“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 11:59 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -115

(1)________caves are a network of sculpted caves located in Mumbai Harbour.
(a)Ajanta
(b)Ellora
(c)Elephanta
(d)Badami
Ans-c(Elephanta)
(2)National Film Awards has been administered since_________.
(a)1973
(b)198O
(c)1987
(d)1994
Ans-a(1973)
(3)In which form is glucose stored in our body?
(a)Insulin
(b)Glucose
(c)Glycogen
(d)Fat
Ans-c(Glycogen)
(4)Where do plants synthesize protein from?
(a)Fatty Acids
(b)Sugar
(c)Amino Acids
(d)Starch
Ans-c(Amino Acids)
(5)Which part of the brain is responsible for triggering actions like thinking, intelligence, memory and ability to learn?
(a)Diencephalon
(b)Hypothalamus
(c)Cerebrum
(d)Control
Ans-c(Cerebrum)
(6)Which of the following elements has the lowest melting point?
(a)Sodium
(b)Tin
(c)Radon
(d)Radium
Ans-c(Radon)
(7)Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
(a)Sodium
(b)Beryllium
(c)Nitrogen
(d)Boron
Ans-a(Sodium)
(8)Convert decimal number 1O6 to binary.
(a)11O1OOO
(b)11O1O1O
(c)11OO11O
(d)111OOOO
Ans-b(11O1O1O)
(9)Bihu is a folk dance of which state?
(a)Assam
(b)Maharashtra
(c)Odisha
(d)Uttarakhand
Ans-a(Assam)
(1O)A manufacturer faces a-1.2 price elasticity of demand for its product.It is presently selling 7,5OO units/day.If it wants to increase quantity sold by 9%, it
(a)7.5 percent
(b)7.8 percent
(c)1O.2 percent
(d)1O percent
Ans-a(7.5 percent)
(11)Government borrowing to finance budget deficits_____________.
(a)will exert downward pressure on interest rates
(b)Will have no effect on interest rates
(c)will increase supply of loanable funds
(d)will put upward pressure on interest rates
Ans-d(will put upward pressure on interest rates)
(12)Which of the following is also known as the Biochemical Laboratory of the Human Body?
(a)Small Intestine
(b)Brain
(c)Pancreas
(d)Liver
Ans-d(Liver)
(13)Bandhavgarh National Park is in which state?
(a)Rajasthan
(b)Chhattisgarh
(c)Uttar Pradesh
(d)Madhya Pradesh
Ans-d(Madhya Pradesh)
(14)How many steps are there in Suryanamaskar?
(a)24
(b)12
(c)6
(d)3
Ans-b(12)
(15)Who proposed Continental drift theory?
(a)Alfred Wegener
(b)Alfred Worwick
(c)Alfred Hanks
(d)Alfred Mane
Ans-a(Alfred Wegener)
(16)What is the capital of Canada?
(a)Wellington
(b)Canberra
(c)Oslo
(d)Ottawa
Ans-d(Ottawa)
(17)The Renaissance is a period in Europe,from the____________.
(a)18th to the 2Oth century
(b)14th to the 17th century
(c)11th to the 13th century
(d)7th to the 1Oth century
Ans-b(14th to the 17th century)
(18)Aurangzeb (1658-17O7 AD)was the ruler of which dynasty?
(a)Nanda
(b)Mughal
(c)Maurya
(d)Haryanka
Ans-b(Mughal)
(19)Who invented the contact lens?
(a)Enrico Fermi
(b)Adolf Gaston Eugen Fick
(c)Sandford Fleming
(d)Benoit Fourneyron
Ans-b(Adolf Gaston Eugen Fick)
(2O)Electrons move around the nucleus in______________motion.
(a)translatory
(b)spin
(c)orbital
(d)vibrational
Ans-c(orbital)
(21)Blood pressure is measured by_____________.
(a)Barometer
(b)Sphygmomanometer
(c)Hydrometer
(d)Thermometer
Ans-b(Sphygmomanometer)
(22)First Leader of opposition in Lokshabha was_____________.
(a)B.R.Ambedkar
(b)A.K.Gopalan
(c)S Radhakrishnan
(d)Vallabhbhai Patel
Ans-b(A.K.Gopalan)
(23)The number of parliamentaty seats(Rajya Sabha)of West Bengal is
(a)12
(b)16
(c)18
(d)31
Ans-b(16)
(24)__________________recommended change in the structure and working of BCCI.
(a)Lodha committee
(b)Parekh committee
(c)Sena committee
(d)Akhil committee
Ans-a(Lodha committee)
(25)Who wrote the book”Five Point Someone:What Not to Do at IIT”?
(a)Jhumpa Lahiri
(b)Amish Tripathi
(c)Kiran Bedi
(d)Chetan Bhagat
Ans-d(Chetan Bhagat)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post