a)Norway
(b)Australia
(c)Germany
(d)Denmark
Ans-a(Norway)
(25)Name the estuary on the border of India and Pakistan?
(a)Daman Creek
(b)Sir Creek
(c)Karwar Creek
(d)Mandovi Creek
Ans-b(Sir Creek)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post