“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
22/09/2023 6:30 AM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK MCQ with Answers: Medieval History of India Set-4

1. What was the valid reason of the decline in trade and commerce during the period of later Mughals?

A. Deterioration in law and order situation

B. Closure of old routes of trade

C. Abuse of trade licence by European companies

D. Poverty of the Mughal nobility

2. Who among the following Sultans of Delhi introduced the token currency?

A. Balban

B. Alauddin Khalji

C. Muhammad bin Tughlaq

D. Firuz Tughlaq

3. Tax on plunder during war in the Sultanate period was known as

A. Kharaj

B. Jizya

C. Khums

D. Zakat

4. ‘Chahalghani’ under IItutmish represented………….

A. his Turkish slaves

B. slaves inherited by him from his predecessors

C. general cadre of slaves

D. the elite cadre of slave officers under him

5. Which one of the following sequences represents the correct chronological order?

A. Shahji, Shivaji, Rajaram, Sambhaji

B. Shahji, Shivaji, Sambhaji, Rajaram

C. Shahji, Sambhaji, Shivaji, Rajaram

D. Sambhaji, Shivaji, Shahji, Rajaram

6. Match  List-I  (Members  of  Shivaji’s Ashtapradhan) with List-II (Functions) and select the correct answer using the codes given below the lists:

     List-I                    List-II

A.  Peshwa’       1.He used to take care of all official correspondences

B.  Dabir           2. Ecclesiastical head

C.  Pandit Rao   3. He was the head of both civil and military affairs

D.  Surunavis     4. Foreign secretary

Codes:

         A  B  C   D

(a)  1  2  3   4

(b)  4  3  2   1

(c)  3  4  2   1

(d)  2  3  4   1

7. Who among the following built the largest number of irrigation canals in the Sultanate period?

A. Nasiruddin Mahmud

B. Ghiyasuddin Balban

C. Ibrahim Lodi

D. Firuz Shah Tughlaq

8. Who among the following was responsible for making “Sikhism’ a militant force?

A. Guru Har Govind Singh

B. Guru Teg Bahadur

C. Guru Govind Singh

D. Guru Arjun Singh

9. Match List-I (Travellers) with List-II (Kings) and select the correct answer using the codes given below the lists:

A. Abdur Razzaq        1. Deva Raya-I

B. Nuniz                    2. Deva Raya-II

C. Nicolo de Conti      3.  Krishna Deva Raya

D. Barbosa                4. Achyuta Raya

Codes:    

        A  B  C  D

(a)  2  1  3  4

(b)  2  4  3  1

(c)  1  2  3  4

(d)  2  4  1  3

10. The term ‘Khalisa’ in the Sultanate and Mughal periods was used for

A. crown lands

B. lands owned by the Sufi establishment

C. lands revenue which was directly deposited in the imperial treasury

D. land revenue which was assigned to the nobles for maintaining troops

Question Answer
1. A
2. C
3. C
4. A
5. B
6. C
7. D
8. A
9. D
10. D

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Share this post