“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
05/02/2023 10:02 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK MCQ with Answers: Ancient Indian History(Art & Culture) Set-5

1. Which painting is made from Fresco style?

A. Bhimbetka

B. Piklikhal

C. Ajanta

D. Ellora

2. Which of the following books is not written by Harshavardhan?

A. Harshacharita

B. Nagananda

C. Ratnavali

D. Priyadarshika

3. Which of the following temples was not constructed by Chandela dynasty?

A. Kandariya Mahadev

B. Chaturbhuja

C. Lakshman

D. Somnath

4. Who was the founder of Vikramshila Vihar?

A. Dharmapala

B. Gopala

C. Nagpala

D. Mahipala

5. Which of the following cities was founded by Krishandevaraya?

A. Warangal

B. Nagalpura

C. Udayagiri

D. Chandragiri

6. Prithivyah Pratham Veer was the title of?

A. Samudragupta

B. Rajendra I

C. Amoghavarsha

D. Gautamiputra Shatkarni

7. The accounts of Kalinga war are depicted by:

A. Rock edict XIII

B. Ruminidei

C. Kalsi

D. Junagarh

8. At which Indus Valley site the Dockyard was found?

A. Lothal

B. Ropar

C. Kalibangan

D. Banawali

9. The earliest specimen of Kavya style is found in?

A. Ajanta

B. Ellora

C. Kathiawar

D. Mohenjodaro

10. Which of the following was the capital of Surasena Mahajanapada?

A. Viratnagar

B. Junagarh

C. Mathura

D. Kashi

Question No. Answer
1. C
2. A
3. D
4. A
5. B
6. A
7. A
8. A
9. C
10. C

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post