“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:33 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

One Word Substitution Part-4

(1)That which lasts for a short time-
(a) Regular
(b) Transitory
(c) Rotatory
(d) Repository
Ans-b(Transitory-क्षणिक)
(2)Ready to believe anything-
(a) Credible
(b) Incredible
(c) Credulous
(d) Incredulous
Ans-c(Credulous-सहज विश्वासी/विश्वासशील)
(3)A four footed animal-
(a) Tetraped
(b) Quadruped
(c) Polyped
(d) Double-paired
Ans-b(Quadruped-चौपाया)
(4)A person who believes in the total abolition of war-
(a) Socialist
(b) Communist
(c) Fascist
(d) Pacifist
Ans-d(Pacifist-शांतिदूत)
(5)Constant efforts to achieve something-
(a) Patience
(b) Vigour
(c) Attempt
(d) perseverance
Ans-d(perseverance-लगन)

(1)One who collects coins-
(a) Archaeologist
(b) Numismatist
(c) Philatelist
(d) Connoisseur
Ans-b(Numismatist-मुद्राशास्त्रज्ञ)
(2)A system of Government in which only one political party is allowed to function-
(a) Oligarchy
(b) Dictatorship
(c) Totalitarianism
(d) Theocracy
Ans-c(Totalitarianism-सर्वसत्तावाद, निरंकुशतावाद)
(3)Customs and habits of a particular group-
(a) Mores
(b) Traditions
(c) Rites
(d) Rituals
Ans-a(Mores-रीति-रिवाज)
(4)A body of persons appointed to hear evidence and give their verdict in trials-
(a) Association
(b) Council
(c) Bar
(d) Jury
Ans-d(Jury-निर्णायक-समिति)
(5)Indifference to pleasure or pain-
(a) Perseverance
(b) Tolerance
(c) Stoicism
(d) Reticence
Ans-c(Stoicism-सहनशीलता)

 

(1)Too much official formality-
(a)Bureaucracy
(b)Red-tapism
(c)Diplomacy
(d)Autocracy
Ans-b(Red-tapism-लालफीताशाही)
(2)Dry weather with no rainfall-
(a)Draught
(b)Drought
(c)Desert
(d)Draft
Ans-b(Drought-सूखा)
(3)A place where government/public records are kept-
(a)Pantry
(b)Scullery
(c)Coffer
(d)Archive
Ans-d(Archive-लेखागार)
(4)A government in which all religions are honoured-
(a)Communist
(b)Socialist
(c)Secular
(d)Capitalist
Ans-c(Secular-धर्मनिरपेक्ष)
(5)Living together of a man and woman without being married to each other(live in relationship)-
(a)Marriage
(b)Equipage
(c)Lineage
(d)Concubinage
Ans-d(Concubinage-बेविवाति साथ रहना, उपपत्नी-सहवास)

 

(1)Concluding part of a literary work-
(a) Epilogue
(b) Bibliography
(c) Soliloquy
(d) Episode
Ans-a(Epilogue-नाटक के बाद का भाषण)
(2)One who is beyond reform-
(a) Optimistic
(b) Incorrigible
(c) Indefatigable
(d) Notorious
Ans-b(Incorrigible-जो सुधारा नही जा सकते)
(3)Science of diseases-
(a) Philology
(b) Pathology
(c) Psychology
(d) Virology
Ans-b(Pathology-विकृति विज्ञान, रोगशास्त्र)
(4)One who secretly listens to the talk of others-
(a) Spy
(b) Detective
(c) Emissary
(d) Eavesdropper
Ans-d(Eavesdropper-छिपकर बातें सुननेवाला)
(5)One who believes in no, government and therefore incites disorder in a State-
(a) Monarchist
(b) Anarchist
(c) Autocrat
(d) Naxalite
Ans-b(Anarchist-अराजकतावादी)
(6)A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one-
(a) Euphemism
(b) Truism
(c) Favouritism
(d) Altruism
Ans-a(Euphemism-आडंबर शैली)
(7)The murder of parent or a near relative-
(a) Patricide
(b) Parricide
(c) Matricide
(d) Homicide
Ans-b(Parricide-पितृहत्या/माँ व पिता का हत्यारा)
(8)Animals who live in herds-
(a) Sociable
(b) Gregarious
(c) Carnivorous
(d) Social
Ans-b(Gregarious-समूह में रहने वाला)
(9)A broad road bordered with trees- 
(a)Boudoir
(b)Boulevard
(c)Avenue
(d)Facade
Ans-b(Boulevard-मुख्य मार्ग)
(10)Violation of something holy or sacred-
(a) Profanity
(b) Sedition
(c) Sacrilege
(d) Slander
Ans-c(Sacrilege-पवित्रता भंग करना)

 

(1)The study of religion and religious ideas and beliefs-
(a) Theocracy
(b) Theosophy
(c) Theology
(d) Theism
Ans-c(Theology-आध्यात्मविद्या, धर्मशास्त्र)
(2)Dissection of a dead body to find the cause of death-
(a) Biopsy
(b) Investigation
(c) Surgery
(d) Autopsy
Ans-d(Autopsy-शव परीक्षा)
(3)A person without training or experience in a skill or subject-
(a) Chaplin
(b) Mason
(c) Artisan
(d) Novice
Ans-d(Novice-नौसिखिया)
(4)One who stays away from school with permission-
(a) Pedant
(b) Supplicant
(c) Mendicant
(d) Truant
Ans-d(Truant-गैर हाजिर रहने वाला )
(5)The act of killing a whole group of people, especially a whole race-
(a) Patricide
(b) Matricide
(c) Parricide
(d) Genocide
Ans-d(Genocide-जन संहार )
(6)A place where Jews worship according to their religion-
(a) Cathedral
(b) Synagogue
(c) Chapel
(d) Demagogue
Ans-b(Synagogue-यहूदी उपासनागृह)
(7)One who is greedy-
(a) Voracious
(b) Avaricious
(c) Carnivorous
(d) Omnivorous
Ans-a(Voracious-लालची, पेटू)
(8)An area of land that is controlled by a ruler-
(a) Colony
(b) Dominion
(c) Country
(d) Municipality
Ans-b(Dominion-प्रभुत्व, स्वतंत्र उपनिवेश)
(9)Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease-
(a) Bacteria
(b) Amoeba
(c) Virus
(d) Fungus
Ans-d(Fungus-फफूंदी)
(10)One who is indifferent to pleasure or pain-
(a) Stoic
(b) Stylist
(c) Cynic
(d) Psychic
Ans-a(Stoic-तटस्थ)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post