“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:26 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

GK MCQ with Answers: Ancient Indian History(Art & Culture) Set-1

1. Study of inscription is called:

A. Archaeology

B. Numismatic

C. Epigraphy

D. Palaeography

2. Which of the following is related to Etymology?

A. Shiksha

B. Kalpa

C. Nirukta

D. Vyakaran

3. Who wrote Panchatantra?

A. Kalidas

B. Vishnu Sharma

C. Chanakya

D. Nagarjun

4. Which of the following is not a religious text?

A. Rigveda

B. Sangam

C. Upanishad

D. None of the above

5. Kalinga was situated between?

A. Godavari & Krishna

B. Mahanadi & Godavari

C. Mahanadi & Krishna

D. Krishna & Kaveri

6. What was the capital of Avanti?

A. Gaya

B. Ujjain

C. Satna

D. Vallabhi

7. Satavahana dynasty originated from?

A. South of Arawali

B. South of Vindhya

C. South of Satpura

D. South of Satmola

8. Which of following Chalcolithic sites comes under Ganges system?

A. Hanumangarh

B. Alamgirpur

C. Ropar

D. Mohenjodaro

9. Which of the following metals was not known during the Indus Valley Civilization?

A. Iron

B. Gold

C. Copper

D. Silver

10. Most depicted animal of the Indus Valley Civilization was?

A. Elephant

B. Lion

C. Bull

D. Dog

Question No. Answer
1. C
2. C
3. B
4. B
5. B
6. B
7. B
8. B
9. A
10. C

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post