“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
09/02/2023 12:38 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -43

(1)At which rate, Reserve Bank of India borrows money from commercial banks?
(a) Bank Rate
(b) Repo Rate
(c) Reverse Repo Rate
(d) Statutory Liquidity Rate
Ans-c(Reverse Repo Rate)
(2)Movement along the supply curve is known as______________.
(a) Contraction of supply
(b) Expansion of supply
(c) Increase in supply
(d) Expansion and contraction of supply
Ans-d(Expansion and contraction of supply)
(3)What is the minimum age required to become vice-president of India?
(a) 30 years
(b) 35 years
(c) 40 years
(d) 37 years
Ans-b(35 years)
(4)Which of the following “writ” of the High Court or the Supreme Court is issued to restrain a person from holding a public office which he is not entitled to?
(a) Certiorari
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Quo Warranto
Ans-d(Quo Warranto)
(5)Who was the son of Chandragupta Maurya?
(a) Bindusara
(b) Chandragupta II
(c) Ashoka
(d) Bimbsara
Ans-a(Bindusara)
(6)Which dynasty came to power in India after the Tughlaq dynasty?
(a) The Guptas
(b) The Khiljis
(c) The Mughals
(d) The Sayyids
Ans-d(The Sayyids)
(7)Which planet is considered as the Dwarf planet?
(a) Earth
(b) Jupiter
(c) Pluto
(d) Saturn
Ans-c(Pluto)
(8)Sandstone is which type of rock?
(a) Calcareous Rock
(b) Igneous Rock
(c) Metamorphic Rock
(d) Sedimentary Rock
Ans-d(Sedimentary Rock)
(9)Wheat is a__________________.
(a) Creeper
(b) Herb
(c) Shrub
(d) Tree
Ans-b(Herb)
(10)Snakes, turtle, lizards, and crocodiles falls under which category of animals?
(a) Pisces
(b) Amphibian
(c) Reptilian
(d) Aves
Ans-c(Reptilian)
(11)Which of the following instrument is used to measure Soil Water Tension?
(a) Photometer
(b) Pyrometer
(c) Psychrometer
(d) Tensiometer
Ans-d(Tensiometer)
(12)What is the SI unit of Force?
(a) Pascal
(b) Boyle
(c) Newton
(d) Watt
Ans-c(Newton)
(13)Which one of the following is a bad Thermal Conductor?
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Glass
(d) Silver
Ans-c(Glass)
(14)Which of the following stores’ data permanently in a computer?
(a) ALU
(b) Cache Memory
(c) RAM
(d) ROM
Ans-d(ROM)
(15)Rusting is_________________.
(a) Electrolysis
(b) Oxidation
(c) Redox reaction (Oxidation and Reduction)
(d) Reduction
Ans-c(Redox reaction (Oxidation and Reduction))
(16)Which amongst the following is not a Cation?
(a) Aluminium ion
(b) Copper ion
(c) Sulphate ion
(d) Zinc ion
Ans-c(Sulphate ion)
(17)Which of the following is not a component of Smog?
(a) Volatile organic compounds
(b) Nitrogen Oxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Chlorine oxide
Ans-d(Chlorine oxide)
(18)NITI Aayog has been formed to replace which of the following institution?
(a) Planning Commission
(b) IRDA
(c) Department of Telecommunications (DoT)
(d) Department of Information Technology
Ans-a(Planning Commission)
(19)Who invented first working laser?
(a) A. H. Taylor
(b) W. K. Roentgen
(c) T. H. Maiman
(d) Fred Morrission
Ans-c(T. H. Maiman)
(20)Which of the following venue hosted its first ever test match on 9th November, 2016 which was played between India and England?
(a) JSCA International Stadium Complex, Ranchi
(b) Saurashtra Cricket Association Stadium, Rajkot
(c) Himachal Pradesh Cricket Association Stadium, Dharamshala
(d) Holkar Cricket Stadium, Indore
Ans-b(Saurashtra Cricket Association Stadium, Rajkot)
(21)Match the following.
           Artist                          Art form
1. Gauri Shankar Devilal        a. Flute
2. Hari Prasad Chaurasia        b. Painting
3. M.F.Mussain                        c. Kathak
4. Zakir Hussain                      d. Tabla
(a) 1-a, 2-d, 3-b, 4-c
(b) 1-b, 2-c, 3-a, 4-d
(c) 1-c, 2-a, 3-b,4-d
(d) 1-c, 2-b, 3-a, 4-d
Ans-c(1-c, 2-a, 3-b,4-d)
(22)Who is the only Indian cricketer to have received the Polly Umrigar award 3 times?
(a) Sachin Tendulkar
(b) Virender Sehwag
(c) Virat Kohli
(d) Ravichandran Ashwin
Ans-c(Virat Kohli)
(23)Who is the author of the book titled “The Sellout”?
(a) Paul Beatty
(b) Arvind Adiga
(c) Elenor Catton
(d) Howard Jacobson
Ans-a(Paul Beatty)
(24)Which country was designated as the major defence partner of USA in December 2016?
(a) Canada
(b) Israel
(c) India
(d) United Kingdom
Ans-c(India)
(25)With which country India did its seventh edition of bilateral EKUVERIN Exercise 2016 at Kadhdhoo?
(a) Nepal
(b) Pakistan
(c) Maldives
(d) Bhutan
Ans-c(Maldives)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post