(1)In________________the short-run equilibrium results in quantity produced being lesser and prices being higher compared to perfect competition.
(a)Monopsony
(b)Monopoly
(c)Oligopoly
(d)Monopolistic Competition
Ans-d(Monopolistic Competition)
(2)The average product curve are inverse________________shaped.
(a)X
(b)W
(c)V
(d)U
Ans-d(U)
(3)“Bankruptcy and insolvency” is listed in the_________________list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
(a)Union
(b)State
(c)Global
(d)Concurrent
Ans-d(Concurrent)
(4)A writ of______________means that the court orders that the arrested person should be presented before it.
(a)Habeas Corpus
(b)Mandamus
(c)Prohibition
(d)Quo Warranto
Ans-a(Habeas Corpus)
(5)In 1236 Sultan Iltutmish’s daughter,________________,become Sultan.
(a)Rehana
(b)Rukhsana
(c)Rashida
(d)Raziyya
Ans-d(Raziyya)
(6)Mahatma Gandhi in 1919 decided to launch a nationwide satyagrah against the proposed________________.
(a)Simon Commission
(b)Rowlatt Act
(c)Salt Act
(d)Pitt’s India Act
Ans-b(Rowlatt Act)
(7)________________determines colour, texture, chemical properties, mineral content and permeability of soil.
(a)Flora & Fauna
(b)Time
(c)Climate
(d)Parent rock
Ans-d(Parent rock)
(8)The innermost layer is the core with a radius of about______________km.
(a)500
(b)6500
(c)9500
(d)3500
Ans-d(3500)
(9)The_______________are the primary female sex organs that produce the female gamete(ovum) and several steroid hormones(ovarian hormones).
(a)Cervix
(b)Uterus
(c)Ovaries
(d)Clitoris
Ans-c(Ovaries)
(10)Bryophytes are also called_______________of the plant kingdom.
(a)Mammals
(b)Amphibians
(c)Reptiles
(d)Insecta
Ans-b(Amphibians)
(11)Animals belonging to phylum_______________are fundamentally characterised by the presence of a notochord, a dorsal hollow nerve cord and paired pharyngeal gill slits.
(a)Annelida
(b)Chordata
(c)Arthropoda
(d)Platyhelminthes
Ans-b(Chordata)
(12)A ball rolling along the ground gradually slows down and finally comes to rest is due to_____________.
(a)Friction
(b)Magnetic force
(c)Electrostatic force
(d)Muscular force
Ans-a(Friction)
(13)The angle between the______________and the incident ray is called the angle of incidence.
(a)surface
(b)normal
(c)tangent
(d)reflected ray
Ans-b(normal)
(14)________________are designed to read and interpret HTML.
(a)Browser
(b)JavaScript
(c)SQL
(d)String
Ans-a(Browser)
(15)_________________is made by mixing iron with carbon and metals like chromium, nickel and manganese.
(a)Ship
(b)Stainless Steel
(c)Rust
(d)Ozone
Ans-b(Stainless Steel)
(16)The melting point of ice is__________k.
(a)253.16
(b)263.16
(c)273.16
(d)283.16
Ans-c(273.16)
(17)________________is any attribute of the organism (morphological, physiological,behavioural) that enables the organism to survive and reproduce in its habitat.
(a)Adaptation
(b)Migration
(c)Confirmation
(d)Regulation
Ans-a(Adaptation)
(18)_______________scheme by the Central Government aims at providing free health checkups for pregnant women for the first 6 months of pregnancy.
(a)Gram Uday se Bharat Uday Abhiyan
(b)Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
(c)Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
(d)Vidyanjali Yojana
Ans-c(Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan)
(19)Who invented the thermos flask?
(a)Ray Tomlinson
(b)Tim Berners-Lee
(c)William Cullen
(d)James Dewar
Ans-d(James Dewar)
(20)How many medals in all did India win at the Rio Olympics 2016?
(a)5
(b)4
(c)3
(d)2
Ans-d(2)
(21)“Young Girls” is the famous work of which painter?
(a)Amrita Shergill
(b)M.F Hussain
(c)F.N Souza
(d)Jamini Roy
Ans-a(Amrita Shergill)
(22)Captain Manoj Kumar Pandey was awarded the Paramvir Chakra for his martyrdom at which of the following wars?
(a)Indo-Pakistani War of 1965
(b)Indo-Pakistani War of 1971
(c)Kargil War of 1999
(d)Indo-China War of 1962
Ans-c(Kargil War of 1999)
(23)Which of the statements given below is/are not correct?
1.’Open’ is an Autobiography of Andre Agassi.
2.The author of ‘India 2020: A vision for the New Millennium’ A.P.J. Abdul Kalam.
3.The author of ‘A Foreign Policy for India’ is L.K Advani.
(a)3
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1, 2 and 3
Ans-a(3)
(24)A peace treaty between Japan and which country has not been concluded yet, even after 70 years have passed since the end of World War Two?
(a)India
(b)Russia
(c)China
(d)Canada
Ans-b(Russia)
(25)Nepal does not share its border with which Indian state?
(a)Uttarakhand
(b)Haryana
(c)West Bengal
(d)Sikkim
Ans-b(Haryana)