“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 10:56 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -26

(1)Which among the following is not an instrument of fiscal policy?
(a)Taxation
(b)Public expenditure
(c)Public debt
(d)Credit Rationing
Ans-d(Credit Rationing)
(2)Which of the following equation is/are INCORRECT?
I. NI=NDP+Net Foreign Income
II. GNP=GDP+Net Foreign Income
III. NDP=GNP-Depreciation
(a)Only I and II
(b)Only III
(c)Only II and III
(d)Only II
Ans-b(Only III)
(3)Comptroller and Auditor General of India is appointed for how many years?
(a)2
(b)4
(c)6
(d)5
Ans-c(6)
(4)Who is the custodian of Contingency Fund of India?
(a)The Prime minister
(b)Judge of Supreme Court
(c)The President
(d)The Finance Minister
Ans-c(The President)
(5)Who was the first female emperor of India?
(a)Noor Jahan
(b)Razia Sultana
(c)Rani Rudrama Devi
(d)Queen Didda
Ans-b(Razia Sultana)
(6)Who was the first Governor General of India?
(a)Lord William Bentinck
(b)Lord Dalhousie
(c)Lord Cornwallis
(d)None of these
Ans-a(Lord William Bentinck)
(7)Which of the following planet is also known as ‘Earth twin’?
(a)Mercury
(b)Venus
(c)Jupiter
(d)Saturn
Ans-b(Venus)
(8)Which of the following imaginary lines join places with same level of rainfalls?
(a)Contour lines
(b)Isobaths lines
(c)Isohyets lines
(d)Isobar lines
Ans-c(Isohyets lines)
(9)What is study of fungus Known as?
(a)Physiology
(b)Phrenology
(c)Mycology
(d)Biology
Ans-c(Mycology)
(10)Which of the following bacteria is responsible for the formation of curd?
(a)Lycopodium
(b)Yeast
(c)Lactobacillus
(d)Fungus
Ans-c(Lactobacillus)
(11)How many pairs of ribs are there in the human body?
(a)13
(b)11
(c)12
(d)14
Ans-c(12)
(12)When a ball is thrown vertically upwards, which of the following quantities remains constant during its motion?
(a)Energy
(b)Displacement
(c)Velocity
(d)Acceleration
Ans-a(Energy)
(13)What is the SI unit of heat energy?
(a)Joule
(b)Newton
(c)Calorie
(d)Kelvin
Ans-a(Joule)
(14)Which system is used by the Digital Computers to encode data and Programs?
(a)Decimal
(b)Binary
(c)Hexadecimal
(d)Octal
Ans-b(Binary)
(15)What is the common name of Sodium Bicarbonate?
(a)Baking Soda
(b)Washing Powder
(c)Plaster of Paris
(d)Fly Ash
Ans-a(Baking Soda)
(16)Which of the following is an ore of iron?
(a)Dolomite
(b)Epsom
(c)Siderite
(d)Galena
Ans-c(Siderite)
(17)Which of the following has maximum bio-diversity?
(a)Desert
(b)River
(c)Polar Region
(d)Tropical Region
Ans-d(Tropical Region)
(18)who will be implementing the Varishtha Pension Bima Yojana scheme during financial year 2017-18?
(a)National Insurance Company Limited
(b)New India Assurance Company Limited
(c)Life Insurance of Corporation of India
(d)SBI Life Insurance Company Limited
Ans-c(Life Insurance of Corporation of India)
(19)Albert Sabin is known for developing________________.
(a)Smallpox vaccine
(b)Polio vaccine
(c)penicillin
(d)hepatitis B vaccine
Ans-b(Polio vaccine)
(20)Match the following.
Term Associated      sport
1.No ball               a.Hockey
2.Goal                   b.Cricket
3.Knockout           c.Boxing
(a)1-b, 2-a, 3-c
(b)1-c, 2-a, 3-b
(c)1-b, 2-c, 3-a
(d)1-c, 2-b, 3-a
Ans-a(1-b, 2-a, 3-c)
(21)Who amongst the following is a renowned Indian classical dancer?
(a)Palghat Mani Iyer
(b)Madhumati
(c)Sonal Mansingh
(d)Siddheshwari Devi
Ans-c(Sonal Mansingh)
(22)Who among the following did not receive the 2016 Arjuna award in the field of ‘wrestling’?
(a)Virender Singh
(b)Vinesh Phogat
(c)Amit Kumar
(d)Rajat Chauhan
Ans-d(Rajat Chauhan)
(23)Who was written the book ‘The Ministry of Utmost Happiness’?
(a)Chaitanya Padukone
(b)Amitav Ghosh
(c)Pramod Kapoor
(d)Arundhati Roy
Ans-d(Arundhati Roy)
(24)Which country became seventh member of South Asia Sub regional Economic Cooperation(SASEC) on 31 March 2017?
(a)Myanmar
(b)Bhutan
(c)Nepal
(d)Maldives
Ans-a(Myanmar)
(25)How many Indian states share their boundaries with Nepal?
(a)3
(b)4
(c)8
(d)5
Ans-d(5)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post