“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers…

An Initiative by: Kausik Chakraborty.
31/01/2023 11:31 PM

“The Knowledge Library”

Knowledge for All, without Barriers……….
An Initiative by: Kausik Chakraborty.

The Knowledge Library

Competitive Exam Questions & Answers -127

(1)From which monument, Gautama Buddha propagated his divine knowledge of Buddhism to the world?
(a)Humayun’s Tomb
(b)Mahabodhi Temple Complex
(c)Qutub Minar
(d)Red Fort Complex
Ans-b(Mahabodhi Temple Complex)
(2)Which is the second highest civilian award given in India?
(a)Bharat Ratna
(b)Padma Vibhushan
(c)Padma Bhushan
(d)Padma Shri
Ans-b(Padma Vibhushan)
(3)Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
(a)Metformin
(b)Diazepam
(c)Latanoprost
(d)Prednisone
Ans-d(Prednisone)
(4)Musa Paradisiaca is the scientific name of which plant?
(a)Mango
(b)Wheat
(c)Corn
(d)Banana
Ans-d(Banana)
(5)Prawns belong to which family?
(a)Crustaceans
(b)Fish
(c)Amphibians
(d)Reptiles
Ans-a(Crustaceans)
(6)Adding which substance gives blue colour to glass?
(a)Manganese oxide
(b)Cobalt oxide
(c)Chromium oxide
(d)Iron oxide
Ans-b(Cobalt oxide)
(7)The (O-H)bond in CH3OH is_______________.
(a)Polar covalent
(b)ionic
(c)non-polar covalent
(d)cationic
Ans-a(Polar covalent)
(8)What is the base of the Octal Numeral System?
(a)8
(b)16
(c)32
(d)64
Ans-a(8)
(9)Bengali is the official language of__________.
(a)Uttarakhand
(b)Tripura
(c)Kerala
(d)Chhattisgarh
Ans-b(Tripura)
(10)If price of an article decreases from Rs 40 to Rs 30, quantity demanded increases from Q1 units to7500 units.If point elasticity of demand is-1 find Q1?
(a)9000 units
(b)4500 units
(c)10500 units
(d)6000 units
Ans-d(6000 units)
(11)Micro economics deals with
(a)the circular flow of income
(b)the decision making of a single economic variable like demand
(c)understanding unemployment
(d)economic growth
Ans-b(the decision making of a single economic variable like demand)
(12)Name the drug that is yielded from Cinchona tree and is used to cure malaria.
(a)Camptothea
(b)Acuminata
(c)Quinine
(d)Cinchonia
Ans-c(Quinine)
(13)When did the US drop the atomic bomb on Japanese city Hiroshima?
(a)6th August 1945
(b)18th July 1922
(c)26th June 1947
(d)11th May 1931
Ans-a(6th August 1945)
(14)The Great Smog of 1952 was a severe air-pollution event which affected____________.
(a)Paris
(b)London
(c)New York
(d)Delhi
Ans-b(London)
(15)1-degree of latitude is equal to____________.
(a)11 Km
(b)211Km
(c)111Km
(d)311Km
Ans-c(111Km)
(16)Which city is located on the banks of the river Brahmaputra?
(a)Kanpur
(b)Srinagar
(c)Dibrugarh
(d)Lucknow
Ans-c(Dibrugarh)
(17)Adolf Hitler committed suicide in__________________.
(a)1915
(b)1925
(c)1935
(d)1945
Ans-d(1945)
(18)Humayun(1530-1540 AD)was the ruler of which dynasty?
(a)Nanda
(b)Mughal
(c)Maurya
(d)Haryanka
Ans-b(Mughal)
(19)Blood Circulation was discovered by?
(a)Mary Anderson
(b)Virginia Apgar
(c)William Harvey
(d)Robert Feulgen
Ans-c(William Harvey)
(20)What are the two kinds of Rotatory motion?
(a)Spin and Vibrational motion
(b)Spin and Orbital motion
(c)Spin and Translatory motion
(d)Spin and Projectile motion
Ans-b(Spin and Orbital motion)
(21)_______________is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
(a)Moment arm
(b)Moment of Inertia
(c)Altitude
(d)Base
Ans-a(Moment arm)
(22)As per John Locke,an English philosopher and physician,which is not a Natural Right?
(a)Liberty
(b)Equality
(c)Property
(d)Right to Vote
Ans-d(Right to Vote)
(23)How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha?
(a)39
(b)85
(c)109
(d)131
Ans-d(131)
(24)The term “Birdie”is related to which game?
(a)Golf
(b)Baseball
(c)Basketball
(d)Polo
Ans-a(Golf)
(25)Name the author of the book”All About Women”.
(a)Priya kumar
(b)Taslima Nasreen
(c)Shobha De
(d)Geeta Choubey
Ans-b(Taslima Nasreen)

Sign up to Receive Awesome Content in your Inbox, Frequently.

We don’t Spam!
Thank You for your Valuable Time

Advertisements

Share this post