“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
03/12/2022 12:53 AM

Latest Post -:

Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

 

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
Objective Questions on Tughlaq Dynasty (तुगलक वंश)🟢Objective Questions On Bharat me Europeano Ka Aagman (भारत में यूरोपियनों का आगमन)🟢भारतीय संविधान के विकास का इतिहास🟢1873 का चार्टर एक्ट🟢साइमन कमीशन🟢Cabinet Mission(कैबिनेट मिशन), 1946🟢माउंटबेटन योजना(Mountbatten Plan)🟢Important Points about Constituent Assembly of India🟢Constituent Assembly MCQ (संविधान सभा का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Preamble of Indian constitution MCQ (भारतीय संविधान की प्रस्तावना वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Sources of Indian Constitution🟢Objective questions on Source of Indian Constitution (भारतीय संविधान के स्रोत का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Schedule of Indian Constitution(भारतीय संविधान की अनुसूची)🟢Schedule of Indian constitution questions (भारतीय संविधान की अनुसूची का प्रश्न)🟢भारतीय संविधान के भाग(Parts of Indian Constitution)🟢MCQ On Parts of Indian Constitution (भारतीय संविधान के भाग का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢MCQ on the union and its territory (संघ एवं उसका राज्यक्षेत्र का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢Important Points About Indian Citizenship(भारतीय नागरिकता)🟢Objective Questions Of Indian Citizenship (भारतीय नागरिकता का वस्तुनिष्ठ प्रश्न)🟢शोषण के विरुद्ध अधिकार(Right against exploitation)

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Movement and year Related to Freedom Movement

1. Establishment of the Indian National Congress
Ans-1885 AD

2. Bang-Bhang Movement (Swadeshi Movement)
Ans-1905 AD

3. Establishment of the Muslim League
Ans-1906 AD

4. Congress Partition
Ans-1907 AD

5. Home Rule Movement
Ans1916 AD

6. Lucknow Pact
Ans- December 1916 AD

7. Montague Declaration
Ans-20 August 1917 AD

8. Rowlatt Act
Ans-19 March 1919 AD

9. Jallianwala Bagh Massacre
Ans-13 April 1919 AD

10. Khilafat Movement
Ans-1919 AD

11. Hunter Committee report published
Ans-18 May 1920 A.D.

12. Nagpur session of Congress
Ans – December 1920 AD

13. Start of the non-cooperation movement
Ans-1 August 1920 AD

14. Chauri-Chaura Scandal
Ans-5 February 1922 AD

15. Establishment of the Swarajya Party
Ans-1 January 1923 AD

16. Hindustan Republican Association
Ans – October 1924 AD

17. Appointment of Simon Commission
Ans-8 November 1927 AD

18. Simon Commission’s visit to India
Ans-3 February 1928 AD

19. Nehru Report
Ans- August 1928 AD

20. Bardauli Satyagraha
Ans – October 1928 AD

21. Lahore Padantra Case
Ans-8 April 1929 A.D.

22. Lahore session of Congress
Ans: December 1929 A.D.

23. Declaration of Independence Day
Ans-2 January 1930 AD

24. Salt Satyagraha
Ans-12 March 1930 AD to 5 April 1930 AD

25. Civil Disobedience Movement
Ans-6 April 1930 AD

26. First Round Table Movement
Ans-12 November 1930 AD

27. Gandhi-Irwin Pact
Ans-8 March 1931 AD

28. Second Round Table Conference
Ans-7 September 1931 AD

29. Communal Award (Communal Arbitration)
Ans-16 August 1932 AD

30. Full Pact
Ans- September 1932 AD

31. Third Round Table Conference
Ans-17 November 1932 AD

32. Formation of Congress Socialist Party
Ans- May 1934 AD

33. Formation of Forword Block
Ans-1 May 1939 AD

34. Salvation Day
Ans-22 December 1939 AD

35. Pakistan’s demand
Ans-24 March 1940 AD

36. August offer
Ans-8 August 1940 AD

37. Cripps mission proposal
Ans- March 1942 AD

38. Quit India proposal
Ans-8 August 1942 AD

39. Shimla Conference
Ans-25 June 1945 AD

40. Naval Rebellion
Ans-19 February 1946 AD

41. Prime Minister Atlee’s Announcement
Ans-15 March 1946 AD

42. Arrival of Cabinet Mission
Ans-24 March 1946 AD

43. Direct Action Day
Ans-16 August 1946 AD

44. Establishment of Interim Government
Ans-2 September 1946 AD

45. Mountbatten Plan
Ans-3 June 1947 AD

46. ​​Got independence
Ans-15 August 1947 AD

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post