“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:14 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -116

(1)Which World Heritage Monument has been acclaimed as the “Necropolis of the Mughal dynasty”?
(a)Humayun’s Tomb
(b)Mahabodhi Temple Complex
(c)Qutub Minar
(d)Red Fort Complex
Ans-a(Humayun’s Tomb)
(2)Highest Civilian Honour received by Priyanka Chopra is
(a)Padma Shri
(b)Padma Bhushan
(c)Padma Vibhushan
(d)Bharat Ratna
Ans-a(Padma Shri)
(3)Which drug is used to cure Osteoporosis?
(a)Risedronate
(b)Tramadol
(c)Promethazine
(d)Levothyroxine
Ans-a(Risedronate)
(4)A_______________is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus.
(a)aloe vera
(b)coral
(c)cactus
(d)mushroom
Ans-d(mushroom)
(5)Which of the following is a fungal disease?
(a)Dermatitis
(b)Cholera
(c)Jaundice
(d)Indigofera
Ans-a(Dermatitis)
(6)Which of the following is present in Nail polish remover?
(a)Citric acid
(b)Acetone
(c)Ethylene
(d)Benzene
Ans-b(Acetone)
(7)What is the formula of potassium ion in the noble gas state?
(a)K⁺
(b)K²⁺
(c)K²¯
(d)K¯
Ans-a(K⁺)
(8)Unix operating system was developed in 197Os by
(a)Moto Labs
(b)Microsoft Labs
(c)IBM Labs
(d)Bell Labs
Ans-d(Bell Labs)
(9)Malayalam is the official language of_________.
(a)Haryana
(b)Jharkhand
(c)Kerala
(d)Uttarakhand
Ans-c(Kerala)
(1O)If price of an article decreases from Rs18 to Rs 16,quantity demanded increases from 1250 units to 14OO units.What is the point elasticity of demand?
(a)-2.O4
(b)-1.O8
(c)1.O8
(d)2.O4
Ans-c(1.O8)
(11)If goods A and B are substitutes,a decrease in the price of good B will
(a)decrease demand for good B
(b)decrease demand for both the goods
(c)increase demand for both the goods
(d)decrease demand for good A
Ans-d(decrease demand for good A)
(12)Qatar is the highest per capita emitter of which of the following gases?
(a)Carbon Dioxide
(b)Carbon Monoxide
(c)Ammonia
(d)Hydrogen Sulphide
Ans-a(Carbon Dioxide)
(13)Where is Dachigam National Park located?
(a)Uttarakhand
(b)Mizoram
(c)Jammu & Kashmir
(d)Himachal Pradesh
Ans-c(Jammu & Kashmir)
(14)Name the first satellite of India dedicated exclusively for educational purposes.
(a)KNOWSAT
(b)TEJSAT
(c)EDUSAT
(d)GSAT
Ans-C(EDUSAT)
(15)In terms of size,Uranus ranks no.___________in our Solar System.
(a)1
(b)2
(c)3
(d)4
Ans-c(3)
(16)Hyderabad is the Capital City of_______________.
(a)Assam
(b)Chhattisgarh
(c)Andhra Pradesh
(d)Telangana
Ans-d(Telangana)
(17)Who was first Viceroy and Governor-General of Pre-independence era?
(a)Warren Hastings
(b)Lord William Bentinck
(c)Lord Mountbatten
(d)Lord Canning
Ans-d(Lord Canning)
(18)Jahangir was the son of?
(a)Babur
(b)Humayun
(c)Akbar
(d)Shah Jahan
Ans-c(Akbar)
(19)Isaac Newton invented_____________.
(a)Thermometer
(b)Reflecting Telescope
(c)Hydraulic Accumulator
(d)Transistor
Ans-b(Reflecting Telescope)
(2O)Which among the following is false about work?
(a)If displacement is zero,work is zero
(b)Work done can be negative
(c)It is a vector quantity
(d)Its unit is Joule
Ans-c(It is a vector quantity)
(21)What is inertia?
(a)Tendency to resist change in the current state
(b)Tendency to impart acceleration to a body
(c)Tendency to bring a body to rest
(d)Tendency to change its current state
Ans-a(Tendency to resist change in the current state)
(22)Article 356 of the Indian Constitution is about
(a)Directive Principles of state policy
(b)Imposition of President’s Rule in states
(c)Hindi as official language
(d)Special status to Kashmir
Ans-b(Imposition of President’s Rule in states)
(23)The number of Parliamentary seats(Lok Sabha)of Maharashtra is
(a)1O
(b)26
(c)28
(d)48
Ans-d(48)
(24)Which cricketer scored 4OO runs in an innings in Test Cricket?
(a)Sachin Tendulkar
(b)Don Bradman
(c)Brian Lara
(d)Vivian Richards
Ans-c(Brian Lara)
(25)Name the author of the book “Discovery of India”.
(a)Jawahar Lal Nehru
(b)Kiran Desai
(c)K Natwar Singh
(d)Indira Gandhi
Ans-a(Jawahar Lal Nehru)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post