“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
22/03/2023 8:56 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

List of GK Questions-5

1.      Name the current Defence Minister of India 2021.

Ans: Sh. Rajnath Singh

2.      In which year did Mahatama Gandhi start the “Quit India Movement”?

Ans: 1942

3.      What is the rank of India in the world by area?

Ans: 7th (3,287,263 Km²)

4.      When is National Youth Day celebrated?

Ans: 12th Jan

5.      Name the first metal used by Harappan Civilization.

Ans: Copper

6.      How many members were there in the Constituent Assembly in the beginning?

Ans: 389

7.      When was the battle of Buxar fought?

Ans: 22 October 1764

8.      Patliputra was the ancient name of _________ city.

Ans: Patna

9.      Who is popularly known as Frontier Gandhi?

Ans: Abdul Ghaffar Khan

10.   Samudragupta is popularly known as:-

Ans: Napoleon of India

11.   What is the square root of 169?

Ans: 13

12.   Name one famous slogan given by Mahatma Gandhi.

Ans: ‘Do or Die’

13.   What is the invention of John Logie Baird?

Ans: Television

14.   Lala Lajpat Rai is popularly known as:

Ans: Punjab Kesari

15.   Name the author of Panchatantra.

Ans: Vishnu Sharma

16.   Ram Nath Kovind is the _______ president of India.

Ans: 14th

17.   Name of the state which is largest in India as per Area.

Ans: Rajasthan

18.   “ROM” which stands for:-

Ans: Read-Only Memory

19.   Name the famous foundation established by Dayanand Saraswati.

Ans: Arya Samaj

20.   Which Mughal emperor is called Zinda Pir?

Ans: Aurangzeb

21.   How many fundamental rights are given in Indian Constitution?

Ans: 6

22.   When did celebrate International Literacy Day?

Ans: 8th September of every year

23.   George Washington was the __________ president of the USA.

Ans: 1st

24.   Which city of India is called the City of lakes?

Ans: Udaipur

25.   Alexander Flaming discovered _____________.

Ans: Penicillin

26.   What is the largest living animal in the world?

Ans: The Blue Whale

27.   What is the name of the folk dance of Punjab?

Ans: Giddha, Bhangra

28.   Tehri dam (Uttarakhand) is the _____________ of India.

Ans: Highest

29.   Colt is the name of which animal’s baby?

Ans: Horse

30.   Name the four metro city of India.

Ans: Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi

31.   Where is the largest museum in India located?

Ans: Chennai

32.   Who is called the “father of computers”?

Ans: Charles Babbage

33.   What is the boiling point of water?

Ans: 100 degree

34.   What is the name of the capital of Sri Lanka?

Ans: Colombo

35.   In which year did Gandhiji start the Dandi March?

Ans: 1930

36.   What is the smallest continent?

Ans: Australia

37.   Which is the highest award in India?

Ans: Bharat Ratna Award

38.   What is the name of the first Indian female astronaut?

Ans: Kalpana Chawla

39.   What is the name of the highest mountain in Asia?

Ans: Mount Everest

40.   What is the lightest gas?

Ans: Hydrogen

41.   Which city of India is also called Pink City?

Ans: Jaipur

42.   Who was the first Indian to get Nobel Prize?

Ans: Rabindranath Tagore

43.   What is the name of the largest planet in our solar system?

Ans: Jupiter

44.   Who was the longest serving Prime Minister of India?

Ans: Jawaharlal Nehru

45.   What is the name of the border between India and Pakistan?

Ans: Radcliffe Line

46.   Who invented mobile?

Ans: Martin Cooper

47.   What is the ratio of the width and length of the national flag of India?

Ans: 2:3

48.   Who is considered the founder of Sikhism?

Ans: Guru Nanak

49.   Name the first Indian woman to climb Mount Everest?

Ans: Bachendri Pal

50.   Who is the first and only Muslim female ruler to rule the throne of Delhi?

Ans: Razia Sultana

51.   Name the first Indian woman to win the Nobel Prize?

Ans: Mother Teresa

52.   What is the full form of NEWS?

Ans: North-East-West-South

53.   Who is the creator of the song “Saare Jahan Se Achcha”?

Ans: Muhammad Iqbal

54.   Who went to the moon from India first?

Ans: Rakesh Sharma

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Share this post