“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 9:24 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -47

(1)Which of the following was not actively engaged in social and religious reforms in India?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Pandit Iswar Chandra Vidyasagar
(c) Jotiba Phule
(d) Bharatendu Harish Chandra
Ans-d(Bharatendu Harish Chandra)
(2)The main effect of Direct Taxes is on
(a) Food prices
(b) Consumer goods
(c) Capital goods
(d) Income
Ans-d(Income)
(3)Who has the power to prorogue the Lok Sabha?
(a) The Speaker
(b) The Prime Minister
(c) The Minister for Parliamentary Affairs
(d) The President
Ans-d(The President)
(4)The first Europeans to come to India were
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portugese
Ans-d(Portugese)
(5)The term ‘Dumping’ refers to
(a) The sale of a sub­standard commodity
(b) Sale in a foreign market of a commodity at a price below marginal cost
(c) Sale in a foreign market of a commodity just at marginal cost with too much of profit
(d) Smuggling of goods without paying any customs duty
Ans-b(Sale in a foreign market of a commodity at a price below marginal cost)
(6)When does the sun shine vertically on the Equator?
(a) Throughout the year
(b) For six months
(c) Twice a year
(d) Once a year
Ans-c(Twice a year)
(7)Lichen is an association between which of the two?
(a) Algae and fungus
(b) Algae and tree
(c) Fungus and tree
(d) Bacteria and legume plant
Ans-a(Algae and fungus)
(8)Among the given nutrients, milk is a poor source of which of the following?
(a) Vitamin ‘C’
(b) Calcium
(c) Protein
(d) Carbohydrate
Ans-a(Vitamin ‘C’)
(9)What is a Pepper plant
(a) Bush
(b) Shrub
(c) Vine
(d) Tree
Ans-c(Vine)
(10)Why does a cannon recoil after firing?
(a) Conservation of energy
(b) Backward thrust of gases produced
(c) Newton’s third law of motion
(d) Newton’s first law of motion
Ans-c(Newton’s third law of motion)
(11)Which of the following statement is true?
(a) A Primary key is also a candidate key
(b) Each relation has at least one foreign key
(c) Foreign keys can’t have null values
(d) A Primary key is also an alternate key
Ans-a(A Primary key is also a candidate key)
(12)Which of the following is used as a non­stick coating for cooking utensils?
(a) Perspex
(b) Styrofoam
(c) Polystyrene
(d) Teflon
Ans-d(Teflon)
(13)“Tsunami” is the name given to which of the following?
(a) Earthquake
(b) Cyclone
(c) Tidal Waves
(d) Undersea Waves
Ans-c(Tidal Waves)
(14)The first Indian citizen to get commercial Pilot’s Licence was
(a) Vijaypat Singhania
(b) J.R.D.Tata
(c) Captain Gopinath
(d) Vijay Mallya
Ans-b(J.R.D.Tata)
(15)Which of the following is/are ‘rain cloud’?
(A)Cirrus
(B)Nimbostratus
(C)Cumulonimbus
(D)Altocumulus
(a) A and B only
(b) B and C only
(c) C and D only
(d) A and D only
Ans-b(B and C only)
(16)According to the Indian Constitution, who has the power to declare an emergency?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Chief Justice
(d) Parliament
Ans-b(President)
(17)Particulates (< 1 µm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called
(a) Mists
(b) Fumes
(c) Aerosols
(d) Smoke
Ans-c(Aerosols)
(18)The least preferred technique in the disposal of Municipal Solid Waste is :
(a) Incineration
(b) Composting
(c) Land filling
(d) Bricketting
Ans-d(Bricketting)
(19)A bomb explodes on the moon. You will hear its sound on earth after__________________.
(a) 20 minutes
(b) 2 hrs 20 minutes
(c) 3.7 hours
(d) You cannot hear the sound of explosion
Ans-d(You cannot hear the sound of explosion)
(20)Which one of the following takes place during a nuclear fusion?
(a) a heavy nucleus bombarded by neutrons breaks up
(b) a heavy nucleus breaks up spontaneously
(c) two light nuclei combine to form a heavy nucleus
(d) a light nucleus breaks up spontaneously
Ans-c(two light nuclei combine to form a heavy nucleus)
(21)Arrange the following cities in an order from North to South
(A) Bhubaneshwar
(B) Chennai
(C) Hyderabad
(D) Cochin
(a) A C B D
(b) A B C D
(c) A B D C
(d) A C D B
Ans-a(A C B D)
(22)British achieved political power in India after which of the following?
(a) Battle of Plassey
(b) Battle of Panipat
(c) Battle of Buxar
(d) Battle of Wandiwash
Ans-a(Battle of Plassey)
(23)The number of permanent members of the U.N. Security Council is
(a) 5
(b) 15
(c) 10
(d) 25
Ans-a(5)
(24)Match list (I) with list (II)
      (I)                              (II)
(A)SARAS              (i)battle tank
(B)BHISHMA        (ii)multi purpose civil aircraft
(C)BRAHMOS       (iii)satellite
(D)INSAT-3c         (iV)missile
(a)A-i,B-ii,C-iii,D-iV
(b)A-iii,B-ii,C-iV,D-i
(c)A-iV,B-iii,C-i,D-ii
(d)A-ii,B-i,C-iV,D-iii
Ans-d(A-ii,B-i,C-iV,D-iii)
(25)“World Economic Outlook” report is published by which of the following?
(a) IMF
(b) World Bank
(c) RBI
(d) UNCTAD
Ans-a(IMF)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post